#DTRH14: The Naked and Famous vs. #nedmex eindigt onbeslist

Keuze organisatie voor scherm naast hoofdpodium pakt goed uit

Ingmar Griffioen ,

De opgave was duidelijk zodra het Nederlands Elftal zich kwalificeerde voor de knock-out fase: hoe pas je de belangrijkste voetbalwedstrijd in lange tijd in je festival in? Down The Rabbit Hole besloot tot het plaatsen van een scherm op de heuvel naast de grootste tent, waarin The Naked And Famous doodleuk tijdens de eerste helft mag spelen. De presentator weet het zeker: 'Nederland voetbalt toch altijd slecht in de eerste helft.' Toch staan er maar tweehonderd man in de grote Hotot en dat een kwartier voor de aftrap. Op de heuvel staan er beduidend meer. Maar bij eerste tonen van de Nieuw-Zeelanders stroomt het publiek toch aardig toe.

DE WEDSTRIJD:

The Naked And Famous vs. #NEDMEX, Down The Rabbit Hole, Hotot/Fortaleza, Brazilië, zondag 29 juni 2014

DE ACT:

In de tent zien we de ervaren Nieuw-Zeelandse electropop- en rockband en op het veld een legioen oranje-supporters die zich verdringen voor dat ene scherm waarop te zien is hoe Nederland in het snikhete Fortaleza de strijd aanbindt met Mexico. De band gooit al snel hit 'Punching In A Dream' er tegenaan, goede tactiek. Op de achtergrond zingen Robben en co het volkslied en nu wordt het toch spannend. Wat kan de band nog meer in de strijd gooien? Van Persie bij de toss met de Mexicaanse aanvoerder versus 'Girls Like You' dan? Dat gaat lekker; de tent staat voller dan bij Warpaint en er wordt gedanst, ook in oranje. De bal rolt!

HET MOMENT:

Een afstandsschot van Salcido en een moeizame redding in het oranje doel. De wind blaast ondertussen stof door de tent en de kiwi's zetten aan voor het laatste kwartier. Beetje uitgedund maar ze hebben toch veel oranje fans aan zich weten te binden. Nederland moet na een half uur nog maar zien zich onder die druk uit te spelen. Zangeres Alisa Xayalith bedankt iedereen dat ze ondanks de wedstrijd toch zijn komen kijken. Terecht natuurlijk. Een waterpauze maakt een einde aan de voor dit toernooi ongewoon lange periode van balbezit van Nederland.

HET PUBLIEK:

In spagaat of dubio; het blijft moeilijk kiezen tussen beide strijdtonelen. Nadeel is dat het scherm zo staat dat het gros vanaf de heuvel tegen de zon in kijkt. De beste plek is halverwege tussen Hotot en heuvel waar je wel de band hoort, in het zonnetje kunt zitten en de wedstrijd kunt volgen. Maar de band heeft ook 'The Sun' op de setlist...en houdt de tent daarmee goed vol, voor zover daar vandaag sprake van kan zijn. Tot aan de geluidstoren dansen mensen en de organisatie lijkt hier haar gelijk te halen. Meisjes met Oranje-rood-wit-blauw gestifte kleuren op de wangen en Naked and Famous op de rug staan het ene moment binnen en dan weer buiten. Voorlopig staat het gelijk, op alle fronten.

HET NUMMER:

Het geheime wapen komt van de bank: megahit 'Young Blood'. Met het überherkenbare slotnummer trekt TNAF de tent weer vol. Sterker: voor het eerst staat ie-de-reen binnen te dansen. Wow. Gejuich. Handjes alles. "Show me what you got!," roept Xayalith. Veel liefde voor deze band, dat is duidelijk. Na een pauze trekken ze het nummer flink door. De band bedankt en neemt afscheid in de 40e minuut. Dit is een open boekje voor de laatste 5 minuten. Van Gaal is aan zet nu. Eerste hoekschop voor Oranje... en nee. Counter en nu moet Cillesen redding brengen. De tweestrijd gaat op en neer en de heuvel stroomt voller en voller. Grote kans Nederland nu voor Robben... penalty? Nope.

HET OORDEEL:

Na meerdere grote kansen voor de Mexcianen en een enkele voor Nederland fluit de arbiter af. Met de hoop op een betere tweede helft, zonder concurrentie van The Naked and Famous, maar met Temples en Courtney Barnett in het veld, sluiten we af. De organisatie kan tevreden zijn: The Naked And Famous heeft het goed gedaan, het Nederlands Elftal kan én moet beter.

(naschrift: En deed dat ook. 2-1)

DE FOTO: