Album van de Week (12): Kali Uchis

Kali Uchis verovert met haar celeb-kolonne de R&B-troon

Geloof het of niet: Isolation is het allereerste full-length album van de 24-jarige Colombiaans-Amerikaanse Kali Uchis. Haar naam kom je al jaren overal tegen. Ze is genomineerd geweest voor twee Grammy’s en heeft een squad die je niet voor mogelijk houdt. Tiener-Kali Uchis was verteld dat ze nooit succesvol zou worden, dat alle kansen aan haar voorbij zouden gaan. Maar ze had het tegendeel niet meer kunnen bewijzen dan met Isolation.

Haar gigantische talent ging bij de eerste demo’s al niet onopgemerkt: ze werd opgepikt door een paar van de groten der aarde. Ze heeft meegewerkt aan de albums van Gorillaz en Tyler, The Creator, die op hun beurt weer hun aandeel leveren aan Isolation. Evenals Tame Impala’s Kevin Parker, Thundercat, The Dap-Kings, BADBADNOTGOOD, Two Inch Punch, Bootsy Collins, The Internet, Jorja Smith en Reykon. Toch zorgt deze celeb-kolonne niet voor overkill. De samenwerkingen worden op zo’n subtiele wijze door de vijftien no brainer-hits heen geweven dat het album onmiskenbaar Kali Uchis is.

Na de rollercoaster van instant-verslavingen - waaronder ‘Miami’, ‘Dead To Me’ en gouden single ‘After The Storm’ - komen we aan bij ‘Killer.’  Het laatste nummer van het album dat de essentie piekfijn blootgeeft: een jonge vrouw die zichzelf heeft gevonden, en nu een perfect gemanicuurde middelvinger opsteekt. Het is een van haar vroegste tracks. Geschreven op haar zeventiende, nadat ze maanden op straat had geleefd. Toen ze weer een dak boven haar hoofd vond, had ze één wens: muzikant worden. Een droom die nog geen jaar later uitkwam.

De R&B-koningin speelt met de contradicties die om haar heen cirkelen als aasgieren, klaar om haar in een hokje te duwen. Ze is trots op haar afkomst, maar geïrriteerd wanneer mensen dit gebruiken om haar te definiëren. Op Isolation zingt ze zowel in het Spaans en Engels. Ze is stoer, maar elegant. Omringt zichzelf met pracht en praal, maar zal nooit vergeten waar ze vandaan komt. Ze is body-positive, niet op haar mondje gevallen en eigenzinnig: een recept voor een nieuw idool.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12