Het einde van 2017 nadert met rasse schreden, dus tijd om de balans op te maken. De redactie van 3voor12/Tilburg zag dit jaar weer veel optredens, of het nou in 013 was, bij terugkerende feestjes als Stukafest of Popronde en laten we vooral niet de vele festivals vergeten die we in Tilburg en Tilburg Zuid-Oost hebben. Dit vonden wij de beste optredens van 2017.

Maarten De Waal - Redacteur

ZU – ROADBURN – VRIJDAG 21 APRIL
Roadburn 2017 was, als gebruikelijk zouden we bijna zeggen, weer een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar het hyperenergieke optreden van Italiaans jazzpowertrio Zu spatte voor ons boven alles uit. Zu combineert grote speltechnische klasse moeiteloos met een zware en onontkoombare, bijna gewelddadige muzikale persona. Een weldadige klap in het gezicht. 

DODECAHEDRON – 013 KLEINE ZAAL – VRIJDAG 19 MEI
De Tilburgse liefhebber van het donkere metaal werd dit jaar erg verwend, wat in belangrijke mate op het conto van Little Devil mag worden geschreven, waar bijna elke maand interessante optredens in dit genre plaatsvonden (we noemen slechts de zaterdag van het Black Ritual afgelopen januari, waar Orewoet een gedenkwaardige show weggaf). Het meest indrukwekkend was op dit vlak echter toch wel de albumpresentatie van lokale trots Dodecahedron in 013, een band die niet voor niets in menig jaarlijstje van (inter)nationale metalzines prijkt. Dodecahedron is de meest intelligente loot aan de wijdvertakte Tilburgse boom van duistere klanken. 

CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS – 013 KLEINE ZAAL – WOENSDAG 1 NOVEMBER
Het jaar 2017 was voor de Brabantse cultuurliefhebber een bijzonder gunstig jaar, dankzij de uitbreiding van het initiatief We Are Public (eerder alleen actief in Amsterdam en Den Haag) tot onze provincie. Dat je als pashouder soms mooie onverwachte ontdekkingen kunt doen, ervoeren we onder andere een slordige twee maanden geleden, toen we een concert van de ons slechts in naam bekende Chuck Prophet bijwoonden. De Amerikaan, die een eclectische keur aan ‘inheemse’ stijlen samensmeedt tot wat hij ‘California Noir’ heeft gedoopt, bleek niet alleen een zeer begenadigd muzikant, maar ook een rasentertainer, die met zijn vreemde off-beat-presentatie iemand als Beck nog achter zich laat. Groots en meeslepend.

Wouter De Waal - Eindredacteur/redacteur

MAGMA – ROADBURN – VRIJDAG 21 APRIL
Eén van de grote genoegens van Roadburn is de mogelijkheid die het festival biedt om ieder jaar weer acts te ontdekken die zich nauwelijks in een hokje laten plaatsen, omdat ze een geheel eigen muzikaal universum lijken te bewonen. Zo konden we in 2017 bijvoorbeeld kennismaken met het onnavolgbare Hypnopazūzu van artistieke duizendpoot David Tibet en het bizarre, visueel overdonderende huwelijk van black metal en techno(logie) van Mysticum. Het ‘zeuhlgezelschap’ Magma kenden we al van Roadburn 2014, maar blijft keer op keer verbluffen met zijn unieke combinatie van progressieve, operatische en kosmische elementen.

DARIO MARS & THE GUILLOTINES – WOOLSTOCK – ZATERDAG 26 AUGUSTUS
Op 3 juni van dit jaar moesten we helaas geheel onverwacht afscheid nemen van Tilburgs rockicoon Danny ‘Bidi’ van Drongelen. Dario Mars & The Guillotines was één van de bands waarin hij geloofde en die hij als boeker en promotor onder zijn hoede had genomen. In maart gaf men nog een geslaagde albumpresentatie in Paradox, maar de meest gedenkwaardige performance kwam enige maanden later, toen het viertal met dank aan de inmiddels overleden Bidi het uiterst sympathieke houtje-touwtje-festijn Woolstock mocht afsluiten en dat vol vuur en overgave deed.

