Album van de Week (22): Jorja Smith

Lost & Found gaat over jezelf vinden in een brandende wereld

Beïnvloed door een researchproject dat ze op school deed rondom racisme, maakte Britse R&B-zangeres Jorja Smith twee jaar terug met een sample van Dizzee Rascal het nummer ‘Blue Lights’. ‘You better not run, ‘cause the sirens not coming for you,’ klinkt het. Een nummer dat haar op haar achttiende aandacht van Stormzy, Skrillex en Solange bracht. Haar EP belandde op nummer vier van BBC’s Sound of 2017, ze zong twee nummers van Drake mee op zijn album More Life en ook op Kendrick Lamar’s Black Panther Soundtrack. En hier is haar debuut. Volledig alleen en kwetsbaar: een-op-een met Jorja Smith.

Lost & Found is de meest verrukkelijke manier om Smith te leren kennen. Heldere R&B ballads die je recht in haar hart laten kijken. In een prettig mellow tempo slalommen haar haarscherpe vocalen je langs bescheiden hooks, rechtstreeks naar de kern.

‘I need to grow and find myself before I let somebody love me, because at the moment I don’t know me,’ zingt Smith op ‘Teenage Fantasy.’ Een enkele zin die haar album volledig omvangt. Hiermee doopt ze zichzelf om tot boegbeeld voor elke jongvolwassen vrouw: iemand die net zo slecht weet hoe ze de rest van haar leven gaat invullen, maar zonder een greintje angst zingt over deze onzekerheid. Ze is wijs, ze durft moeilijke vragen te stellen en bovenal: ze durft naar zichzelf op zoek te gaan in een wereld die volledig in de hens staat.

Liefdesliedjes en ballads over onzekerheid klinken naast nummers over racisme en de vluchtelingencrisis. Volledig in haar eentje. Want in plaats van dat ze gebruik maakt van haar beroemde fanschare en zich te binden aan grote namen, zorgt ze ervoor dat we haar leren kennen op een manier zoals zij dat wil. Zoals ze zelf zingt op ‘The One’: ‘I don’t want to need someone, even if I fall, don’t worry.’ Het bevangt haar ijzersterke individualiteit: ze kan, doet en ownt het alleen.

Meer #nieuwemuziek.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12