Hoe het WK het ene podium vult en een ander leegtrekt

Best Kept Secret: "Voor ons is voetbal muziek op het gras"

Ingmar Griffioen ,

Bijna elke twee jaar is het raak: het Nederlands Elftal kwalificeert zich voor een EK of WK voetbal en de verwachtingen gieren door het oranje gekleurde land en de 16 miljoen fans. Het openbare leven is even ondergeschikt aan Koning Voetbal. Een zegening voor iedere kroegeigenaar met tv-scherm, maar hoe zit dat in het clubcircuit en voor festivals? "Bij de loting kijken wij wel met meer spanning naar hoe de balletjes vallen", geeft Best Kept Secret toe. 013 en Effenaar zenden niet uit en hebben alle Nederlandse wedstrijddata geblokt. "Ook als Oranje kans heeft om te spelen en daarnaast zijn we deze periode sowieso een stuk voorzichtiger omdat er zo ontzettend veel festivals zijn", reageert Effenaar-programmeur Tom Ketelaar.

'Feest of huilen in de club'
Het Nederlands Elftal trapt morgen de WK-poulefase af met (hopelijk) de revanchewedstrijd tegen Spanje, maar het toernooi begint vanavond al met de wedstrijd van gastland Brazilië tegen Kroatië. Daar hebben de clubs geen last van, maar vrijdag is duidelijk WK-dag in de podia-agenda: of je kan Oranje zien voetballen of de zaal staat leeg. Het WK op groot scherm kijken kan onder meer in De Vorstin in Hilversum, Tivoli Vredenburg (nieuwe Ronda-zaal), Patronaat in Haarlem, Rotown te Rotterdam en de cafés van Melkweg en Burgerweeshuis (Deventer). Een vollediger overzicht vind je onderaan. Voetbal kijken in Patronaat is al even traditie, vertelt programmeur Daniël Nagelkerke. Dat gebeurt altijd in de grote zaal met plek voor 1000 man. "We hebben het meteen groots aangepakt, voor het stadiongevoel en zenden sowieso alle Nederlands Elftal- en eventuele vervolgwedstrijden uit. Met mc en dj die allerhande feestmuziek draait." Feestmuziek? "Tussendoor en vooraf in ieder geval wel ja, wellicht dat het daarna Huilen In De Club wordt, maar daar gaan we niet vanuit."

Tilburg kent die traditie niet en 013 begint er niet meer aan. "Twee jaar geleden hebben we het wel geprobeerd, geïnspireerd door de succesreeks in Zuid-Afrika", reageert programmeur Joep Smeets. "We wilden ook een live-act en dj erbij; echt een toffe avond die meer is dan alleen voetbal en bier drinken. Maar we hebben moeten constateren dat er niet genoeg belangstelling voor was, zeker voor onze grote zaal." Collega Ketelaar heeft vergelijkbare ervaringen in Eindhoven. "In Eindhoven is het traditie om op grote schermen buiten te kijken en verder is er heel erg een cafécultuur. Twee jaar geleden was natuurlijk iedereen euforisch, maar konden we het financieel niet rendabel maken. Als we het ooit zouden doen, dan moeten we niet gewoon een scherm ophangen maar er echt een event van maken. Hoe cool zou het zijn om met Omroep Brabant een echte voetbalshow te maken?"

Grote schermen in Utrecht en Deventer
Smeets kent ook de andere kant: "Ik weet dat het in Utrecht in Tivoli al een aantal jaren heel goed loopt." De traditie zit er in Deventer ook goed ingebakken, bekent Daniël Lugtmeier (PR & Marketing van Burgerweeshuis). "Naast dat wij zelf allemaal stiekem voetballen en voetbalfans zijn, vinden we het gewoon tof om te doen. En we hebben toevallig vrijdag niks staan. Wij programmeren er een beetje omheen. Normaal hebben we wel elke vrijdag concerten, nu gaan we gewoon voetbal kijken." Het Nederlands Elftal speelt de tweede en derde poulewedstrijd om 18.00 uur, maar daarna nog een concert plannen vinden veel podia toch niet verstandig. Tom Ketelaar evenmin: "Dan moet je wel een echt sterke show, uniek buitenlands aanbod hebben. Als je een Swans hebt staan, dan komen mensen er wel naartoe. Maar als het bijvoorbeeld een 3FM-act is dan denken ze; 'die sla ik wel een keer over'."

Wat als Nederland net als in 2010 onverwacht verder komt?

Daar lijken de meeste podia ook rekening mee gehouden te hebben. "We hebben de zaal vrijgehouden tot aan de finale, zelfs als Nederland om de 3e/4e plaats speelt, kun je dat in Patronaat zien." Maar de gematigde verwachtingen spelen ook een rol. Het Burgerweeshuis huisvest het festival Hoogtevrees, ook tijdens de finale op zondag 13 juli. "Zoveel vertrouwen hebben we er ook alweer niet in", lacht Lugtmeier. "Tijdens de 1/8 finale op 28 juni hebben we Ignite staan. Als Oranje het haalt dan lossen we dat op. Daar zijn wij makkelijk in, en ik hoop de band ook, die trekken we dan een shirtje aan." Bij 013 verwachten ze ook nu geen finale: "Dat zien we dan wel. Je kan geen acht data die uitslagafhankelijk zijn volstrekt leeg laten", legt Smeets uit. "We hebben zaterdag 28 juni The Wailers staan. Nederland moet dan wel spelen als ze tweede worden in de poule en dan kan Brazilië nog weleens de tegenstander worden. Dat betekent dat het concert niet begint voordat de wedstrijd en eventuele verlengingen en strafschoppen afgelopen zijn."