FRA FRA BIG BAND – THEATERS TILBURG – VRIJDAG 6 OKTOBER
Een Tilburgse grootheid die gelukkig nog springlevend is, is altsaxofonist en organisator Paul van Kemenade. Begin oktober vierde deze zijn veertigjarig muzikantenjubileum onder meer in de Studiozaal van Theaters Tilburg: een bijzonder diverse aangelegenheid waarin iemand als de opkomende Britse saxofonist en rapper Soweto Kinch zij aan zij geprogrammeerd stond met ensembles als het Chinese Dong Jinming Kwartet en het Russisch-Amerikaanse Vintskevich-Taylor Quartet. De kers op de taart was het sprankelende optreden van de Surinaams-Nederlandse Fra Fra Big Band, die garant stond voor een uitermate dansbaar en energiek slotakkoord.

Jostijn Ligtvoet - Fotograaf

ZEAL & ARDOR - BEST KEPT SECRET - ZONDAG 18 JUNI
Gemist op Roadburn 2017 omdat de bovenzaal van Dudok overvol was. In de herkansing op Best Kept Secret kunnen meemaken. Heerlijke rauwe show van black metal en Afro-Amerikaanse spirituals.

TIMECOP1983 - STUKAFEST - DONDERDAG 9 FEBRUARI
Back to the 80s met deze muziek die doet denken aan de eerste Bladerunner-film waarvan ik destijds de muziek heb grijsgedraaid. Stukafest weet muziek altijd op een bijzondere locatie te plaatsen en dit concert was in een donkere boot waardoor de visuals nog beter tot zijn recht kwamen. Concert was eigenlijk te kort.

IGUANA DEATH CULT  - PSYCHO MIND FESTIVAL - ZATERDAG 16 SEPTEMBER
Altijd feest met de Utrechtse band Iguana Death Cult.  Zag ze voor het eerst op Incubate festival, een paar jaar geleden. Ze speelden nu tijdens het eerste Psycho Mind Festival de Cul de Sac helemaal plat.

Tessa Gorissen - Fotograaf

TOKIO HOTEL - 013 - DONDERDAG 9 NOVEMBER
Het absolute hoogtepunt dit jaar was Tokio Hotel in 013. Niet alleen vanwege de knusse setting (het was lang niet uitverkocht), maar ook vanwege de geweldige lichtshow. De band is zichtbaar volwassen geworden sinds het uitbrengen van ‘Schrei’ en ‘Durch den Monsun’ in 2005. De lange haren en dreadlocks zijn verdwenen, het rockgehalte is ver te zoeken en de fans zijn ondertussen zowel man als vrouw. Dat deze fans nog altijd kunnen schreeuwen,  bewijzen ze wel tijdens het langskomen van de hits. Hoewel het de derde keer was dat ik deze show zag dit jaar, blijft de band me in ieder geval verbazen. Wat nou, Tokio Hotel is verdwenen? De mannen zijn beter terug dan ooit!

MARKY RAMONE'S BLITZKRIEG - 013 - WOENSDAG 14 JUNI 
Op nummer twee staat dit jaar Marky Ramone’s Blitzkrieg. Jong en oud was afgereisd naar de Jupiler Zaal van 013 om de overgebleven Ramone te zien spelen. Dat tijdens zo’n avond ook alleen maar hits van The Ramones voorbij kwamen, was een mooie bijzaak. Marky’s kunstgebit viel een aantal keer bijna uit zijn mond tijdens het drummen en hij is zichtbaar oud geworden, maar de energie die hij uitstraalt, is nog altijd geweldig. Een moshpit bleef daarom ook niet uit en Blitzkrieg Bop zong iedereen uit volle borst mee. Dat was overigens ook het enige nummer die het jonge publiek woord voor woord mee kon zingen, de rest werd overgelaten aan de wat ouderen in de zaal. Spijt dat ik naar een oude rot in het vak ben gaan kijken heb ik zeker niet.

SIMPLE PLAN - 013 - ZATERDAG 18 MAART 
Een band van een heel ander kaliber staat op nummer drie dit jaar: Simple Plan. De Canadese mannen deden een tour ter ere van hun allereerste album ‘No pads, no helmets… just balls’ en speelden deze integraal gedurende de show. Dit zou echter maar een korte setlist zijn, dus kwamen de mannen terug met wel een heel lange toegift. Simple Plan verraste me vooral door de groei die ze hebben doorgemaakt. Hoewel de show jaren geleden vaak nog vol valse noten zat en weinig interactie, was hiervan deze avond geen sprake. De strandballen vlogen door de lucht (en werden uiteindelijk ingepikt door een paar fanatieke fans) en de show was uiteindelijk een mix tussen oud en nieuw materiaal. Niet dat ik het nieuwe materiaal kende, maar ik had het prima naar mijn zin.

