“Can anybody hear me? Can anybody stop me? Can anybody forget my existance?” Zomaar wat zinnen uit het eerste nummer van de eerste ep van BÄSN, en bereid je maar voor, dit wordt geen vrolijke ep. Het Middelburgse duo laat meteen al op het eerste materiaal horen dat het menes is. De van depressie doorspekte teksten worden begeleid door experimentele beats en een basgitaar waar alle mogelijke soundscapes zijn uitgehaald die de gitaar te bieden had.

De ep ‘Shadows’ bestaat uit zes parels van nummers die wel meerdere luisterbeurten opeisen. Zo is het gelijknamige nummer ‘Shadows’, een bijna vijf minuten durende trip met zoveel lagen electronica gevuld, dat elke luisterbeurt weer nieuwe lagen doen laten ontpoppen. “There’s something inside me, and it’s in the shadows. Is it enemy or friendly?” In gevecht met de eigen identiteit, niet wetende wat er zal gebeuren als er licht op dat ‘iets’ zal schijnen. De tekst zet je aan het denken en het instrumentale sleurt je mee door de bands donkerste schaduwen.

De heren weten dondersgoed hoe hun instrumentarium in elkaar steekt en benutten elke mogelijkheid om dat aan de luisteraar te laten merken. Dat maakt een hoop goed van de zang, die niet op elk nummer even zuiver is. Het sterke aan deze ep is dat elk nummer op zichzelf weet te staan en een eigen geluid heeft. Ook omdat we voorheen alleen live materiaal van BÄSN konden horen, is het een verademing om iets fysieks te hebben. De heren laten veel hoeken van hun creativiteit horen in deze ep en experimenteren er op los, wat doet verlangen naar een voltallig album. Beste nummer: ‘Shadows’.