Prachtig vormgegeven album bevestigt status van We vs. Death Prachtig vormgegeven album bevestigt status van We vs. Death

Tweede full-length van Utrechtse postrockers heeft meer dynamiek

, Tekst: Marc van der Laan

Prachtig vormgegeven album bevestigt status van We vs. Death

Tweede full-length van Utrechtse postrockers heeft meer dynamiek

Tekst: Marc van der Laan ,

Na de goede debuut-CD van Kismet komt nu We vs. Death, één van de andere bands uit de Beep Beep!-stal, met een nieuw album. 'A Black House, A Coloured Home’ is ook weer bijzonder vormgegeven. In combinatie met de muziek van de band en de filosofie van het label zou je bijna van een gesamtkunstwerk kunnen spreken. Maar het gaat in deze recensie natuurlijk vooral om de muziek.

Tweede full-length van Utrechtse postrockers heeft meer dynamiek

Na de goede debuut-CD van Kismet komt nu We vs. Death, één van de andere bands uit de Beep Beep!-stal, met een nieuw album. ‘A Black House, A Coloured Home’ is ook weer bijzonder vormgegeven. In combinatie met de muziek van de band en de filosofie van het label zou je bijna van een gesamtkunstwerk kunnen spreken. Maar het moet in deze recensie vooral over de muziek gaan.

Kenmerkend voor het geluid van We vs. Death is het heldere, vaak tegendraadse maar altijd meeslepende (bas-)gitaarspel. De toevoeging van de trompet van Paul Hoek geeft de muziek een melancholisch geluid dat soms nog wel eens ontbreekt bij veel andere bands die onder de noemer postrock door het leven gaan. Op de eerste CD leidde deze combinatie tot gestileerde, uitgebalanceerde nummers. Op dit  nieuwe album gaat de band wat meer los. Het eerste nummer begint met zo’n heftige gitaareruptie dat je je bijna afvraagt of je wel de goede CD te pakken hebt. Ook in andere nummers, zoals 'Black Map', is een toegenomen dynamiek te horen.

Een in het oor springend verschil met de vorige plaat is dat nu op de meeste nummers ook wordt gezongen door drummer Gerben Houwer. Hoewel gezongen misschien niet het goede woord is. De zang bestaat vooral uit staccato declamaties die, doordat ze niet overheersend zijn, als het ware de rol van extra instrument op zich nemen.  

Daarnaast klinkt de trompet iets soulvoller, haast optimistischer, wat vooral in 'The Sun' en 'Black Map' mooi te horen is. Gecombineerd met de extra dynamiek en zang leidt dat tot meer gevarieerde nummers waarbij de eigen stijl niet wordt verloochend. De bekende ingrediënten zijn aanwezig maar de mix is net iets anders. Met deze CD laat We vs. Death horen dat ze, sinds de release van 'We Too Are Concerned / We Are Too Concerned' drie jaar geleden, een ontwikkeling hebben doorgemaakt naar een rijker geluid. Dat maakt nieuwsgierig naar hoe zich dat op het podium zal vertalen.

‘A Black House, A Coloured Home’ is nu al gratis te downloaden via de torrentsite Mininova en straks via de site van hun label Beep Beep! Back up the Track!. Des te opvallender is het dat er met veel aandacht en liefde aan het tastbare product is gewerkt. Ontwerpers Roel Dalhuizen en Sander Polderman hebben werkelijk weer iets moois gemaakt. Als je er over denkt om dit jaar een CD te willen kopen, dan zal deze zeker niet misstaan.

'De Wereld Draait Door' zal We vs. Death met de nieuwe plaat niet halen. Maar de internationaal erkende status als (één van de) beste postrockbands van Nederland wordt er zeker mee bevestigd.

A.s. zaterdag wordt de ‘A Black House, A Coloured Home’ gepresenteerd in Tivoli de Helling (deuren open 19:30 uur). Andere artiesten die optreden zijn Jelle Buma, Toktek, en I Am Oak. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht