Album van de Week (44): Mariah Carey

Popdiva laat zien dat 2018 stiekem haar jaar is

Rosalía, The Internet, Jorja Smith, Kali Uchis, Dirty Projectors, Robyn. Ze maakten allemaal goede albums dit jaar. Albums die misschien wel nooit zo hadden geklonken als Mariah Carey er niet in de jaren negentig was geweest, met haar even luchtige als virtuoze divapop waarin ze r&b en hiphop opnam. Precies in het jaar dat haar invloed zo duidelijk is, komt Carey met haar sterkste plaat in jaren.

Het is makkelijk haten op Mariah Carey. Dramatische optredens, grappige backstage filmpjes, vreselijke films. En dan is ze ook nog eens een vrouw van bijna vijftig, dan ben je in de popwereld haast bij voorbaat afgeschreven. Maar zoals Stereogum al scherp opmerkte: 'While You Were Laughing At Mariah Carey She Was Making Yet Another Dope Album.'

Zo simpel is het namelijk. Een behapbare 38 minutenlang is er op Caution zo goed als geen zwak moment te vinden. Dat komt vooral omdat Carey haar oude geluid fris heeft weten te houden. Die samenwerking met bijvoorbeeld de producer achter Drakes’ 'Hotline Bling' en 'Hold On' voelt dan als een logische, maar warempel, zelfs Timbaland hervindt hier iets van zijn oude magie. Halverwege het album heb je pas echt door hoe knap haar minieme maar belangrijke transformatie is die het album zo goed maakt. In de straatgeluiden die in het intro van ‘Giving Me Life’ klinken, hoor je direct dat Blood Orange aan de knoppen zit, nog voor de achteloos neergelegde toetsen en het prachtige outro. Als je hoort hoe logisch de werelden samengaan, hoor je nog eens meer hoe ver de invloed van Carey reikt. Tot indiedarlings in 2018 aan toe. 

Ondertussen doet Mariah Carey wat ze het beste doet. Niet meer zo virtuoos als vroeger, maar nog steeds vol onnavolgbare versieringen en nog beter: zuchtende verwensingen en stoerdoenerij met een knipoog. 'How 'bout you get the fuck out?' zingt ze in de openingstrack, voordat ze haar bediende belt om te komen helpen. Het is meteen de boodschap voor iedereen die haar al afgeschreven heeft of nooit wilde luisteren: GTFO. Maar beter luister je verder en kom je erachter dat je ongelijk had.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12