Ja, we hadden het vooraf niet zozeer over Run The Jewels, maar meer over Arcade Fire en Radiohead op het affiche van Best Kept Secret. Toch is de headlineshow van het duo bij voorbaat al een mijlpaal: stond er ooit een hiphopact zo groot op een Nederlands alternatief popfestival?

El-P en Killer Mike waren de afgelopen vijf dagen in Amsterdam. Dat vertellen ze zelf lachend op het hoofdpodium van Best Kept Secret, maar dat wisten we natuurlijk al lang: zo’n beetje elke dag plaatsten ze een kop koffie én een jointje op Instagram. Alsof het een logische combinatie is, alsof een upper en downer zo samengaan (of misschien nemen ze het woord coffeeshop gewoon te letterlijk). Ze hebben een band met Amsterdam, weten we – hun favoriete stad ter wereld – en met Nederland eigenlijk ook. Dat verzilveren ze vanavond als headliner met een vlijmscherpe hiphopshow waar zelfs notoire hiphophaters zichzelf erop betrappen headbangend heen en weer te springen. 

Doorstoten
Grappig dat de twee rappers – Killer Mike uit Atlanta en El-P uit New York – nu nog doorstoten naar de headlinercategorie: ze zijn al in de veertig, waren beiden critic’s darlings met paranoïde platen vol maatschappij-bewuste en intelligente teksten. Maar toen ze in 2013 samen Run The Jewels vormden, vielen ze opeens ook écht op bij een breder publiek. Op de een of andere manier rockten ze samen aanzienlijk harder dan afzonderlijk, en met hun derde album staan ze nu hier: een plaat die plotsklaps op kerstavond gratis op het internet werd gedumpt. Een plaat waarop ze hun pijlen richten op Trump, door 9/11-complottheorieën heen scheuren en grommend over rassenongelijkheid in Amerika praten.

HET CONCERT:
Run The Jewels, Stage One, vrijdag 16 juni

HET PUBLIEK:
De kids vooraan spellen alle teksten, maar ook de gezellige Brabo's die nog nooit van de twee hadden gehoord worden gek. Hoewel Run The Jewels de aandacht niet non-stop vasthoudt.

WAS HET GOED:
Geen rapper kan zo vlijmscherp rappen als El-P of Killer Mike, en maar weinig rockbands rocken zo hard.

HET NUMMER:
Close Your Eyes (And Count To Fuck).

(Tekst gaat door onder de foto)

Komen al die beladen thema’s nou over op zo’n groot podium? Niet echt, en naar het schijnt zijn ze er zelf ook moe van om in ieder interview weer te moeten reflecteren op wat voor schrikbarends Trump nú weer heeft getweet. Nee, op Best Kept Secret zien we eerder een komisch duo. Killer Mike weet precies waar-ie El-P moet aanvullen, en Mike weet waar hij even z’n bek moet houden. ‘Ik heb een gedichtje geschreven terwijl ik net mijn drankje pakte’, zegt El-P. ‘Ja, echt… In mijn vrije tijd schrijf ik huilend poëzie.’ Even een gebbetje tussendoor, om keihard 'Panther Like A Panther' in te zetten. 

Ratelend salvo
Meer nog valt op hoe scherp ze rappen – zoals ze eigenlijk altijd doen. Ze missen geen woord, geen tel, geen bar, en vullen elkaar continu aan. Ze weten waar ze even een sprintje kunnen trekken om daarna uit te puffen, en ze weten waar ze een extra hap adem moeten nemen voordat ze een ratelend salvo aan woorden gaan afvuren. Wanneer er even een grapje in de tekst zit, geven ze elkaar lachend een boks. Op de seconde af weten ze waar ze aan toe zijn. Tuurlijk, veel van die kwinkslagen zijn routine en je weet dat ze dat gedichtje iedere avond voordragen, maar ze doen het zo scherp en zo dedicated dat je elke keer weer het gevoel krijgt dat ze het voor het eerst doen.

Hoe gaat het publiek daarop? Best Kept Secret trekt geen écht hiphoppubliek, hoor, en zo’n boeking is wel een beetje een gok. Maar zelfs kortpittige types en de meest degelijke boys staan keihard 'I'm the shit, bitch!' mee te brullen en vrienden die nóóit waren gaan kijken als Run The Jewels Stage TWO hadden afgesloten, klimmen bij elkaar op de schouders om naar Killer Mike en El-P te zwaaien.

CV Run The Jewels

1975: Killer Mike geboren als Michael Render in Atlanta, El-P geboren als Jaime Meline in New York
1993: El-P debuutsingle ‘Juvenile Techniques’ (met Company Flow)
2000: Killer Mike debuteert met Outkast-track ‘Snappin’ & Trappin’’
2001: Killer Mike op Grammy-winnende Outkast-single ‘The Whole World’
2003: Killer Mike debuutalbum Monster
2004: El-P debuutalbum Fantastic Damage
2012: El-P produceert Killer Mike-album R.A.P. Music
2013: Run The Jewels
2014: Run The Jewels 2
2016: Run The Jewels 3

Gek is dat niet: Run The Jewels maakt dan wel échte hiphop, maar met een agressieve drive die je ook van Rage Against The Machine kent (hun grootste hit maakten ze niet voor niets met RATM-frontman Zack De La Rocha), met overstuurde synthesizer-producties die harder rocken dan de andere headliners van Best Kept Secret. 

Letter voor letter
Nee, de spanning houden ze echt niet anderhalf uur vast, sommige kale beats missen de impact in de open lucht, en net teveel onbekendere tracks vallen dood voor dat oh-zo-grote veld. Dan trekt de dj even de beat weg, en blijkt dat eigenlijk niemand de zin meerapt die in de Amsterdamse Melkweg letter voor letter zou worden gespeld. 

Maar ach, Run The Jewels valt op Best Kept Secret zoveel beter dan iedereen had durven dromen. De eerste hiphop-headliner ooit – oh nee, sinds Beastie Boys op Lowlands 1998! – op een alternatief popfestival van Nederland smaakt naar meer.

Setlist

1. Talk To Me
2. Legend Has It
3. Call Ticketron
4. Blockbuster Night pt. 1
5. Oh My Darling (don't cry)
6. Nobody Speak
7. Hey Kids (bumaye)
8. Panther Like a Panther
9. Everybody Stay Calm
10. Stay Gold
11. Don't Get Captured
12. Sea Legs
13. Close Your Eyes (and count to fuck)
14. All Due Respect
15. Love Again
16. Lie, Cheat, Steal
17. Early
18. A Report to the Shareholders
19. Run The Jewels
20. Down

Het Moment:

Dat beseffen ze zelf maar al te goed: met de allergulste glimlach turen de twee over het gigantische veld terwijl piepjonge hipsters en gezellige Brabo-veertigers hun ene vuist ballen en van de andere een pistool maken. 

Run The Jewels live op Best Kept Secret 2017 Stage One