Dat de opleiding zou stoppen is al bekend sinds juni 2020. Toen besloot het College van Bestuur van het ROC waar de NPAC onder valt geen nieuwe studenten meer aan te nemen en de opleiding, die sinds 2006 bestond, gefaseerd af te bouwen. Dat besluit was een gevolg van het advies van een commissie die in 2018 naar het arbeidsmarktperspectief van MBO-opleidingen heeft gekeken. De commissie concludeerde dat de opleidingen tot artiest het best beëindigd konden worden omdat ze structureel onvoldoende arbeidsmarktperspectief bieden.Op dat moment waren er in de regio Utrecht twee creatieve opleidingen voor muzikant: de Nederlandse Pop Academie (onderdeel van ROC Midden Nederland) en de Herman Brood Academie (onderdeel van MBO Utrecht). De twee ROC’s zijn met elkaar in gesprek gegaan en hebben samen gekozen voor een ‘uitruil’ van de opleidingen Muzikant en Danser. Het ROC Midden Nederland (NPAC) zou vanaf 2021 alleen nog Dans aanbieden, MBO Utrecht (Herman Brood Academie) alleen nog muziek. Dat betekende dat de studenten die na de zomer van 2020 startten, de laatste lichting van de NPAC vormden. Diezelfde lichting studeert nu af, waarmee de NPAC ophoudt te bestaan.
De vraag naar dit soort opleidingen is echter alleen maar toegenomen. “We hadden bij de NPAC ieder jaar meer studenten dan we konden aannemen”, vertelt docent Ingmar Griffioen. “Hoewel de HBA (waar hij ook lesgeeft, red.) meer eerstejaars klassen heeft* lopen de aanmeldingen daar ook ieder jaar over de rand.” De studenten komen uit alle hoeken van het land. In het laatste NPAC-jaar zitten onder anderen studenten uit Maastricht, Doetinchem, Best, Den Haag, Tilburg, Harderwijk en Deventer. Griffioen: “Bij de HBA merken we het nu doordat bij de opleiding Music Industry Professional, waar ik lesgeef, verschillende afgewezen muzikanten zitten. Dat lijken vooral rappers en producers te zijn.”
Na zeventien jaar stopt de Nederlandse Pop Academie ermee. Dan doen ze echter niet geruisloos. Met de passende naam School’s Out Forever! organiseren ze op donderdag 25 mei 2023 een groot slotfeest op Beton-T, waar een groot aantal muzikanten uit de rijke NPAC-geschiedenis het podium zullen betreden. Op de line-up staan veel oud-studenten, waaronder verschillende acts die speciaal voor deze gelegenheid weer bij elkaar zijn gekomen.
Reden van stoppen en uitruil met Herman Brood Academie
Die willen echter vooral muziek maken. “Een aantal daarvan skipt mijn lessen en zit dan in de studio beneden muziek te maken.” Het risico daarvan is dat die studenten hun eigenlijke studierichting niet halen, en alsnog uit moeten stromen. “Ik vind het vooral jammer dat een populaire muziekopleiding wegvalt, waardoor er meer jongeren - die misschien niet direct het niveau van een conservatorium halen, maar wel getalenteerd zijn - buiten de boot vallen. Muzikanten die dus niet hun passie kunnen nastreven in combinatie met het halen van een essentieel MBO-diploma, en die je als maatschappij misschien wel kwijtraakt”
* de HBA heeft drie eerstejaars muzikant-klassen voor Pop, Dance/Producer en Hiphop, en daarnaast nog twee Music Industry Professional en twee podium-/studiotechniek.
NPAC 2021 - 2022 - 2023
NPAC-docent Ingmar Griffioen houdt sinds september 2021 een playlist bij met de beste tracks van Nederlandse Pop Academie-studenten en alumni uit de laatste drie jaren.
NB: de track van Ares is geproduceerd door huidige NPAC-student Bennii.
Slotfeest
Hoewel Utrecht dus een MBO-opleiding artiest houdt, kan zeventien jaar muziek(opleiding)geschiedenis natuurlijk niet geruisloos voorbij gaan. Dat dacht het huidige team van de NPAC ook. Om de opleiding muzikaal af te sluiten organiseren ze School’s Out Forever!, een slotfestival met allerlei oud-studenten op het podium van Beton-T. “We willen iets afsluiten”, licht Griffioen toe. “Het is een enorm lange periode geweest en er hebben bizar veel studenten en ook docenten op de opleiding gezeten. Als je dan opeens moet stoppen, dan wil je niet zomaar verdwijnen. Going out with a bang is het idee. Daarnaast is het meteen ook een soort van reünie, waarbij ontzettend veel mensen elkaar weer kunnen zien. Maar het is ook cool dat we een maximaal aantal oud-studenten op het podium kunnen zien. We hebben 7 acts, 6 dj's en een Open Podium waar diverse oud-studenten de mic kunnen pakken.
