Trimbos waarschuwt voor “levensgevaarlijke” xtc-pil met ADE-logo

Twee keer de normale dosis mdma

Sjoerd Huismans en Timo Pisart ,

Het Trimbos Instituut waarschuwt voor een levensgevaarlijke ADE-pil die in omloop zou zijn. In de pil zit twee keer zoveel mdma als gemiddeld. In een vandaag gepubliceerd interview met ADE-directeur Richard Zijlma sprak hij nog zijn zorg uit over de toegenomen sterkte van pillen, naar aanleiding van de drie xtc-gerelateerde doden op ADE vorig jaar.

Sinds vier weken signaleert het Trimbos Instituut een vierkante, licht-gele xtc-pil met het ADE-logo bij testlocaties in het gehele land. De pillen circuleren in verschillende varianten met mdma-dosering van 125 tot 300 miligram per pil. "Wij vinden het onbegrijpelijk dat het ADE-logo wordt gebruikt", reageert Trimbos-voorlichter Daan van der Gouwe, "we vragen altijd aan gebruikers waar de pil vandaan komt, zij melden dat de pil bedoeld is om tijdens het Amsterdam Dance Event te gebruiken."

Als je net zoveel van deze pil inneemt als je normaal zou doen, kan hij volgens het instituut levensgevaarlijk zijn. Van der Gouwe: "Het euforische effect van mdma wordt opgewekt met 70 a 100 milligram. Sinds 2010 schiet de gemiddelde hoeveelheid mdma per pil naar boven, dan wordt het euforische effect minder sterk maar het stimulerende effect groter. Dat zorgt ook voor een grotere kans op oververhitting en incidenten." Daarom wordt nu een landelijke waarschuwingsactie gevoerd, door posters te verspreiden bij clubs en festivallocaties. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen. 

Het Trimbos is nog niet in contact met het Amsterdam Dance Event, maar heeft de waarschuwing al uitgezet bij medische diensten en festivals. "We hopen dat de pil zo snel mogelijk uit de circulatie verdwijnt. RTL Boulevard en NOS tonen vanavond de waarschuwing met het logo. Dit is vervelende publiciteit voor het Amsterdam Dance Event, te wijten aan de fabrikant."

ADE-directeur Richard Zijlma reageert vrijdagmiddag per mail: "De directe maatregel van Trimbos instituut om iedereen te waarschuwen volgt uit het feit dat deze pillen aan het licht zijn gekomen. Op dit moment wordt, naast de waarschuwing, gemonitord door betrokken instanties welke mogelijke stappen verder noodzakelijk zijn." Vanochtend ging hij in dit interview uitgebreid in op de drie xtc-gerelateerde doden die vorig jaar op ADE vielen, en noemde de sterkte van drugs daarbij een belangrijke zorg.

“Het enige dat je kunt doen is kijken welke maatregelen je hebt genomen, en welke je zou kunnen nemen. Kijk, geen enkele promotor of organisator wil dit. Ik ben het afgelopen jaar langs heel wat loketten geweest, onder andere bij het Ministerie van Volksgezondheid. De drugsdiscussie is van bredere maatschappelijke aard, en de laatste jaren was het onderwerp in het verdomhoekje terecht gekomen. De realiteit is dat we er iets mee moeten, en dat besef is wel ingeslagen (…) suggesties dat er vervuilde drugs in het spel waren doen geen recht aan de situatie. Dat is gewoon niet aan de hand geweest. De sterkte van drugs is wel een ding, net als misverstanden over het drinken van water. Voorlichting is heel belangrijk.”

Op dit forum werd de pil voor het eerst besproken begin september.