Mathijs van Eeten - Redacteur

BIRTH OF JOY - PSYCHO MIND FESTIVAL - ZATERDAG 16 SEPTEMBER
Tijdens Psycho Mind Festival staat Birth of Joy in de kleine zaal van 013. Het psychedelische rocktrio uit Utrecht geeft daar een dijk van een concert. De ruimte is niet tot de nok toe gevuld, maar de sfeer is opgetogen. Het duurt dan ook niet lang of over de voorste helft vormt zich een pit. De energie die van het podium komt is aanstekelijk en de muziek zuiver, voor zo ver dat kan met schreeuwende instrumenten, waaronder een kundig bespeeld Hammondorgel. Ook zanger-gitarist Kevin Stunnenberg is in topvorm. Kortom: alles klopt, behalve dan dat zo’n optreden nooit lang genoeg kan duren.

KORFBAL - POPRONDE - VRIJDAG 17 OKTOBER
Supergroepen trekken al snel de aandacht en zo is dat ook tijdens Popronde 2017. Korbal, dat bestaat uit leden van Rats on Rafts, The Homesick, Creepy Karpis en Yuko Yuko weet Cul de Sac dan ook vanaf het begin aan vol te krijgen. De mensen krijgen wat ze willen. De muzikanten staan met plezier te spelen en weten een goede balans te vinden tussen indierock, garage en noise. Er is ruimte voor improvisatie en voor een feestje. Het publiek staat er wat statisch bij, maar is wel mooi getuige van een van de betere concerten dit jaar. 

ALTIN GUN - PSYCHO MIND FESTIVAL - ZATERDAG 16 SEPTEMBER
Een festival als Psycho Mind wordt veelal gevuld met westerse gezichten. Dan is het mooi dat een (deels) Turkse band laat zien minstens zo goede psychedelische rock te kunnen maken. De muziek die klinkt blijft interessant, is afwisselend en exotisch. Wie denkt dat experimentele muziek uit het Oosten al snel saai en zweverig of zelfs ontoegankelijk kan worden, heeft het hier mis. De dubbele drumformatie, bestaande uit Gino Groeneveld en Nic Mauskovic, houdt je wel bij de les. Daar tegenover zijn zachtere momenten warm en teder. Altin Gün blijkt een veelzijdige topper die het beste van Oost en West combineert.

Manoek Lambregts - Redacteur

ARCADE FIRE - BEST KEPT SECRET - ZATERDAG 17 JUNI
Best Kept Secret, wát een festival is dat. Het is knus, de line-up is om van te kwijlen en met als kers op de taart staat daar Arcade Fire. Een festivaldag afsluiten met een imposante indieshow is heerlijk: nog even dansen met je voeten in de gras, meezingen of meewiegen en staren naar de kermis die op het podium afspeelt. Daarnaast hebben ze ook een échte toegift, wat ik duizendmaal beter waardeer dan die geprogrammeerde ‘extraatjes’. Volgend jaar zie ik ze in het Sportpaleis, waar ik nu al voor aan het hypen ben, maar de locatie en het moment kan zeker niet tippen aan die van afgelopen zomer.  

THE ORWELLS - 013 - ZATERDAG 21 OKTOBER
Eindelijk. Een van m’n favoriete garagerockbands treedt op én ik kan naar de show! Hoe vaak ik deze Amerikanen heb misgelopen, daar praat ik liever niet over. Ze spelen in het voorprogramma van Weezer en ik besluit om meerdere tientjes te lappen om ze een half uurtje te kunnen zien. Het is het helemaal waard, want de nieuwste plaat Terrible Human Beings staat op de voorgrond. En oh, wat vind ik dat een fijne. Daarnaast is de ‘aftershow’ ook wel vol te houden, hè. 😉 

45ACIDBABIES, BARTEK, LOOKAPONY, MEXICAN SURF - HALL OF FAME - VRIJDAG 28 APRIL
Geen show, maar ook een avond staat in mijn top drie. Vier bands die ik met plezier beluister spelen op dezelfde avond in de Hall Of Fame, dat al een fijn wereldje op zichzelf is. Heel ruig ben ik niet, maar op sommige momenten is beuken, dansen en schreeuwen toch echt m’n favoriete ding om te doen. En bij deze avond kon ik al m’n energie kwijt. En als ik dan toch een hoogtepunt van deze avond moet kiezen, wordt dat 45acidbabies. Die moderne electropunk van ze is gewoon heel erg aanstekelijk.