Sommige acts zijn speciaal voor deze gelegenheid weer bij elkaar gekomen. Op de line-up staan zowel bands als dj’s. Het gratis toegankelijke festival is behalve voor oud-docenten en -studenten bedoeld voor iedereen in en buiten Utrecht die NPAC, stamplaats dB’s en de Utrechtse muziekscene een warm hart toedraagt.
Alumni NPAC
De NPAC is gestart in 2006 om ook jongeren met een MAVO- of VMBO-diploma de kans te bieden om een muziekopleiding te volgen. Motivatie en een popmentaliteit zijn op de opleiding net zo belangrijk als vaardigheden. “We leiden geen muzikanten op maar ondernemers”, vertelde bedenker en oprichter Ad de Jong daar destijds over. In 2017 vierde de opleiding zijn tienjarig bestaan met een showcase-avond in TivoliVredenburg. In de afgelopen jaren heeft de NPAC artiesten zoals Brooks, Nicole Bus, Sharon Doorson, Todd Helder, Jermain Bridgewater, Massi en Ginger afgeleverd. Daarnaast zijn verschillende muzikanten actief in lokale en nationale bands en zijn talloze producers en vocalisten getekend bij labels/publishingbedrijven als Sony BMG, Van Klasse, Top Notch, Talpa en Cloud 9.
Line-up
Op de line-up staan vooral oud-studenten. Zo gaat de uit Zeist afkomstige singer-songwriter Lola Cedès spelen. Lola opereert ergens tussen de Nederlandstalige alternatieve pop van Froukje en de dromerige poëzie van Eefje de Visser. Ze maakte veel indruk met haar vorig jaar verschenen single ‘Satelliet’, die al bijna 400.000 plays op Spotify heeft. In de band van Lola spelen nog twee NPAC-alumni. De uit Maarssenbroek afkomstige SLOJAY zorgt voor een groovy sfeer met zwoele harmonische Neo-soul ondersteund door rauwe hiphop beats.
Sidechain is de enige act met een huidige NPAC-student. Drummer Jesse (Silfwoods) van Silfhout behoort tot de allerlaatste NPAC-lichting en staat op het punt om af te studeren. Griffioen: “We zagen hem vorige week op zijn eindpresentatie in dB’s, waarbij ook Gus (Zaffré) de Kort meespeelde. Dat was super goed.” In de band speelt ook Parsa (Parsa) Abdolbaghai. Voor deze show nemen ze twee rappers mee: Divverent en Fintense (ook ex-NPAC).
Ook is er een Open Stage, gehost door de Amersfoortse dj/producer Panch Buddha. Er is ruimte voor twee voor twee Open Stage-sets. Tussen die twee sets in zie je een show van rappers Jae Fly/Amadi Blue en Lvzy - die je wellicht nog kent van all-star hiphopgroep Vivants, waarvan een groot deel van de leden komt uit Amersfoort - en Wolfie. Boyd Jansonius uit Houten was aan het eind van zijn studie al een aanstormende dj/producer. Later produceerde hij voor artiesten als Sevn Alias, Lauwtje, Kalibwoy en Donny Roelvink. Nu is hij weer terug bij zijn eerste liefde: dance. Als dj BURNR trakteert de 25-jarige Boyd je op de betere techhouse.
De avond wordt afgesloten door Boulevard ft. Bon Sjef. De Utrechtse hiphop-/funk-/feestband wordt geleid door de charismatische frontman en oud NPAC'er Bon Sjef. In november 2022 bracht de band zijn eerste single ‘Levensweg’ uit. Daarvoor én daarna zagen we het zevental verschillende keren spelen en telkens werd het een feestje. “Dat is een goede afsluiter”, kijkt Griffioen al even vooruit. “Ik heb ze twee keer op een dB’s-feest gezien en dat was telkens dikke party.”
School’s Out Forever vindt plaats van 15.00 - 23.00 uur op Beton-T, naast Skatepark Utrecht. De toegang is gratis, je moet je wel even inschrijven via deze link. Meer informatie vind je op de website van School’s Out Forever.
Te zien: School’s Out Forever!, slotfeest van de NPAC, met o.a. de Boulevard, Ismena, Lola Cedès, Sidechain en BURNR, donderdag 25 mei 2023 (vanaf 15.00 uur) @ Beton-T