Als direct gevolg van de demonstratie Opstaan voor de Nacht krijgt Rotterdam eindelijk haar onafhankelijke nachtraad N8W8 R'dam die ondernemers en gemeente gaat adviseren op vraagstukken over het nachtleven. Om dit te vieren, en om een showcase te geven van wat Rotterdam mag verwachten, organiseren ze een kick-off bij Rotterdams meest vooruitstrevende culturele broedplaats: MONO. Op 24 januari tussen 17:00 uur en 20:00 uur (daarna kan je borrelen en uitgaan tot 04:00 uur in MONO) presenteren ze het visiedocument, lanceren ze de website, is er een debat over het nachtleven, zijn er inspirerende sprekers en is er een mini-docu. Er wordt afgesloten met een borrel die muzikaal begeleid wordt door MONO’s residents. Welkom N8W8 R’dam!

Programma kick-off N8W8 Rotterdam

N8W8 R'dam (facebook / instagram) is een onafhankelijk adviesorgaan dat zowel ondernemers als gemeente Rotterdam gevraagd en ongevraagd adviseert op vraagstukken t.a.v. het nachtleven. 

Host van de avond is Leon Kranenburg - Oprichter grafisch ontwerpbureau WAOU, bekend in alle scenes die Rotterdam rijk is vanwege de vele gekleurde printjes op zijn kleding en vlotter dan vlotte babbels.

17.00 – 17.15        Opening

17.15 – 17.30        Overhandigen en bespreken visiedocument met Said Kasmi

  • De afgelopen maanden is het onderzoek dat is gedaan ter oprichting van de stichting N8W8 R’dam (facebook / instagram) omgezet in een visiedocument waar enkele aandachtsgebieden in worden gepresenteerd met bijbehorende doelstellingen en concrete actiepunten.
  • Sinds 5 juli 2018 is Said Kasmi wethouder in Rotterdam namens D66. Hij is in deze rol verantwoordelijk voor de portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Toerisme. Op 20 februari 2019 bij Opstaan voor de Nacht nam Said het manifest aan dat was geschreven door enkele Rotterdamse ondernemers. Tijdens de kick-off zal hij wederom aanwezig zijn om het nieuwste advies in ontvangst te nemen.

17.30 ­– 18.00        Talks by Mirik Milan, KLAUN en Sjoerd van Schuylenburch

  • Mirik Milan: de creatieve geest die in de zes jaar dat hij nachtburgemeester van Amsterdam was enorme ontwikkelingen in het nachtleven in gang heeft gezet. Zo introduceerde hij in samenwerking met burgemeester Eberhard van der Laan bijvoorbeeld de 24-uursvergunningen die het nachtleven zoveel meer diepte hebben gegeven. (Red: Over de Rotterdamse situatie: Twintig nachtzaken verdwenen tussen 2013 en 2018 uit de Rotterdamse nacht)
  • KLAUN: een jong, fris queercollectief dat zich inzet om minderheden een veilige plaats te geven om te stappen. Dit doen ze met een ongekend enthousiasme, een kritische blik en een inhoudelijke gedrevenheid.
  • Sjoerd van Schuylenburch: in 2018 verkozen als nachtburgemeester van Den Haag. Een zeer gerenommeerd ambassadeur van de Haagse nacht als organisator, persoonlijk en DJ. In de politieke hoofdstad van het land kennen ze zijn ambities, deze zijn niet mis namelijk.

18.00 – 18.15        Break

18.15 – 19.00        Panel met Truus Trendy, Izzy Wu Ramos en anderen

  • Marieke van der Weiden: creatieve alleskunner, ex-truus trendy, ex-doorbitch bij de eerste NOW&WOW waar ze een dynamisch duo vormde met Fred van Leer, tegenwoordig vooral bezig met haar bedrijf Uitvaart van de Toekomst
  • Izzy Wu Ramos: Rotterdamse maker, transdisciplinair kunstenaar, gewerkt op verschillende events en als doorhost, ziet het nachtleven als plek op creativiteit te uiten en om maskers af te doen

19.00 – 19.15        Break

19.15 – 19.30        Presentatie: ruimtelijke visie nachtleven R’dam

  • Hugo Koetsier en Quintus Drop presenteren dit onderdeel en zij zijn beide liefhebbers van de nacht. De een werkt in het Paard in Den Haag terwijl de ander in de weekenden bij Kaapse Maria op het Eendrachtsplein staat te zwoegen. Daarnaast zijn deze mannen afgestudeerd van de TU Delft op Ruimtelijke Ordening en Planologie, dit is natuurlijk uitermate nuttig bij het ontwikkelen van een ruimtelijke visie. Mensen die concrete handvaten zoeken, let op dit onderdeel!

19.30 – 19.45        Short docu by Shirin Mirachor: de perfecte nacht uit

  • Shirin is afgestudeerd door een mini-docu te maken over 'De perfecte nacht uit'. Ted Langenbach was haar afstudeercoach. Vandaag de dag zijn zowel Ted (Now&Wow) als Shirin(MONO) een clubeigenaar in Rotterdam – dus het is tijd voor een Q&A, hoe gaat het met beiden? En in hoeverre zijn hun visies veranderd?
  • Shirin Mirachor is CEO en co-owner van MONO. Daarnaast is ze mede-oprichtster van (A)WAKE, het platform dat op de intersectie van kunst, cultuur en inclusiviteit opereert. Met een vernieuwende, frisse visie gekoppeld aan een praktijkgerichte houding maakt deze dame al enige tijden waves in het Rotterdamse nachtleven
  • Ted Langenbach is de man achter Now&Wow en het voormalige WATT. Tegenwoordig kan je op zaterdag dansen bovenin in de Maassilo bij Now&Wow. Ooit was hij basgitarist bij de punkfunkband Dojoji

19.45 – 20.00        Lancering website

  • De website van de N8W8 R’dam gaat online. Voortaan kun je alle info hierop terug vinden.

