We vs. Death denkt nog niet aan de dood

Vertrek van drummer Gerben is geen punt, maar een komma

Tekst: Daniël Apituley ,

Het was een tijdje stil rond de Utrechtse band We vs. Death. De laatste show in Nederland werd in mei van dit jaar gespeeld in Tivoli de Helling. Maar sinds een aantal weken gaat het gerucht dat de band vlak voor haar tiende verjaardag zou stoppen. 3VOOR12/Utrecht voelt de band aan de tand.

Vertrek van drummer Gerben is geen punt, maar een komma

“We vs. Death is nog niet dood!” Bassist Marten Timan laat daarover geen twijfel bestaan. Dat drummer Gerben Houwer onlangs uit de band is gestapt klopt, maar volgens hem moet dit vertrek enkel worden gezien als het einde van een periode, het einde van de eerste tien jaar We vs. Death. Gevraagd naar de reden van zijn vertrek, verklaart Houwer: “We vs. Death is een heel ambitieuze band en ik kon de band niet meer combineren met mijn drukke gezinsleven.”

Dat de band ambities heeft mag duidelijk zijn. Zo tourde de band de afgelopen jaren vijf keer in Engeland en werden onder andere Estland, Polen en Rusland aangedaan. Zelfs Japan maakte in 2007 kennis met de Utrechtse post-rockband. “Ik ben trots op wat we samen beleefd hebben”, vertelt Houwer. “De integere muziek, het muzikale proces en natuurlijk de shows, waarvan de laatste optredens wat mij betreft de beste waren.” De band tourde in juli van dit jaar nog met labelgenoot Kismet. Zonder het te weten, speelde We vs. Death toen al de laatste shows met de drummer. “Er komt geen afscheidsconcert,” bevestigt Houwer. “Mijn laatste show als drummer van We vs Death was in Köln.”

Toen de kogel door de kerk was, heeft Timan met de overige bandleden de koppen bij elkaar gestoken om de toekomst van de band te bespreken. “Daar waren we het vrij snel over eens: we willen allemaal doorgaan.” Inmiddels is We vs. Death dan ook op zoek naar een nieuwe drummer. Iemand die zich kan vinden in de ambitie van de band, maar ook zijn eigen geluid heeft. Timan benadrukt: “We zoeken geen drummer die Gerben kopieert.”

De afgelopen weken heeft de band gebruikt om nieuw materiaal te schrijven en te experimenteren. “We proberen nieuwe dingen uit en we gebruiken de ruimte om onszelf opnieuw uit te vinden.” Waar het toe zal leiden, dat weet Timan nog niet. “Vooralsnog zijn we lekker aan het schrijven. Hopelijk komen we snel terug met een nieuwe bezetting. En natuurlijk een nieuwe release.”