#NEDARG kijken op megascherm in Concertgebouw, Luxor of Vera?

Podia halen concerten naar voren en schakelen dan over op voetbal

Ingmar Griffioen ,

De opmars van het Nederlands Elftal legt de podiumwereld geen windeieren. Vele zalen als Melkweg, TivoliVredenburg, Patronaat en Burgerweeshuis zenden uit op schermen en de Tolhuistuin, Vera en Luxor Live combineren dat vandaag met een concert. Verrassender is dat je ook in het Amsterdamse Concertgebouw terecht kunt voor vermoedelijk het grootste indoor scherm (10 meter breedte). Moet je wel een kaartje voor het voorgaande Lord Of The Rings-concert hebben en goed zitvlees: die concertfilm duurt al 3,5 uur. Als dat maar niet op een verlenging uitdraait.

Geen verhalen over gedupeerde muziekfestivals vandaag. Op de kalender vinden we wel De Parade in Den Haag en het hoofdstedelijke Over Het IJ festival, dat alle voorstellingen naar voren haalt en een groot scherm neerzet. In de concertagenda zien we onder meer Blank Realm (tip!) in Vera te Groningen, Marc Broussard in de Tolhuistuin, Amsterdam, (hiphopper turned songwriter) Everlast in het Arnhemse Luxor Live en A$AP Rocky-protegé A$AP Ferg in de Melkweg. Al die podia zorgen dat de podiumkunsten tijdig stoppen, rollen dan het scherm uit en maken de vloer vrij voor de voetbalfans. Snappen we en dat tekenden we ook al eerder op, die Koninklijk Concertgebouw optie zagen we echter niet aankomen. "Het is natuurlijk niet heel gebruikelijk, maar wel een hele mooi aanleiding om het nu wel te doen", verklaart PR-manager Reinoud van Houten.

'De hele avond zoet met LOTR en #NEDARG op bioscoop-formaat'
Het Koninklijk Concertgebouw laat de vertoning van The Lord of the Rings in Concert deze woensdagavond al om 18.00 uur beginnen om tijdig klaar te zijn. "Normaal zou het om half elf afgelopen zijn, nu is dat 21.35 uur. Dan is er een pauze met broodjes en drankjes. Het concert duurt 3,5 uur, dus je bent wel de hele avond zoet, helemaal als het ook nog verlengen wordt." Het Gelders Orkest voert Howard Shore's soundtrack uit onder het gigantische filmdoek waarop bezoekers The Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring zien. "Het is een scherm van bioscoopfilm-formaat en omdat het er toch hangt, willen we de Halve Finale ook aan deze doelgroep aanbieden."

Het is overigens niet de eerste keer dat het Concertgebouw volkse sport aanbiedt, weet Van Houten. "Dat was in 2006, ook voor het WK. Het curieuze is dat Nederland toen ook tegen Argentinië speelde, toen voor een poulewedstrijd." Ja echt waar; Van Persie, Sneijder, Kuijt, Messi en Mascherano waren acht jaar geleden al in het Concertgebouw te bewonderen. Toen werd het 0-0 overigens. "Ik herinnerde me dat de zaal toen ook volzat met liefhebbers van klassiek en voetbal." De vooruitzichten voor de wedstrijdbeleving lijken goed: "Van Lord Of The Rings heb ik gehoord dat mensen buitengewoon onder indruk zijn van de combinatie film en muziek." Nadeel is dat mensen niet voor alleen de wedstrijd kunnen kiezen, maar een kaartje voor minimaal € 42,- moeten aanschaffen.

Podia die voetbal aanbieden: (we pretenderen geen volledigheid!)
- Het Bolwerk in Sneek
- So What in Gouda
- De Effenaar, Eindhoven
- De Vorstin in Hilversum
- Patronaat, Haarlem
- dB's, Utrecht + Biergarten
- Cul de Sac, Tilburg
- Rotown, Rotterdam
- Burgerweeshuis Café, Deventer
- TivoliVredenburg, Utrecht in de Ronda (€4,- per wedstrijd)
- Melkweg Max, Amsterdam
- Paradiso, Amsterdam
- Tolhuistuin, Amsterdam
- TrouwAmsterdam

Wil je - ondanks het weer - toch liever buiten kijken? FunX helpt je met het vinden van een WK-scherm bij jou in de buurt.