20.00 – 22.00        Borrel waarbij Mo Jakob (Richard Nazier) en Lin Tonic (Linder Purperhart) dj'en.

Dansavond in Mono:

22.00 – 04.00        (A)WAKE BBZ met: Mo Jakob.B2B Lin Tonic, YESSICA, Sippin' T (BBZ) (Feest van het Get Me Collective. Op papier de nieuwe non-profit organisatie. (A)WAKe moet een familie worden: een collectief van radicale nieuwe geluiden die tegen intolerantie, economische bestaansrecht, en angsten voor de ander en streven naar inclusiviteit, creativiteit en het doorbreken van aannames over ras, klasse en geslacht

Opstaan voor de Nacht

Op 20 februari wordt de demonstratie Opstaan voor de Nacht georganiseerd om aandacht te vragen voor het Rotterdamse nachtleven. Het nachtleven moet gewaarborgd blijven omdat het bijdraagt aan de sociale cohesie, economie, identiteit, diversiteit, talentontwikkeling en, uiteindelijk, het vestigingsklimaat van de stad.

Column N8W8 en Opstaan voor de Nacht initiatiefnemer Thys Boer

3voor12 Rotterdam heeft gevraagd aan initiatiefnemer Thys Boer van Opstaan voor Nacht en nu ook N8W8 R'dam om zijn visie te geven. Dat is zijn column 'Waarom Rotterdam is Opgestaan voor de Nacht?' geworden. Hierin legt hij zijn visie voor de nachtraad uit. Hieronder kan je zijn visie nogmaals lezen:

Column: Waarom is Rotterdam opgestaan voor de nacht?

April 2019 - Het Rotterdamse nachtleven heeft het moeilijk. Het aantal clubs neemt al jaren af. De plekken die er overgebleven zijn, ervaren problemen door het groeiend aantal festivals en stijgende huurprijzen. Daarbij hangt de toekomst van de clubs in het Schieblok aan een zijden draadje door de plannen om op het kleine lapje grond twee woontorens en vier kantoorpanden neer te zetten. Lees meer over het idee voor een nachtraad van initiatiefnemer van Opstaan voor de Nacht Thys Boer

Erkenning voor het nachtleven

Maar dan moet het Rotterdamse nachtleven wel gehoord worden. Dé manier om het nachtleven een stem te geven en te verankeren in de stad is door een officiële nachtburgemeester of nachtraad te installeren. In steden rondom ons, zoals Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Groningen, is er al een officiële nachtburgemeester aangesteld. In deze steden is er meer erkenning voor het nachtleven.

Zo heeft Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, onlangs nog vijf 24-uursvergunningen uitgegeven. In de Maasstad kregen ondernemers op het stadhuisplein te horen dat ze voortaan op een tijdelijke – ieder moment opzegbare – vergunning door kunnen met hun exploitatie.

Opstaan voor de nacht ontving de Goed Bezig Kabouter bij de Gouden Kabouter Awards in Amsterdam

Hoewel we in Rotterdam in de jaren ‘70 de eerste waren met een nachtburgemeester, in de vorm van Jules Deelder, zijn we inmiddels ingehaald op het vlak van vertegenwoordiging van de nacht. Rotterdam, ooit de enige echte uitgaansstad van Nederland, verdient beter dan dat.

De nachtraad – tussen ondernemers en gemeente 

Ikzelf ben groot voorstander van een nachtraad. Deze raad moet als onafhankelijk adviesorgaan functioneren voor zowel de gemeente als ondernemers. Deze raad geeft - gevraagd en ongevraagd advies op thema’s met betrekking tot het nachtleven. Op lange termijn is het doel van de nachtraad om bij te dragen aan een sociaal-inclusieve en cultureel-diverse stad. Dit doel kan alleen behaald worden als de nachtraad alle hoeken van de Rotterdamse nacht vertegenwoordigt.

In samenspraak met gemeente en ondernemers in het nachtleven moet er een agenda worden opgesteld voor de korte, midden en lange termijn. De punten op deze agenda raken veel vlakken van de stad, zoals cultuur, veiligheid, mobiliteit, economie en, natuurlijk, horeca. Dit maakt het oprichten en inrichten van de raad moeilijk. Echter, als het makkelijk was geweest, was het dan wel nodig?

Een nachtraad die draagvlak geniet onder zowel de ondernemers uit het nachtleven als de gemeente kan de belangrijke rol van communicator en aanjager vervullen. De ruis die bestaat in de communicatie – denk aan de recente problemen met BAR - kan worden weggenomen. Daarnaast kan de nachtraad ook trends en ontwikkelingen eerder signaleren vanwege hun specifieke kennis over de Rotterdamse nachtcultuur.

Het lijkt soms of ondernemers en gemeente niet met – en niet zonder elkaar kunnen. Ze hebben echter één belangrijk ding gemeen: hun liefde voor Rotterdam. Laten we daarom samen de stad het nachtleven geven dat het verdient. Te beginnen met een nachtraad.

Thys Boer

Opstaan voor de Nacht

Het verhaal van BAR is volgens Boer de trigger achter het protest van Opstaan voor de Nacht, maar het vooral een onderdeel van een groter verhaal. ‘Rotterdam is zich overdag gigantisch positief aan het ontwikkelen. De stad is veiliger dan ooit, toeristen komen hier, vastgoedprijzen stijgen. Er komen zelfs steeds meer Amsterdammers naar Rotterdam. Maar van al die ontwikkelingen is niets in de nacht terug te zien.