Motel Mozaique laat je kennis maken met nieuwe muziek. Op de 19e editie van het Rotterdamse festival kan je bovendien nieuwe Rotterdamse locaties ontdekken. De verhuizing van Plaza Mozaique terug naar Schouwburgplein zorgt voor een fijne hangout met The Flying Grass Carpet. Bovendien zorgt het voor een betere verbinding met nieuwe locaties als BAR en BIRD. Als je je bandje hebt omgedraaid kan je zien dat MOMO terugkomt op 16 t/m 18 april.

Motel Mozaique 2019

Het verslag van 3voor12 landelijk

'Op een uiterst zomerse editie van Motel Mozaïque gaan nieuwkomers die geen genres meer lijken te kennen op speelse wijze op zoek naar fysieke, politieke en muzikale grenzen. Om daar vervolgens zonder twijfel over heen te gaan.'

Vrijdag

Plaza Mozaique

Plaza Mozaique is weer terug op Schouwburgplein nadat het vorig jaar op Eendrachtsplein stond. Dit jaar is er ook meer een samenwerking aangegaan met het conservatorium van Rotterdam genaamd Codarts. Met de groene kunstmat The Flying Grass Carpet is het aangenaam om te zitten op de vloer of op het verhoogde stuk in de buurt van de bar en te kijken naar de artiesten op het podium. Met de keuze voor Schouwburgplein is er ook nog meer een brug gebouwt naar de zalen in het schiekadeblok (Bar en Roodkapje) en Bird. Richting de vertrouwde zalen als Worm en Rotown.

ATLS zorgt voor een luie en energieke opening op Motel Plaza

ATLS opent als Codartss act Plaza Mozaique. ATTLS laat veel potentie horen. Het sterkste nummer van de set is de aankomende nieuwe single 'Spirals.' Het is nog niet bekend wanneer die uitkomt.

De band combineert een live band met een elektronische geluid. Zelf noemen ze het Electronic Indie-Pop. Als toevoeging zou je er bij kunnen bedenken dat het nu nog wat gladjes klinkt. Opvallend is dat het luierende publiek op Schouwburgplein er lekker bij kan zitten, terwijl dit op een later tijdstip ook voor dansende mensen zou kunnen zorgen. 

Het laatste nummer 'Vacant Struggle' blijft ook hangen. Het begint al met een fijne drums en een bedje van synths met een iets diepere stem van zanger Daniël Nolet. Misschien waren de wel erg heftige drums iets minder geschikt voor dit lome publiek. 

Het enige is dat het nog niet allemaal helemaal bij elkaar past. Extra effecten die niet echt iets toevoegen voelen een beetje gezocht. Er zijn genoeg mensen die je zou kunnen overtuigen en dat gebeurd ook met de muziek. Toch mist de band nog wat overtuiging  om echt een connectie te maken met het publiek.

Daarna kondigt Roufaida de band af en gaat Operator Radio verder met een talk over de nieuwe te openen expositie in Roodkapje met Van Dalen. 

Dwayne Franklin & Daddy Jacob zorgen voor een dansbare sfeer

Dat is een bekend gezicht. Dwayne Franklin is het pseudoniem voor Giorgi Kuiper van De Likt. Met Dwayne Franklin & Daddy Jakob (voorbeeld van hoe het klinkt) zorgt hij samen met Brenn Luiten (oa Gita Buhari) voor een dynamische live elektronische set. Brenn opent met piano klanken op een bedje van synths. Dit is een act waarop je kunt dansen op sterk opgebouwde nummers, maar ook op wegdromen door de psychedelische invloeden. 

Wat volgt is een harde techno beat. Het past prima bij de act en door de verdere aankleding past het bij de wat lomere sfeer die hangt op Schouwburgplein. Het hoogtepunt van de set komt als Giorgi Kuiper in de talkbox zingt en voor net wat meer energie vanaf het podium zorgt.

Toch blijft het optreden nog niet helemaal hangen. Dat komt deels door de opstelling waarbij de twee heren naar elkaar toe staan in plaats van naar het publiek, waardoor de energie minder over komt vanaf het podium en doordat de muziek nog niet uit is. Het heeft er ook mee te maken dat er niet veel  herkenning gevonden kan worden in de progressie die de nummers continu door maken. Dit zou zo kunnen werken op spannende en progressieve dancefestivals

Winne's LIQUID programma

Winne is een van de curators van het LIQUID-programma tijdens MoMo19. Voordat zijn tour door de wijk waar hij is opgroeit begint, zorgt hij dat zijn fans verzamelen bij het podium en enthousiast reageren voor twee artiesten van zijn label Couture 33. Het zorgt meteen voor veel meer sfeer bij het podium

Raw Roets krijgt de handen in de lucht

Raw Roets is een van de artiesten op het label van Winne genaamd Couture 33. Je hoort waarom hij op het label zit van Winne. Net als Winne heeft hij fijne soulvolle muziek. Raw Roets valt ook te vinden op Snelle's nieuwe album met het nummer 'Meer Dan M'n Best'

Raw Roets brengt meer straat in z'n rap en muziek. Luister bijvoorbeeld naar 'Sranang Gotu'. Je hoort dat hij een fijne flow heeft en hij krijgt het publiek goed mee. Het publiek doet goed mee als hij vraagt om de handen omhoog te doen.

