Album van de Week (27): The Internet

Hive Mind is zomerse funk in soft-focus

Net als liefdesrelaties ontstaan ook bands steeds vaker op het internet. Maar waar een band als Superorganism met hyperactief samplegebruik en een eindeloze lijst muzikale invloeden een afspiegeling is van de chaos van het wereldwijde web, is The Internet juist een reminder dat het in het online-tijdperk makkelijker dan ooit is om gelijkgestemden te vinden.

Zangeres Syd tha Kyd en producer Matt Martians ontmoetten elkaar in eerste instantie via MySpace, maar inmiddels is The Internet band met vijf koppen, vier platen, een Grammy-nominatie en een uitgesproken egalitaire instelling: iedereen is gelijk, en voor solo-uitstapjes is alle ruimte. Op vierde album Hive Mind komt de band weer samen, drie jaar na doorbraakplaat Ego Death. In de tussentijd hebben Syd, Matt Martians, bassist Patrick Paige II en gitarist/producer/wonderkind Steve Lacy allemaal verdienstelijke soloprojecten afgeleverd – creatieve energie die ze kwijt moesten voor ze weer samen de studio in konden, aldus de band. Meer dan alle voorgaande platen maakte het vijftal Hive Mind echt met z’n allen, iedereen in dezelfde studio, ideeën die door elkaar heen vloeien en op elkaar bouwen.

Zo klinkt het album ook: een en al warme, soft-funky grooves, een beetje in hetzelfde hoekje als Kaytranada of Anderson .Paak. Weelderige baslijnen bewegen onder de stemmen van Syd en Steve, die zacht fluisteren als ritselende bladeren. Bovenop de losse samba-groove van ‘La Di Da’ legt Lacy de zwoelste wah-wah die je in tijden hebt gehoord. ‘Bravo’ is dan weer een nachtelijke 90s r&b-jam met gortdroge snares en subtiele kerstbellen (!), waarin Syd’s stem zich sierlijk om de baslijn wikkelt. Alles vloeit even soepel, en gloeit met dezelfde warme eensgezindheid. Zo nu en dan lijken de liedjes zelfs wat in elkaar over te lopen, maar in een hete, droge zomer als deze mag dat best. Een album om op repeat te luisteren op een zomeravond, buiten, terwijl je langzaam de tijd verliest in zoete drankjes en eindeloze gesprekken en met je allerbeste vrienden.

Check ook #nieuwemuziek en abonnneer je op de #nieuwemuziek-playlist op Spotify

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12