Na een onderbreking van twaalf jaar gaat de befaamde Utrechtse postrockband We vs. Death het podium weer op. De band doet een reünie-show in de laatste bezetting in dB’s, de plek waar het voor hen allemaal begon.

Een aantal maanden geleden kwamen we Marten Timan tegen bij een optreden in dB’s. Dat hij bij die show stond was min of meer toeval. Hij was namelijk aan het repeteren met We vs. Death, vertelde hij glunderend. Het was vooral leuk om weer met die jongens in de oefenruimte te staan lichtte hij toen toe, maar inmiddels blijkt het toch iets serieuzer dan dat. De band heeft namelijk aangekondigd dat ze op 9 december een show spelen in dB’s, de plek waar het voor hen allemaal begon.

Het idee was eens samenkomen in dB’s, muziek maken en vooral bijpraten omdat we elkaar lang niet meer gezien hadden”, licht drummer Gerben Houwer toe. “Langzamerhand kwam de ambitie om de nummers weer goed te kunnen spelen. Toen dat gloorde, daar zijn we overigens nog hard mee bezig, dachten we dat het in ieder geval leuk zou zijn om nog eens in de huidige dB’s te spelen. We zijn ooit begonnen op de Jekerstraat maar hebben hier veruit het meeste tijd doorgebracht!” Vooralsnog blijft het bij die ene show. Houwer: “We hebben nog iets kleins in de aanloop om op te warmen, maar verder richten we ons nu op 9 december.” We vs. Death speelt dan in de laatste bezetting, met Thomas Sohilait op gitaar.

We vs. Death bestond van 2000 tot 2010 en bouwt in die periode een internationale reputatie op met meeslepende en spannende postrock. De band brengt eerst een single en een aantal split-EP’s uit, waarna ze (pas) in 2006 debuteren met het sterke album We Too Are Concerned / We Are Too Concerned. “Het langverwachte debuut is een schot in de roos”, schreven wij er destijds over. “Spannend is een woord dat ook goed past bij de muziek van het Utrechtse gezelschap. Je weet namelijk zelden wanneer de verandering, de doorbreking van de herhaling, op zal treden. En hoe subtiel die zal zijn: of het een toevoeging van een trompetlijntje (van Paul Hoek) of een melodie op een elektrische piano is, of dat het tempo gewijzigd wordt, of het hele ritme omgegooid.”

In datzelfde jaar vertrekt gitarist Bart de Kroon, samen met Wouter Kors verantwoordelijk voor de kenmerkende gitaarlijnen, om zijn eigen muzikale pad te volgen. Gelukkig is er snel een vervanger in de persoon van Thomas Sohilait.

We vs. Death. Foto: Maarten Houwer

In 2009 volgt het tweede album A Black House, A Coloured Home, net als de voorganger prachtig vormgegeven. De band laat daarop een dynamischer geluid horen en drummer Gerben Houwer is ook gaan zingen. De releaseshow in De Helling is een stijlvolle avond met een bont palet aan gasten. Het jaar daarop zou de band 10 jaar bestaan en spreken we in februari met Houwer. “We willen in de toekomst nog een goed album maken”, vertelt hij. “Daar denken we nu over na: hoe willen wij de nieuwe plaat laten klinken? Op dit moment schrijven we nummers en maken wij demo’s. De aanzet is er, we zijn aardig op weg”. Op de vraag wanneer de plaat uitkomt is zijn antwoord “Als hij echt klaar is en wij er tevreden mee zijn!”. Dat moment kwam er echter niet, want een half jaar later bereikt ons het bericht dat Houwer de band heeft verlaten. Volgens Marten Timan moet dat vertrek alleen worden gezien als het einde van een periode, het einde van de eerste tien jaar We vs. Death. Er was geen sprake van onvrede of iets dergelijks.“We vs. Death is een heel ambitieuze band en ik kon de band niet meer combineren met mijn drukke gezinsleven”, vertelt Houwer over zijn vertrek.

De doorstart van We vs. Death komt er echter niet, want sinds dat gesprek is er niks meer verschenen en zijn er ook geen shows gespeeld. De afzonderlijke leden zijn echter bijna allemaal muziek blijven maken, als solo-artiest of in bands als The Fire Harvest, Boyle, Shuriken en Wander. Twaalf jaar na het ‘stoppen’ komt er dan toch weer een show en wie weet is dat album, waarmee de band destijds bezig was, nu ook echt klaar.

Te zien: We vs. Death, vrijdag 9 december 2022 @ dB’s, Utrecht