GroenLinks wil dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren
Partij pleit voor verschuiving in het drugsbeleid
GroenLinks wil dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren en de drug daarmee uit het criminele circuit haalt. Dat zegt Katalijne Buitenweg, Tweede Kamerlid namens GroenLinks, in de Volkskrant. Buitenweg streeft naar een systeem waarbij de productie van xtc middels vergunningen wordt gecontroleerd, waardoor er alleen pillen beschikbaar zijn die voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen. Daarnaast zou de maatregel de toenemende macht van criminelen verminderen.
GroenLinks krijgt steun van de Bredase burgemeester Paul Depla (PvdA). Samen met onder andere Buitenweg pleit hij voor een herziening van de rangordes van schadelijkheid zoals die zijn vastegelegd in de VN-verdragen over verdovende middelen. 'Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.'
Festivals en hun bezoekers hebben de afgelopen jaren te lijden onder de toenemende sterkte van xtc-pillen, die dit jaar onderzocht werd door VPRO-onderzoeksapp Trees. In 2015 waarschuwde het Trimbos Instituut nog voor een levensgevaarlijke pil met ADE-logo. Die bevatte twee keer zoveel mdma (de werkbare stof in xtc) dan gemiddeld. Een jaar eerder vielen op ADE drie xtc-gerelateerde doden.
Het is niet de eerste keer dat vanuit de politiek aandacht wordt gevraagd voor de legalisatie van xtc. Drie jaar geleden openden de Jonge Democraten (D66) in Amsterdam een heuse xtc-winkel, waarin ze paracetamollen met een kleurtje verkochten. 'Er zijn tienduizenden mensen in Nederland die maandelijks gebruiken, op sommige feesten heeft de meerderheid een pil genomen. In 2014 zijn er 14 mensen overleden en er zijn wel meer problemen met vergiftigde pillen. Door zowel gebruik als de achterkant te legaliseren kun je de productie reguleren en in de hand houden welke werkzame stoffen er in de XTC zitten.' De standpunten die politieke partijen erop nahouden op het gebied van (de legalisering van) drugs lopen verder enorm uiteen.
In de interactieve online documentaire De Industrie zie je hoe drugs overal zijn en hoe iedereen ermee te maken heeft - van elektricien tot pizzakoerier, van boer tot burgemeester.