Jaarlijst 2015: De albums

Wat zijn de beste albums/ep's van het afgelopen jaar?

Redactie 3voor12 Zeeland ,

Het eind van 2015 is daar. Tijd om de balans op te maken dus! We hebben de archieven geopend en met de redactie gekeken wie nu het beste album of ep heeft uitgebracht. Wie gaat er voor het eerst met de titel ‘Beste Zeeuwse release’ vandoor?

2015 was een mooi jaar voor de Zeeuwse releases. Zo kwamen er vooral prachtige debuten uit van bijvoorbeeld Soort van Sven, Gijs Teuwsen, Harbour of Souls (de demo niet meegerekend), Dyl’n, Bäsn, Ries de Vuyst, Clear Clamour, The Venues en zo kunnen we nog wel even door gaan. Broeder Dieleman kwam met alweer zijn derde album, Run Like Hell en Rites met hun tweede ep’s en Zinkzand met een tweede album. Muziek genoeg in alle genres dus. We lopen de 10 beste releases met je door:

1: broeder Dieleman - Uut de Bron
“Cultureel erfgoed”
broeder Dieleman is terug met zijn derde langspeler ‘Uut de Bron’, en heeft het roer omgegooid. Voor vijftig minuten is er ‘het geluid van Zeeuws-Vlaanderen’ opgenomen. De mensen, de zee, de vogels; allemaal zijn ze onderdeel van Dielemans preek. Een dusdanig goede plaat die we niet aan hadden zien komen. Terecht het beste Zeeuwse album van 2015.
 
2: Harbour of Souls - Mountain of Fire
“Nog een tandje erbij? Waarom niet!”
Het eerste wapenfeit (de driekwartier durende demo niet meegeteld) van de Goese hardrockers. Klinkt als Maiden en Lizzy, maar geeft nog wel die Zeeuwse schop onder je kont.
 
3: Zinkzand - In De Aap Gelogeerd
“Rechtdoorzee”
De tweede langspeler van Zinkzand is gewoon ouderwets analoog opgenomen. De thema’s schieten van de verloren leden van Crappydog naar poëzie, en dat in het Engels en Nederlands. 
 
4: Nicole Bianchet - Milky Stroboscoop
“Dromeriger en duisterder dan de eerste plaat”
Stilzitten deed Bianchet niet, want nog geen halfjaar na haar debuut ‘House of Silence’ was dit album alweer af. Nog steeds is er die kracht om te hypnotiseren en weg te dromen.
 
5: Bäsn - Shadows
“Zoveel lagen elektronica, elke luisterbeurt doet weer nieuwe lagenlaten ontpoppen”
Bäsn bracht als enige Zeeuwse band in zijn genre deze ep uit, die nog donker is dan het artwork al doet vermoeden. Gitzwarte songs over depressie, gelaagd onder dikke lagen elektronica die meeslepen naar de schaduwen.
 
6: Ries de Vuyst - Oondert
“Op zijn best als de melancholie het hoogst is.”
Oondert: De zestigjarige De Vuyst samen met zijn veertigjarige gitaar. Samen is het een album geworden waarin de verhalenverteller zowel blues als folk mengt tot een schitterende plaat.
 
7: I Could Float Here Forever - Twenty Thousand Leagues Under The Sea: Apendix A
“Laat je meevoeren bij het intro om te duiken naar de bodem van de diepste zeeën.”
Deel één van twee, gebaseerd op ‘20.000 Leagues Under The Sea’, door Jules Verne. Een instrumentale plaat die toch een verhaal weet te vertellen.
 
8: Soort van Sven - Soms Wordt Je Geboren En Soms Ga Je Dood
“Een welkome variatie op de norm (...) dat de kern van Van Rijswijks muziek weergeeft.” 
Opgenomen in de bossen, met als begeleiding de natuur haar zelve. Vogels, regen en de wind door de bladeren zijn te horen als achtergrond bij van Rijswijk’s poëtische teksten.
 
9: Run Like Hell - Fortunate Souls/Wretched World
“Een korte, maar erg krachtige explosie van groovende gitaren en bulderende vocalen.” 
Run Like Hell bracht in februari deze ep met vijf skullcrushing nummers erop. Geen vrolijke plaat met flinke sneren naar de mensheid, het geloof en dierenmishandeling.
 
10: Gijs Teuwsen - Upstream
“Alsof Teuwsen naast je zit in je woonkamer en speciaal voor jou speelt.”
Het eerste solowerk van PEER’s zanger. Zachte nummers uit het rijtje Passenger en Ed Sheeran met een lange houdbaarheid. Stemmingen wisselen van vrolijk naar depressief; houdt je vast.