De Amsterdamse dansvloeren blijven leeg, dit weekend. En toch heeft Amsterdam Dance Event een sterk online programma weten te realiseren. Van de grote dj-giganten op de conferentie tot bijzondere livestreams: dit zijn onze tips.

Ergens eind juni wisten ze het al. Die 1 september die de clubscene als een wortel voorgehouden werd, dat ging hem niet worden. Als de clubs al open zouden mogen, dan toch niet zomaar voluit. Het schitterende beeld van tientallen locaties in de hoofdstad waar tienduizenden bezoekers nachtenlang zouden dansen, dat ging niet gebeuren in 2020. En toch was er tot twee weken geleden nog een soort van hoop op een charmant kleinschalig Amsterdam Dance Event in clubs als Paradiso, Melkweg en de Marktkantine. Die programma-onderdelen zijn inmiddels allemaal weer in de prullenbak verdwenen, maar het plan van juni staat nog overeind: een digital first editie van ADE 2020. ‘We wisten al maanden dat we de realiteit met een korrel zout moesten nemen’, zegt directeur Jan Willem van de Ven over het afgelasten van bijna alle kleine zit-concerten. ‘Vandaar die digitale versie van het festival, die kan sowieso doorgaan.’

Zo’n digitale conferentie is natuurlijk wat je je voorstelt: talks en panels via een videoverbinding. Zo kunnen we James Blake horen spreken, en gaat journalist Ian Urbina in gesprek met een aantal producers die een soundtrack maakten bij zijn werk. Maar iedereen die weleens op de ADE conferentie geweest is, weet dat het officiële programma in de zaaltjes nog maar de helft is van het totaal. Het draait om de stoep. De stoep voor het Nieuwe De La Mar theater. ‘Waar mensen elkaar op de schouder tikken. Het contact ontstaat op de grachten, daar beginnen de deals waar mensen voor naar ADE komen. Als je puur een scherm inricht waar mensen naar kunnen kijken, mis je het zakelijke platform. Daarom hebben we een social business platform gelanceerd, waar mensen elkaar op kunnen zoeken, chatten contact leggen.’ 

En dat is dan weer het positieve aan zo’n crisis: de plannen voor zo’n online platform waren er al jaren, maar belandden altijd ergens onderop de stapel. Nu de urgentie hoog is, heeft de organisatie het binnen een halfjaar uit de grond gestapt. Maar uiteraard had Jan Willem van de Ven liever gezien dat de clubs vol staan. ‘Het is pijnlijk dat Den Haag zich in goeie jaren graag vereenzelvigt met het belangrijkste Nederlandse culturele exportproduct, maar nu we bovengemiddeld hard geraakt worden, is er op geen enkele manier steun. We dreigen in een paar maanden te verliezen wat we in 25 jaar zorgvuldig opgebouwd hebben. Maar we willen deze editie niet gebruiken om onszelf slachtoffer te voelen, maar om te laten zien wat nog wel kan.’

James Blake

Woensdag 19.30-20.10

Hij heeft net een mooie dancepop-EP uit die hij maakte met zijn lief Jameela Jamil, en daar vertelt hij vast íéts over op de conferentie. Maar de Britse artiest (die ons Album van het Jaar 2019 afleverde) gaat op de online conferentie in gesprek met osteopaat Jennie Morton, die is gespecialiseerd in het behandelen van angstaanvallen. Talking points zijn depressie, verslaving, waarom artiesten daar zo gevoelig voor zijn en hoe we de eindeloze COVID-19 crisis moeten overleven.

Future Intel-streams

Donderdag t/m zaterdag 18.00-00.00

Future Intel Radio pakt al maanden door met mooi verzorgde dj-streams. Ook op Amsterdam Dance Event zijn ze flink vertegenwoordigd met maar liefst drie dagen streams, samengesteld door luisterbar Doka en Garage Noord. De eerste dag staan onder andere Afrobot, Loma Doom en Moody Mehran op het menu. Later in de week wippen ook o.a. David Vunk, Zohar en Merel nog langs.

