Stampvol festivalweekend, maar waar kun je #NEDMEX kijken? Stampvol festivalweekend, maar waar kun je #NEDMEX kijken?

Op Down The Rabbit Hole, Awakenings, Defqon.1, Mundial en Parkpop zie je de wedstrijd

, Sjoerd Huismans

Stampvol festivalweekend, maar waar kun je #NEDMEX kijken?

Op Down The Rabbit Hole, Awakenings, Defqon.1, Mundial en Parkpop zie je de wedstrijd

Sjoerd Huismans ,

Op Down The Rabbit Hole kun je Nederland-Mexico kijken. Maar hoe zit het eigenlijk met alle andere festivals komend weekend? Niet de minste muziekfeesten, zo leert een snelle blik op de agenda. Onder meer Awakenings, Parkpop en Mundial vallen samen met de achtste finale van Oranje. Laatstgenoemde festival beleeft zelfs geheel toevallig een Mexico-editie. Maar waar de meeste festivals de Oranjesupporter tegemoet komen, was Parkpop aanvankelijk niet bevangen door de WK-koorts. Nu zet ook het Haagse festival een scherm neer, zegt directeur Guus Dutrieux. "Natuurlijk is Parkpop primair een muziekfestival, maar we willen de muziekliefhebbers de voetbalwedstrijd niet onthouden."

WEL

Down The Rabbit Hole, Beuningen
Gisteren liet Down The Rabbit Hole al weten dat bezoekers van het festival de wedstrijd kunnen kijken op een groot scherm. Bente Bollmann zei: "Er komt een scherm, mensen kunnen kijken. We zijn nu nog aan het kijken waar precies." De wedstrijd overlapt onder andere met de optredens van The Naked And Famous, Temples en Courtney Barnett en headliner MGMT mag hopen dat het geen verlenging wordt.
 
Awakenings, Spaarnwoude
Naast de zes area's met muziek heeft dancefestival Awakenings twee plekken helemaal ingericht met schermen om voetbal te kijken. Rocco Veenboer: “We zetten twee schermen van 5 bij 7 meter neer, waarop iedereen moet kunnen kijken. Die komen op andere plekken dan de normale festivalarea's.” Vóór het WK begon had Awakenings al in een enquête gevraagd of mensen de voetbalwedstrijden van Nederland zouden willen kijken. Veenboer: “Een kwart gaf aan dat te willen. Wij rekenen erop dat het er nu meer zullen zijn, een derde tot misschien wel de helft van de bezoekers. We gaan uit van zo'n 10.000 kijkers, en ook als het er meer worden zijn we voorbereid.”
 
Festival Mundial, Tilburg
Festival Mundial in Tilburg valt met zijn neus in de boter. Mexico is dit jaar namelijk ‘gastland’ van Mundial, zegt Niki van Rooij. “Veel artiesten komen uit Mexico, van acrobaten tot muzikanten. Zij nemen ook hun aanhang mee. Alles viel op zijn plek toen we wisten dat Mexico de tegenstander werd.” En dus kun je komend weekend op een “enorm scherm” Nederland-Mexico kijken. Het festival ontwierp een oranje shirt met een sombrero en paste zelfs de complete timetable aan toen bleek dat Oranje de groepsfase zou overleven. De Mexicaanse artiesten krijgen tijdens de wedstrijd vrij. De rest van de programmering loopt gewoon door, voor diegenen die niets met voetbal hebben. Het optreden van Skip&Die is pas na de wedstrijd, mits die niet wordt verlengd.
 
Defqon.1, Biddinghuizen
Ook op dancefestival Defqon.1 in Biddinghuizen kun je de wedstrijd kijken, zo maakte het festival bekend via zijn Facebookpagina. “Voetbalfans opgelet! Pak vooral een oranje shirt in voor dit weekend, want we zenden zondag de wedstrijd van het Nederlands Elftal uit vanaf de Defqon.1 camping.” Net als op bijvoorbeeld Best Kept Secret zijn shirts van voetbalclubs niet toegestaan, maar geldt deze regel niet voor shirts van landen.

 

NIET

Parkpop, Den Haag 
“Mensen komen voor de muziek”, zei een woordvoerder van Parkpop vanochtend tegen Omroep West, opgetekend door 3voor12 Den Haag. De bezoekers van het Haagse festival zullen de wedstrijd waarschijnlijk dus moeten missen. De organisatie liet weten dat Nederland-Mexico “vooralsnog niet te zien is in het Zuiderpark”. Zoekt dan niet iedereen zijn heil elders? “Ik kan me voorstellen dat het feit dat Oranje speelt invloed kan hebben op het aantal bezoekers”, aldus de woordvoerder van het festival. Tijdens de wedstrijd spelen onder meer Kensington, Coely, Hanggai, Jonny Lang, Kern Koppen en The Blues Junkies op Parkpop.
 
UPDATE
Inmiddels heeft Parkpop laten weten toch de wedstrijd uit te zenden op een groot scherm. Directeur Guus Dutrieux: "Natuurlijk is Parkpop primair een muziekfestival, maar we willen de muziekliefhebbers de voetbalwedstrijd niet onthouden."
 
… en de volgende rondes?
Als Nederland Mexico weet te verslaan, dan speelt Oranje de kwartfinale op 5 juli. Opnieuw tijdens een hele batterij festivals: onder meer Pitch, Have A Nice Day en het grote Sensation. Laatstgenoemde is in elk geval al bezig met het scenario dat Nederland een ronde verder komt: “Het is zeker een aandachtspunt”, zegt Camiel Overgaauw namens Sensation. “Alles is nog mogelijk, van een groot scherm tot een complete ‘Orange Edition’. Al ligt dat laatste niet voor de hand, want normaal gebruiken we al het promomateriaal ook voor de internationale edities. En dan heb je niets aan die oranje toeters.” 

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12