Waar kijk je #NEDCRI tijdens dit ramvolle festivalweekend?

Wel op PITCH, Werchter en Sensation, niet op deBeschaving, Madnes nog onzeker

Ingmar Griffioen ,

Komend weekend zit weer ramvol met festivals én met WK-wedstrijden en brengt daarmee weer dezelfde dilemma's voor de organisaties: hoe pas je Nederland - Costa Rica in je festival in, waar zend je het uit en verschuif je daarvoor je programma? Omdat de kwartfinale pas om 22.00 begint komen ook de headliners en de vergunning in het geding. Grote festivals als PITCH, Sensation en het Belgische Werchter zenden uit, bij Madnes op Ameland zijn ze nog druk om dat voor elkaar te boksen, bij deBeschaving gooit de gemeente Utrecht roet in het eten en Conincx Pop kiest zelf voor de muziek.

PITCH

Bij PITCH hoeven voetbalfans zich geen zorgen te maken dat ze iets missen. Er komen twee schermen op het terrein waarop de kwartfinale wordt uitgezonden. Eén van 6 bij 4 meter op het veld bij de Park Stage en één van 4 bij 2 meter in de Westertent. Daarnaast is er wat geschoven in het blokkenschema "zodat je zo min mogelijk hoeft te missen". De belangrijkste wijzigingen:
• The Gaslamp Killer: 20:55 - 21:55
• Darkside: 21:15 - 22:30
• Clark: 22:45 - 23:45
Canadees Richie Hawtin moet het echter nog wel tegen het voetbal opnemen: "Wegens productionele redenen is het helaas niet mogelijk om de set van Richie Hawtin te verplaatsen."
Klik voor aangepast blokkenschema

Festival deBeschaving

Festival deBeschaving verkeert al even in onzekerheid. Na een optreden in het NOS-journaal dachten we dat de Botanische Tuinen een #NEDCRI bespaard zou blijven. Nog steeds is onduidelijk of het Utrechtse festival het voetbal mag uitzenden, maar alles wordt op alles gezet. De organisatie laat weten te puzzelen met het tijdschema en "haalt een deel van het programma iets naar voren om alles beter op elkaar aan te laten sluiten. Blaudzun, Chef'Special en Jett Rebel zullen zaterdag bijvoorbeeld eerder beginnen." Crux is of de eindtijd van het festival (23.00) verlengd kan worden. "Vandaag of morgen wordt duidelijk of de gemeente toestemming verleent om de evenementenvergunning uit te breiden zodat voetbal op groot scherm kan worden vertoond."

Update 2 juli:
De organisatie heeft via twitter laten weten dat de gemeente toch geen toestemming geeft voor het plaatsen van schermen, en zoals het er nu voorstaat zal er dus geen voetbal worden uitgezonden.3voor12 Utrecht weet meer.

Madnes, WiSH Outdoor en Sensation, in welke kleur speelt Costa Rica eigenlijk?

Metropolis, Woo Hah en DWDD hebben zondag mazzel (geen wedstrijd), maar zaterdag zien vele festivals zich geconfronteerd met 'gedwongen Oranje-programmering'. Ook Madnes is nog niet in veilige haven op dat punt. Het festival op Ameland doet haar best "om het uit te zenden op een scherm, maar het is nog niet zeker", weet Symen Verbruggen. "Het heeft met het bereik op het strand te maken, streaming en dergelijke is daar allemaal gedoe. Daar zijn we as we speak mee bezig." 3voor12 Friesland is onderweg voor een verslag, en heeft ook een sessiepodium op het festival dat 4 tot en met 6 juli plaatsvindt. WiSH Outdoor in Brabant (tussen Eindhoven en Uden) legt het hoofdpodium stil voor WK-duel van Oranje tegen Costa Rica. Nog een dancefestival op zaterdag: ook
Sensation in de Amsterdam Arena zendt #NEDCRI uit, dat is de organisatie op die locatie natuurlijk ook haast wel verplicht. De deuren openen een uurtje eerder (20:00 uur) en ondanks eerdere berichten gaat dresscode oranje niet door. Je moet in het wit, in welke kleur speelt Costa Rica eigenlijk?

Betuws Spektakel, Heidevolk eerder op Keltisch Midzomer Festival

De site van Het Betuws Spektakel schreeuwt ons toe: WE HEBBEN GROTE SCHERMEN (twee stuks naast de Mainstage). Net als veel collega's redeneert het festival: 'als we geen voetbal aanbieden, lopen we het risico veel bezoekers mis te lopen'. Ook het Keltisch Midzomer Festival is om: "We zijn een middeleeuws festival en hebben een tijd geleden gepeild of er animo voor was en dat bleek niet zo te zijn", reageert een woordvoerder, die toegeeft dat na de pot tegen Mexico "de meningen ietsje bijgedraaid zijn. Dus hebben we een apart hoekje op het terrein waar mensen wel op een scherm kunnen kijken. Vrij kleinschalig, want we willen niet dat het gaat botsen met het festival." Toch is er in het tijdschema ingegrepen. "Op zaterdag hebben we de populairste band Heidevolk naar voren gehaald. Die begint nu om 20.00 uur en is voor het voetbal klaar." Vrijdag is er ook al voetbal met Frankrijk - Duitsland om 18.00 uur. "We zitten op de grens met Duitsland, dus we willen de vele Duitse bezoekers op dezelfde manier bedienen."

RosRock, Hobnob, Park City Live en Gorcums Hippie Festival

Bij RosRock in Rossum (bij Den Bosch) hebben ze de WK-pot een voorname plek in de line-up gegeven. Headliner Beastmilk begint nu pas na het laatste fluitsignaal. Bij het gratis Hobnob festival in Almelo staat #NEDCRI tegenover Delain geprogrammeerd en Park City Live in Heerlen opteert voor uitzending na de show van The Opposites op de Mainstage. How about het Gorcums Hippie Festival: is dat te verenigen met iets aards als een pot voetbal? Volgens Willem Hak wel, maar grote schermen vindt de organisatie te ver gaan. "We gaan door met het programma. We staan op een open terrein en zullen daar een tent plaatsen, waar mensen op tv de spannendste momenten kunnen meepakken." Om 23.00 uur trapt Deep Purple coverband Stormbringer gewoon af, hun wedstrijd wordt hooguit onderbroken als het op penalty's uitdraait. "Dan doen we daarna de laatste nummers. We hopen vooral op goed weer. We zullen zeker minder bezoekers krijgen, want in de binnenstad komen bij marktpleinen grote schermen."

Conincxpop kiest voor muziek

Conincxpop vormt het voornaamste andere geluid: Geen voetbal op het festival in het Limburgse Elsloo. "We hebben als gratis festival die keuze gemaakt, omdat we ons realiseren dat we rond de wedstrijd hoe dan ook bezoekers gaan verliezen die elders gaan kijken", laat de organisatie aan Entertainment Business weten.