Jacco Gardner - Computered Visions

Donderdag 21.00-22.00

De afgelopen jaren nam Jacco Gardner toch al een behoorlijke sprong in het diepe (met een instrumentaal album vol synth-improvisaties én shows in sterrenwachten). In de pandemie ging hij daar vrolijk mee door. Om precies te zijn: met twee oeroude Atari ST-computers uit de eighties. Met de een componeert hij, op de ander draait het wonderlijke programma ‘Trip-A-Tron’, een soort lichtsynthesizer. Wat je je daar in synthsnaam bij moet voorstellen? Hij presenteert het donderdagavond.

Clone x Radio Radio

Vrijdag 13.00-22.00

Met ADE was Radio Radio afgelopen jaren een zoete inval van coole dj’s: dan weer nam Nina Kraviz de tent over, dan weer wipte Gilles Peterson langs met zijn WorldwideFM. Nu cureert de Rotterdamse platenzaak Clone een dagje. Platenbaas Serge is vanzelfsprekend van de partij, net als mad miran (die er regelmatig achter de balie te vinden was) en ook het spannende electroduo Animistic Beliefs.

Durban music showcase

Vrijdag 20.00

Al een paar jaar is de Zuid-Afrikaanse stad Durban de broedplek van een nogal spannende elektronische scene. Dan hebben we het natuurlijk over gqom, een compleet eigenzinnige mengelmoes van big room techno en kwaito die nu ook de rest van de wereld verovert. Deze showcase door het Oegandese Nyege Nyege festival (dat ook geweldige experimentele platen uitbrengt) focust op een paar gqom-pioniers. Geen flauw idee wie, we laten ons verrassen.

Timbaland, Martin Garrix en David Guetta

Vrijdag 21.00-22.00

Wat een wonderlijke combinatie: drie van de grootste producers ter wereld samen in een Zoom-call om te keuvelen over hun muzikale opvoeding, samenwerkingen, hun favoriete studio-apparatuur. Oh ja, en Timbaland heeft ook nog een platform genaamd Beatclub te promoten, dus ga er maar vanuit dat je de laatste tien minuten kunt wegzappen.

Dutch Dance Quiz

Zaterdag 21.00-22.30

Niet officieel onderdeel van ADE, maar natuurlijk geen toeval dat het samenvalt: de Dutch Dance Quiz van Arne van Terphoven, de man die de Neerlandse dance-historie al jaren vastlegt via boeken van Mary Go Wild. Zaterdag is de tweede aflevering. Wij gokken op een zeroes-focus (de eerste was nineties-georiënteerd) dus als je kans wil maken op goud? Dan kijk je vooral de tweede aflevering van 30 Jaar Dutch Dance snel nog effe.

Minimal x Nxt Museum

Zaterdag 22.00-00.00

Meestal zien dj-livestreams er behoorlijk eenvormig uit, hè? Een dj voor een stel CDJ’s, een webcam op de decks, een overzichtsshotje vanuit een lege ruimte en eventueel een lichtshowtje. Van Nxt Museum mogen we wel wat meer verwachten, een pas geopend museum geheel gewijd aan nieuwe media. En dan is hun line-up op zaterdagavond ook nog eens om de vingers bij af te likken: Lena Willikens en Vladimir Ivkovic van de Düsseldorfse club Salon des Amateurs en Nederlandse geestverwanten Woody92 en Spekki Webu.

3FM op ADE20

3FM staat de hele week in het teken van Amsterdam Dance Event. Het programma:

  • Woensdag 23.00: een ambientspecial in 3voor12 Radio
  • Donderdag 23.00: Carista een uur lang co-host in 3voor12 Radio
  • Vrijdag 19.00: Europe's Biggest Dance show ism met Europese radiostations en Yellow Claw vanuit de Melkweg
  • Zaterdag 23.00: De Sluwe Vos & Sjamsoedin in Club Cleven
  • Zondag 19.00: Elias Mazian (live) en Dollkraut (dj-set) bij Vera On Track