Gapende gaten in veel podia-agenda's vanaf juni
In zalen als De Vorstin, Atak, Luxor Live, 013, Metropool, Mezz en Effenaar kun je deze maand vooral terecht voor een enkele prog- of classicrockact, dansavonden en gratis concerten. "Onze grote zaal is aanbodafhankelijk en dat is in juni nu even wat minder", reageert Smeets, die dat niet aan het WK wijt. "Ik geloof niet dat er daarom minder bands op tour gaan." Wel signaleert hij de toename van festivals in deze periode. Ketelaar valt hem bij: "Er zijn weer meer festivals. Dan mis je nog meer potentiële acts, die wel om de hoek staan te spelen op een Best Kept Secret, Down The Rabbit Hole of Mundial. De risico's zijn sowieso aanzienlijk groter in de zomer. Juni is ook altijd een moeilijke maand, dat is dit jaar versterkt voor het WK." Zalen als Vera, Doornroosje, Tivoli, Paradiso, Melkweg en Patronaat programmeren overigens wel door. Patronaat buit zomers de nabijheid van het strand uit met programma in Bloemendaal op het strand bij Woodstock en in Openluchttheater Caprera.

Festivals betalen meer voor buitenlandse acts
Met de toename van de festivals neemt ook de prijsconcurrentie toe, erkent Ketelaar. "Het is een bekend fenomeen dat acts op festivals iets meer betaald krijgen. Dat kan een overweging zijn voor bands, maar dat geldt vooral voor buitenlandse acts. Nederlandse acts hebben toch een plan. Het is niet dat Blöf denkt 'zullen we Brabant Open Air of 013 doen'?" Smeets maakt zich geen zorgen. "Fortarock is pas de laatste twee, drie jaar zo gegroeid. Dat trekt heel veel aanbod aan, waar wij eerder voordeel hadden omdat er geen groot rock- en metalfestival in de buurt was. Toch hebben we Slayer weer over een maand staan. Uiteindelijk profiteren we ook van grote bands die op tour zijn."

Dat is ook de redenering van Patronaat, waarbij de plek op de kaart ongetwijfeld ook een rol speelt. "Juni is juist een stuk drukker dan we geanticipeerd hadden. We hebben een hele hoop bands staan die touren vanwege festivals. Afgelopen dinsdag hadden we Limp Bizkit en begin juni Anthrax. Die zijn in Europa vanwege de festivals en doen er nog een leuk clubshowtje bij. Met Dour Festival delen we nu bijvoorbeeld vier bands, dat kan met die afstand prima."

Festivals: wat doen Best Kept Secret en Indian Summer?
Dit weekend is het tweedaagse Indian Summer Festival. Met de data zaterdag 14 en zondag 15 juni hebben ze net mazzel, geeft Niels Aalberts, van organisator Friendly Fire toe. De organisatie besloot daarop het voetbal te laten voor wat het is. Een lastige keuze vindt Aalberts: "Je weet dat het invloed kan hebben, er zijn mensen die voor voetbal thuisblijven." Ook voor Best Kept Secret richt Friendly Fire zich liefst volledig op muziek. Toch wordt België-Rusland op de camping uitgezonden. "We hadden vorig jaar een flink aantal Belgische bezoekers en vanaf de loting kwamen de vragen los. We zijn zelf voetbal- en wielrenliefhebbers en we zien ook wel overlap. Voor ons is voetbal muziek op het gras en muziek is voetbal met gitaren (dat heb ik van Rick de Leeuw). Dat was reden om ernaar te kijken. We hebben België-Rusland ook gedaan omdat die Belgen zo'n fucking leuk team hebben. Het is ook een beetje een mal idee."

Waar kijk je?
Je kunt het Nederlands Elftal onder meer volgen in de volgende podia:
- Het Bolwerk in Sneek
- So What in Gouda
- De Vorstin in Hilversum
- Patronaat, Haarlem
- dB's, Utrecht + Biergarten
- Cul de Sac, Tilburg
- Rotown, Rotterdam
- Burgerweeshuis Café, Deventer
- TivoliVredenburg, Utrecht in de Ronda (€4,- per wedstrijd of passe-partouts voor €10,-)
- Melkweg Café, Amsterdam, (€2,50 incl. drankje)
- Tolhuistuin, Amsterdam
De Wonderlijke Voetbal Show van Meindert Talma doet Oerol en meerdere podia aan

Dit overzicht is ongetwijfeld verre van compleet. Laat het ons hieronder weten als er meer plekken zijn!