Of het nou om techno, hiphop, house, EDM of disco gaat, vrijwel élke dj draait op dezelfde digitale draaitafels. Echt waar: Pioneer heeft een monopolie in de dancewereld. Daarom was de introductie van de CDJ-3000 groot nieuws voor dj’s. Wordt dit de nieuwe industriestandaard?

Waarschuwing: we gaan een absoluut nerdnieuwtje bespreken! Op de online conferentie van Amsterdam Dance Event werd afgelopen week de CDJ-3000 draaitafel geïntroduceerd, het nieuwe vlaggenschip van Pioneer en de opvolger van de CDJ-2000NXS2. Dat is een big deal in de dance-wereld: Pioneer heeft al jaren een absoluut monopolie in de clubs en op de festivals. Echt waar, zeker 99 procent van de dj’s draait met CDJ’s (vinyl-dj’s uitgezonderd, natuurlijk). Je moet je voorstellen: het is alsof álle elektrische gitaristen op een Fender Stratocaster spelen. De een heeft een iets ouder model, de ander heeft de allernieuwste. Maar het is hetzelfde merk, en dezelfde lijn.

In andere werelden is zoiets compleet ondenkbaar, maar in de wereld van de draaitafels is zo’n monopolie best te verklaren: dj’s hoeven hun loodzware draaitafels niet mee te nemen op tour, overal staat de gear al klaar. Je hoeft alleen je USB-sticks er nog in te prikken. Omdat alle clubs de CDJ’s in huis hebben, zijn alle dj’s gewend aan CDJ’s. En omdat alle dj’s gewend zijn aan díé draaitafels, hebben alle clubs dat spul staan. Die dingen zijn zo kostbaar (een enkele kost 2400,- euro, en je hebt er minstens twee nodig om platen aan elkaar te mixen, en dan heb je ook nog een mixer nodig!) dat je niet snel een extra setje van een ander merk zult aanschaffen.

De grote vraag is nu: wordt de CDJ-3000 de nieuwe industriestandaard? En gaan we dat als publiek horen? ‘Sommige mensen dachten dat de 3000 een compleet nieuw apparaat zou zijn met allerlei nieuwe features’, legt DJ Irwan. ‘Dat is niet helemaal het geval. Het is net als de nieuwe iPhone, de basis is hetzelfde maar hij werkt sneller en beter en heeft een aantal coole nieuwe snufjes. Maar ik zie het wel gebeuren dat alle clubs hem dadelijk hebben staan, zo ging het ook toen de NXS2 werd geïntroduceerd.’

House-, techno- en EDM-dj’s gebruiken vaak slechts een klein gedeelte van de vele mogelijkheden van hun draaitafels, dj’s in de hiphop-hoek mixen véél sneller en technischer. DJ Irwan is een van de meest virtuoze dj’s van Nederland, mixt platen nog sneller dan zijn schaduw, en probeert alles uit zijn draaitafels te halen. Logisch dus om hem te vragen naar dit spul. ‘Ik mocht voor de release al een tijdje in het geheim spelen met de CDJ-3000. Een van de fijnste verbeteringen is voor mij het jogwheel: ik scratch heel veel en het is zó verbeterd dat het voor mij bijna voelt alsof ik weer met vinyl draai. Er zit verder een betere processor in, de soundkwaliteit is beter en je kunt tracks veel gemakkelijker van toonhoogte veranderen. Daarmee kun je heel creatief zijn om je sets nog leuker te maken, maar tegelijkertijd hóéf je die nieuwe features natuurlijk niet te gebruiken.’

Een paar van die handige nieuwe features voor de nerds: de keyshift en keysync, een achttal hotcues op een andere plek, intuïtief tracks previewen terwijl je ze nog niet hebt ingeladen, een veel groter scherm, meer details in de wavevormen. En opmerkelijk: je kunt geen cd's meer in de CDJ-3000 stoppen, een cd-slot ontbreekt. 

Ook als je nog nooit een draaitafel hebt aangeraakt, krijg je al een heel aardig idee wat je met zo’n CDJ-3000 kan doen als je tien minuutjes bij Irwan op de vingers kijkt (en je zult nooit meer stellen dat hedendaagse dj’s alleen op play drukken en een keer een crossfader aanraken). 

‘Ongetwijfeld wordt de CDJ-3000 de industrie-standaard’, denkt ook Michiel Peeters. Hij is dj en nachtprogrammeur bij TivoliVredenburg. ‘We hebben een stuk of twintig CDJ’s staan, ook een aantal oudere modellen. Zodra die worden afgeschreven, vervangen we ze voor de nieuwste. We hadden een keer een b2b-editie met Black Sun Empire, drum and bass-dj’s die gewend zijn heel snel door te mixen. Toen hadden we in de booth 12 CDJ’s staan!’ Hij kan zich niet herinneren dat er bij TivoliVredenburg ooit een dj om andere digitale draaitafels heeft gevraagd dan de CDJ.

Tegelijkertijd is hij aanzienlijk minder enthousiast over het nieuwe model. ‘Die dingen zijn te duur en ik vind dat Pioneer lui is, maar er is geen speelruimte om ze van de troon te stoten. Voor mijn gevoel zitten we aan het eind van de ontwikkeling. De laatste grote vernieuwing was met de introductie van de CDJ-2000 Nexus in 2012, toen de beatsync werd geïntroduceerd. Daarna is de ontwikkeling gestagneerd, het blijft bij beperkte functionaliteiten die op papier heel leuk zijn, maar waar vrijwel niemand gebruik van maakt.’

Er is wel degelijk een bedrijf dat een marktaandeel van Pioneer probeert te veroveren: Denon. Met een paar grote endorsement-deals (met Oliver Heldens en Laidback Luke bijvoorbeeld) hopen ze dat de vlam overslaat. Comments onder zulke video’s zijn steevast enthousiast: ze zouden sneller zijn dan de Pioneer, meer handige features bevatten. Peeters: ‘Maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een dj erom vroeg.’ Irwan: ‘Ik zie ook veel comment dat de Denon veel beter zou zijn. Ik heb zelf nog nooit een Denon van de nieuwe generatie aangeraakt, ik kan er dus ook niet over oordelen. Omdat Pioneer marktleider is en in elke club Pioneer CDJ’s staan, heb ik ook totaal niet de behoefte om over te stappen. En ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dat op korte termijn gaat veranderen.’