#BKS14: Duivels kleuren Camping A rood

Belgische muziekliefhebbers houden ook van voetbal

Bas van Duren ,

Met onze Zuiderburen op nog geen 20 kilometer afstand van de Beekse Bergen, is het niet opmerkelijk te noemen dat het aandeel Belgen op Best Kept Secret vorig en dit jaar substantieel is. Je hoeft maar even over het terrein te lopen om vanzelf een keer dat verfijnde Vlaamse accent te horen. Op deze zondag is er spanning in de lucht: de Belgen spelen op het WK tegen de Russen. Om de zuidelijke bezoekers tegemoet te komen, is er een groot scherm neergezet bij Camping A. Geen overbodige luxe.

Meters ver van het verzamelpunt bij Camping A is luid gejuich te horen. Bij ZERO hebben zich een duizendtal Belgen verzameld die in enorme spanning afwachten op de cruciale voetbalwedstrijd België - Rusland op het WK. Er wordt gezongen, gejuicht en veel pils gedronken van een bekende, Belgische bierbrouwer. Wie denkt dat de alternatieve muziekliefhebber geen fan van voetbal is, moet hier komen kijken. Ondanks de wat moeizame wedstrijd tegen Algerije, is de sfeer gespannen optimistisch en wordt winst toch wel verwacht. Maar waarom toch een concert van Angus & Julia Stone of The Notwist afslaan als er een voetbalwedstrijd aan de gang is?

Febe en Alexander uit Roosdaal ("Zoals uw Roosendaal, maar dan zonder de 'en'") hadden de schrik erin: "Vanochtend stond het scherm er nog niet, dus we waren al bang dat het niet door ging", vertelt Alexander. Zij zijn ook bewust op Camping A gaan kamperen om niet ver van het scherm te zijn. Is er voor dit duo geen enkele band waarvoor ze de wedstrijd hadden laten schieten? Nee, schudden ze. Alexander: "Alleen voor Queens Of The Stone Age, maar die staan er niet." En de eindstand straks? Febe: "2-1". Alexander: "2-0".

Jens uit Maldegem en Vanity uit Eeklo zitten op een tafeltje in opperste concentratie te kijken. Bij iedere zwieper - Vlaams voor voorzet - staan ze een stukje op, om na een gemiste kans lichtelijk teleurgesteld terug te gaan zitten. Voor hun was het een uitgemaakte zaak: ze zouden en moeten de wedstrijd zien. De enige dealbreaker was Elbow voor Vanity, maar die staan ruim na de wedstrijd te spelen. Of...? Jens: "Als we winnen en het blijft gezellig, dan kunnen we nog wel even blijven." En die winst, die gaat er volgens Jens komen: "Het wordt 3-1."

Nee, dan Katrijn, Kristien, Hanne en Stacey uit Ninove en Vilvoorde. Vooral Hanne baalt enorm dat ze Angus & Julia Stone mist, maar uiteindelijk wint de wedstrijd het van de broer en zus. Het viertal is vooral te spreken over de enorme sympathieke Nederlanders. "Zij willen echt dat wij winnen", zegt Stacey. En de uitslag? 2-1, volgens hen allevier.

En dan begint de wedstrijd... Het volkslied wordt uit volle borst meegezongen, het Russische uitgejouwd. Er blijven Belgen bijkomen die hun best doen een mooi uitzichtpuntje te scoren. Niet dat het voor lange tijd zin heeft, want de wedstrijd is niet om aan te zien. Gepruts aan beide kanten, zorgt al snel voor bezorgde blikken. "Toch niet weer zoals tegen Algerije?" hoor je ze denken. Pas in het slotakkoord komt de verlossende goal en wat er volgt is onbeschrijflijk. Blikken bier vliegen in het lucht, spuiten alle kanten op, mensen vallen in elkaars armen, er is rook te zien en het gejuich is luider dan wat we bij de meeste concerten van afgelopen weekend hebben gehoord. Meteen door naar het terrein? Welnee, dat komt wel later.