Album van de Week (26): Dirty Projectors

Stotterend van verliefdheid overwint Longstreth zijn angsten voor de huidige wereld

Zijn vorige plaat noemde David Longstreth zelf dan wel geen break-up plaat, de rest van de wereld zag het wel zo. Na het vertrek van zijn vriendin Amber Coffman stuurde hij de band een andere, elektronische richting op. Nu, op de opvolger, omarmt hij akoestische instrumenten weer. En dat klinkt beter dan ooit.

Ga eens in de tuin staan met gespitste oren. Je hoort een krekel tsjilpen, een buurjongen met een tennisbal tegen de muur gooien. Een fietser belt naar de brommer die hem inhaalt en ergens fluit een kind een melodie die ze ter plekke verzint. Totaal willekeurige geluiden, en toch klopt het allemaal bij wat je verwacht van in de tuin staan. Zo klinkt Lamp Lit Prose ook. Het is alsof iemand in de tuin staat te zingen, ergens een gitaar uit een raam klinkt, een drummer verderop zit en de buurvrouw af en toe wat roept dat toevallig de zang dubbelt. Schijnbaar willekeurig. Maar tot ieders verbazing er ontstaan er wel tien keer achter elkaar perfecte popliedjes.

Precies dat was bij de eerdere Dirty Projectors nog niet geval. Het waren losgerammelde nummers, waar alle ingrediënten catchy waren, maar je wel echt tijd moest investeren om het te horen. Het is nu nog steeds even knap en precies in elkaar gezet, maar het voelt wel losser, uitbundiger en daarmee leuker.

Over al die vrolijkheid zingt Longstreth mierzoetzoet over zijn nieuwe liefde, zoals op 'Break-Thru': ‘She is so dreamy, like she's got features on Fellini’, zwijmelt hij, alsof ze de grote Italiaanse regisseur overtreft. Hij zit in een spagaat. Waar hij aan de ene kant overloopt van euforie, laat de politieke situatie in de wereld het allemaal weer verdampen. Maar waar hij in ‘Zombie Conquerer’ nog vast zit in die tweestrijd, schalt het in ‘I Feel Energy’ van de daken dat hij na een zware periode de energie weer voelt stromen. ‘Could this be just a tender dream? […] I, I, I, I feel energy I feel energy.’ Longstrenth stottert ervan, maar hij laat met deze plaat wel zien dat hij alles weer aankan.  

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12