Nog geen twee weken nadat gitarist Bart de Kroon is opgestapt bij We vs. Death, heeft de band al een vervanger gevonden. Thomas Sohilait van emo-band Owners Manual zal voortaan De Kroons partijen overnemen. De geplande tour van We vs. Death door België en Nederland gaat daarom ook gewoon door, inclusief het optreden in EKKO op 28 september. De Kroon volgt zijn eigen muzikale pad.

Na het afgezegde optreden op Biton Open Air afgelopen week, vanwege het opstappen van gitarist Bart de Kroon een week eerder, heeft Utrechts postrocktrots We vs. Death een vervanger gevonden in Thomas Sohilait, tevens actief in de Waterprinsen en de veelbelovende emo-formatie Owners Manual. De tour die We vs. Death zou maken door België en Nederland, waarin de band op 28 september ook EKKO aandoet (samen met audiotransparent en This Leo Sunrise) gaat dan ook gewoon door. Ook de Engelse shows in oktober, naar aanleiding van de Britse release van debuut-cd 'We Too Are Concerned/We Are Too Concerned', blijven in de planning staan.

De Kroon is naar eigen zeggen opgestapt door een combinatie van factoren op muzikaal, persoonlijk en zakelijk gebied. "Op een gegeven moment is het dan niet leuk meer voor alle partijen en wordt het tijd om te gaan", aldus de gitarist. Hij kiest dan ook zijn eigen muzikale pad. "Hoewel het wellicht jammer is dat het met We vs. Death niet meer werkte, zal ik er geen seconde minder muziek om gaan maken." Zo zullen er later dit jaar nog minstens twee albums verschijnen, waarop De Kroon te horen zal zijn. Van 'underground legende' Mercy Giants, waarvan De Kroon sinds twee jaar deel uitmaakt, verschijnt in oktober het nieuwe album 'Running In Slomo'. De Kroon noemt het album "een hele gevarieerde plaat met een mix van shoegaze, hiphop en indierock. Tegelijkertijd is het onmiskenbaar Mercy Giants."

Daarnaast is De Kroon momenteel druk aan het opnemen met de Pien Feith Band, waarvan later dit jaar het officiële debuutalbum uitkomt. Bovendien is er ook nog zijn in de steigers staande soloproject The Good Son. "Ik heb deze zomer de basispartijen opgenomen voor in ieder geval achttien nummers. Het wordt een mix van donkere singer-songwriter folk, bleke indierock en noise in mineur, met de nadruk op de laatste. De komende tijd ga ik bezig om die nummers in te vullen. Een aantal muzikale collega's zullen me daarbij helpen, onder wie Mark Zuidema en Demi Mazurka (beiden Mercy Giants), Wouter Boschker (Boy Ler, exCon) en Melvin Wevers (Vehicle, Pien Feith)."

We vs. Death-drummer Gerben Houwer vindt het zelf bijzonder jammer dat de samenwerking met De Kroon na vijf intensieve jaren verbroken is. "Maar voor de band is het wel beter zo. Na een onrustige periode kunnen we er nu weer de schouders onder zetten." De keuze voor Sohilait ligt volgens Houwer voor de hand. "We hebben een lijst gemaakt met favoriete gitaristen van wie we dachten dat ze goed bij ons zouden passen. Thomas stond op nummer één en wilde graag met ons spelen nadat wij hem op gepaste wijze hadden gevraagd." Houwer vermoedt dat Sohilait een eigen geluid aan de band gaat toevoegen. "We vs. Death is altijd een evoluerende band geweest. Verwacht geen radicale omslag, maar zeker een draai aan ons geluid. Thomas brengt in ieder geval een andere speelstijl en andere invloeden mee. Ook brengt hij het leeftijdsgemiddelde weer wat omlaag, dat is ook wel prettig."