Het is ongelooflijk maar waar: een heuse clubnacht in de Amsterdamse club Shelter, vijftien maanden nadat de clubs de deuren moesten sluiten. Nu de clubs, als alles goed gaat, op 30 juni open mogen, laat de Fieldlab-clubnacht vooral zien hoe euforisch de reünie met de dansvloer zal zijn.

Alsof je er vorig weekend nog stond, het afgelopen jaar als een collectieve koortsdroom is die nu alweer is vervlogen, zo vertrouwd voelt het om in de club te staan. Echt waar. Het meest verbijsterende aan de eerste clubnacht sinds maart 2020 is hoe ontzettend gewóón het voelt: een oude bekende om de hals vliegen op de gang, schaamteloos flirten op de dansvloer, je tijd verkwanselen in de rookruimte alsof je morgen gewoon wéér de club in kan duiken. Of zoals een doorgewinterde raver verzucht in de buitenlucht: ‘Het voelt echt als thuiskomen.’

Deze zaterdag kreeg het nachtleven dan eindelijk zijn langverwachte clubnacht. In Shelter, een betonnen kelder in Amsterdam-Noord die vandaag voor het eerst in vijftien maanden open mag. Weliswaar op halve capaciteit, maar toegang tot de club is als een lot uit de loterij: 25.000 mensen meldden zich aan voor een plekje op de dansvloer, maar vijfhonderd man kreeg zo’n gouden toegangskaartje. En dat betekent dat een boel mensen vanavond rondlopen als gulzige kinderen in een snoepfabriek, al dan niet met een snoepje op zak.

Met de kennis van nu is dit testevenement, met dj’s Alexia Glensy, Anotr b2b Toman, Ferro, Ingi Visions en Prunk, maar een voorproefje op het clubseizoen dat ons te wachten staat. Afgelopen vrijdag maakte het demissionaire kabinet bekend dat stap vier en vijf van het openingsplan worden samengevoegd waardoor clubs zo vroeg als 30 juni open kunnen. Mits de daling van de besmettingen aanhoudt, natuurlijk. Dat is een welkom perspectief voor het nachtleven, dat zo weinig prioriteit leek te hebben voor het kabinet dat de clubs zelfs volledig van de routekaart waren verdwenen. Nu is heropening in zicht, onder bepaalde randvoorwaarden, maar toch: nog nooit voelde het post-corona clubseizoen zo dichtbij.

Eigenlijk is de samenstelling van het publiek in Shelter tamelijk bizar: alsof je mensen uit allerlei verschillende clubs, scenes en stijlen plukt, die door elkaar schudt als een kaartenspel en ze vervolgens over een dansvloer uitwerpt die ze zelden delen. Maar wat snakken ze naar die dansvloer, en alles wat eromheen gebeurt. De verwonderlijke ontmoetingen die hebt in de nacht, de mensen die je in de luwte van de dansvloer ontmoet, dát is eigenlijk hetgene wat we het allermeeste missen. En dansen, gewoon keihard dansen! Met zo’n gewillig publiek is het schieten voor open doel. Wordt er een zwepende housekick in gemixt? Alle handjes in de lucht. Effe vol die bassen erin? Een fluitsalvo van jewelste. En bouwt een dj een tijdje aan een iets langere spanningsboog, dan wordt de uiteindelijke climax beloond met een gigantisch gejoel. Oké, eventjes valt er totale stilte. Wanneer aan het begin van Prunk’s set het geluid vijf minuten uitvalt vanwege technische problemen, kijkt het publiek een beetje beduusd om zich heen, alsof het een practical joke is die niemand snapt. Totdat zijn eerste deephousetrack erop wordt geklapt en hoppakee! Weer een doelpunt.

De club mag misschien wel halfvol zijn vandaag, maar je ziet een groot deel van het publiek naar elkaar toe trekken voor de dj-booth, hongerig om op te gaan in de menigte. Net zoals bij de overige Fieldlabs vergeet je al snel dat er in wezen gedragsonderzoek wordt gedaan naar die bewegingen. Bezoekers krijgen een chip om hun nek, en zo wordt onderzocht hoeveel contactmomenten plaatsvinden tussen clubgangers en -medewerkers. Op de vorige Fieldlabs bleken bezoekers maar weinig contactmomenten te hebben met mensen buiten hun cirkel, maar geldt dat ook in de club? Een ander kritiek punt voor de nachtclubs is de kwaliteit van het ventilatiesysteem. Dat van Shelter is van tevoren goedgekeurd, en vanavond worden regelmatig CO2-metingen gedaan om eventuele veranderingen in de luchtkwaliteit in de gaten te houden.

De afgelopen tijd kreeg de organisatie achter de Fieldlabs felle kritiek van wetenschappers, die uithaalden naar het wetenschappelijke gehalte van de Fieldlabs. De organisatie zou zich niet houden aan de ethische code omtrent gedragsonderzoek. Bovendien zou de samenwerking met de evenementensector leiden tot bevooroordeelde conclusies. Die kritiek is ongegrond, stelde hoofdonderzoeker en OMT-lid Andreas Voss afgelopen donderdag tijdens een presentatie van de voorlopige resultaten van het voorlopige Fieldlab-onderzoek. Aan de hand van die resultaten stelt Fieldlab dat de 1,5 meter ingeleverd kan worden voor andere maatregelen. En hoewel wetenschappers de organisatie bekritiseerden, heeft het demissionaire kabinet duidelijk vertrouwen in het onderzoek. De snelle heropening is voor een groot deel te danken aan de Fieldlabs, stelde Hugo de Jonge.

Met de heropening in het vooruitzicht is deze clubnacht hopelijk het startschot op een onvergetelijk clubseizoen. En de energie op de vloer belooft veel goeds. De afsluiters van de avond, Toman en Anotr, blijken van geen ophouden te weten, en plagen het publiek door steeds nieuwe laatste plaat-momentjes te creëren. Wat zou het zijn? Deze techhouse tune? ‘Give Me Love’ van Cerrone? Een glossy discoplaat? Eigenlijk maakt het geen barst uit, behalve dat het maar door lijkt te gaan, en dat is natuurlijk precies waar we op zitten te wachten: dansen omdat het kan, het liefst tot je erbij neervalt. In ieder geval tot we het laatste restje overtollige knaldrang eruit hebben gewerkt.