D66-jongeren openen XTC-winkel in Amsterdam

Jonge Democraten pleiten voor legalisatie van XTC middels petitie

Timo Pisart ,

Een gedachte-experiment: stel je voor dat XTC gelegaliseerd zou worden, en je kunt straks naar een winkel om een paar pillen te kopen voordat je naar een festival of clubnacht gaat. Is dat een goed idee? En hoe zou een XTC-winkel er dan uitzien? De Jonge Democraten (D66) openden vandaag precies zo'n winkel in Amsterdam. Met het burgerinitiatief willen ze legalisatie van XTC op de agenda zetten bij de Tweede Kamer. In 3voor12 Radio gaven ze vanavond een voorproefje. "We willen de problemen die er zijn minimaliseren."

Vandaag werd de allereerste XTC-winkel ter wereld geopend aan de Rosmarijnsteeg in Amsterdam. Aan de deur staat een portier om de leeftijd te controleren (minderjarigen komen er niet in), aan de counter kun je verschillende soorten pillen kopen, er liggen voorlichtingsformulieren, er staat wat de werkzame stoffen zijn en hoeveel belasting je afdraagt.

Nee, natuurlijk kun je er geen echte XTC kopen, slechts placebo-pillen, maar het is een interessante proefballon van de Jonge Democraten, de jongerenpartij van D66. Zij pleiten met het burgerinitiatief voor legalisatie van XTC, met 40.000 handtekeningen kunnen ze het onderwerp op de agenda zetten bij de Tweede Kamer.

Waarom XTC legaliseren?
"Dit is veel beter dan XTC aan de zwarte markt overlaten", aldus initiatiefnemer Dirkjan Tijs (voorzitter Jonge Democraten). "We willen XTC níét promoten en zijn ons bewust van de risico's, maar willen de problemen die er zijn minimaliseren. Het is nu verboden, en dat heeft niet gewerkt: er zijn tienduizenden mensen in Nederland die maandelijks gebruiken, op sommige feesten heeft de meerderheid een pil genomen. In 2014 zijn er 14 mensen overleden en er zijn wel meer problemen met vergiftigde pillen. Door zowel gebruik als de achterkant te legaliseren kun je de productie reguleren en in de hand houden welke werkzame stoffen er in de XTC zitten. Verder hebben straatdealers ook vaak cocaïne en heroïne, wat de overstap naar andere harddrugs nu gemakkelijker maakt. Ten slotte stop je zo de criminaliteit."

Wordt er dan niet meer XTC gebruikt? En moeten we dat wel willen?
"Dat wordt wel vaker gezegd, maar als je kijkt naar wiet en hasj: in Nederland hebben we een veel toleranter beleid dan in Frankrijk of in Engeland. Bij ons kun je het 'gewoon' in de coffeeshop kopen, en toch wordt er daar meer marihuana gebruikt. Een aantoonbare link tussen legalisatie en meer gebruik is er niet. Volgens het RIVM zijn de risico's van XTC-gebruik bovendien niet veel groter dan van alcohol of wiet."

Pleiten jullie ook voor verkoop van XTC op festivals en in clubs?
"Nee. Mensen zouden slechts in staat moeten zijn om overdag wanneer ze helder bij geest zijn een beperkte hoeveelheid te kopen, zoals dat nu ook bij wietverkoop gaat, zodat mensen niet vanuit een impuls zonder erbij na te denken XTC kunnen kopen."

Hoe groot is de kans dat legalisatie van XTC daadwerkelijk door de Tweede Kamer komt?
"Op dit moment is er geen enkele politieke partij voor, wij proberen nu D66 te overtuigen en dat gaat vrij moeizaam. Binnen de Tweede Kamer is het een groot taboe, daarom zijn we deze winkel gestart om de voordelen te laten zien."