Koen De Gussem - Fotograaf

WHORES - ROADBURN - VRIJDAG 21 APRIL
Halverwege de set ging de gitaarversterker kapot. Terwijl gitarist en Roadburn crew deze vervingen, speelden drummer en bassist door. Dankzij hun souplesse en de snelheid van de RBcrew leek het op een brug in plaats van een jam. Een band die zo met tegenslagen kan omgaan verdient een nr. 1 plek.

THE DILLINGER ESCAPE PLAN - 013 - VRIJDAG 27 JANUARI
Hoewel het een afscheidstour was, was het niet de laatste Dillinger-show op Nederlandse bodem. Het was wel de beste. De Kleine Zaal was één grote pit en zanger Greg Puciato stond vaker op de schouders van de eerste rij dan op het podium.

PROPHETS OF RAGE - 013 - DONDERDAG 16 NOVEMBER
Natuurlijk is het geen RATM, maar  Chuck D en B-Real zijn de enigen die Zack de la Rocha kunnen vervangen. En dat deden ze fantastisch.

Bas van Duren - Hoofdredacteur

TRAVIS SCOTT - WOO HAH - ZATERDAG 1 JULI
Ik moet eerlijk bekennen dat ik een klein beetje 'cheat' met het allerbeste optreden in Tilburg van 2017: op Woo Hah staat rapper Travis Scott de boel af te fakkelen en zit ik achter het hoofdpodium in de regiebus. Maar de totale gekte is van de schermen af te lezen, als je even buiten een luchtje gaat scheppen, proef je de oneindige energie die Scott teweegbrengt in de Spoorzone. Lit? Gigantisch lit.

KING GIZZARD AND THE LIZARD WIZARD - BEST KEPT SECRET - VRIJDAG 16 JUNI
De langste bandnaam met de langste nummers: Australisch psychorkest King Gizzard And The Lizard Wizard gaf in de grootste tent van Best Kept Secret alles wat je verlangt van een spaced out collectief en then some. Bedwelmend maar niet vervelend, prettig gestoord maar geen persiflage en lekker naar bed gaan met 'RATTLESNAKE! RATTLESNAKE!' in je hoofd.

HER - BEST KEPT SECRET - VRIJDAG 16 JUNI
Ja, de headliners waren leuk op Best Kept, maar aan de onderkant was er zoveel moois te ontdekken. Het Franse Her is mij ook verdomd goed bijgebleven, want 'zwoel', 'geil' en 'zweterig' waren niet alleen de woorden voor het optreden, maar ook zeker voor de sfeer in Stage Four. Lome synthpop met funky randjes, het enige wat jammer was, was de timing: deze band had gewoon midden in de nacht moeten optreden.

Joost Peters - Eindredacteur

DONNIE - HALL OF FAME - ZATERDAG 4 MAART
De Fenomeen deed Tilburg aan, en hoe! Niemand kan stil blijven staan als de zelfbenoemde Minister van Designer anthems als De Tuinslang en Batras het zweterige zaaltje in pompt.

RUN THE JEWELS - BEST KEPT SECRET - VRIJDAG 16 JUNI
Een hiphop-headliner op een hipsterfestival als BKS, werkt dat? Run the JewelS bewijst dat het kan, met een show waar de energie van af spat en die zelfs verstokte gitaarliefhebbers in beweging krijgt.

CHRIS ISAAK - 013 - VRIJDAG 3 NOVEMBER
Hip? Geenszins. Goed? Jazeker: de bard uit Californië entertaint een vol 013 met zijn diepe bariton, een fraai glitterjasje en een handvol tijdloze hits. Als Chris dan óók nog een rondje door de zaal maakt is de feestvreugde compleet.