Het verschil met Winne is dat z'n teksten lastiger verstaanbaar zijn en de teksten minder blijven hangen. Als hij daar z'n eigen draai aan kan geven, gaan de nummers nog meer blijven hangen en worden we niet alleen fan van zijn sympathieke uitstraling en z'n live show. 

Melissa Lopes hebben we weleens sterker gezien

Melissa Lopes begint van achter de coulissen te zingen. Ze komt al zingend op. Melissa Lopes brengt moderne urban met Nederlandse teksten die veelal over relaties gaan. 

'Niks Op Mij' is een modern urban nummer met een refrein dat blijft hangen en meezingbaar is. Op Plaza Mozaique komt het echter minder hard aan. Dat ligt deels aan het geluid en omdat het minder goed verstaanbaar is. 

'Ik Heb Je Door' word meegezongen door de meegekomen fans. Mella MM heeft een feature op dit nummer en doet mee. Hij brengt een glimlach mee en zorgt voor nog net wat meer energie op het podium.

Fans van deze moderne urban sound zullen fijn kunnen mee zingen. Een soul volle beat zou niet misstaan. De muziek voelt nog wat kaal. Wat meer aankleding van de beat zorgt voor nog meer sfeer. Iets wat labeleigenaar Winne goed voor elkaar heeft. Misschien zouden ze daar naar kunnen kijken? Zangkwaliteiten heeft Melissa Lopes absoluut!

Anne-Fay raakt een harde snaar

Anne-Fay is een andere artiest die onderdeel uitmaakt van het LIQUID-programma op Motel Moziaque. De pianist / electronica speler komt uit Rotterdam.

De opsomming van allerlei misstanden in de wereld bij 'Dear God' komt keihard binnen in het ingetogen nummer. Met begleiding van een piano en de uithalen van zangeres Anne-Fay Kops doet het volgende nummer 'Rise'  denken aan de inzending van Duncan Laurence's Arcade voor het Eurovisie Songfestival. Het zorgt voor een stil Schouwburgplein.

De rest van de set komt daardoor harder binnen, doordat het daar juist extra hard gaat. Luister bijvoorbeeld naar 'Lioness' met invloeden uit de drum&bass. Met af en toe een keiharde bas noise van de bassist / drummer. Soms speelt hij mee met het nummer en soms speelt hij geheel iets anders. Het raakt een harde snaar.

Anemone op z'n best met beste vrienden

Anemone heeft in september debuutalbum Silver Star uitgebracht en sindsdien flink wat shows gespeeld bij de popronde. Je merkt dat ze in BAR in het schiekadeblok ingespeeld / gegroeid zijn en voor beste vrienden spelen.

'Dit nummer gaat over m'n beste vriend. Wie heeft er z'n beste vriend meegenomen?' Waarna zanger Xander van Dijck zegt dat zijn beste vriend er ook is. Hij wijst naar Immanuel. Manager van De Likt (vaak aangekondigd als de broer van Jordy) en van het Rotterdamse showcase festival Eendracht Festival (aanmelding voor de tiende editie zijn open t/m 1 mei). Vrienden van de band gaan extra los op 'Best Friend'. Even later wordt een jarige vriendin van bassiste Annika Boxhoorn in het zonnetje gezet. 

'Dit nummer duurt teringlang, maar echt. Morgen staan we hier nog.'
Dit zijn de teksten die je wilt horen om half één 's nachts. Het zijn de interessantste nummers als Anemone de psychedelische jams induikt en het past perfect bij Momo en dit late tijdstip. Waar het bij de vorige band van Xander (The Afterveins) een stuk meer de wave kant op ging met soms wel heel uitgesponnen en bijna grimmige kanten, hebben de uitgesponnen nummers bij Anemone meer pop en psychedelische invloeden. 

Op 5 mei speelt Anemone op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. 

Pig Frenzy zorgt voor energie

Op zoek naar een show om nog naar uit te kijken om drie uur 's nachts, kom je vanzelf bij Pig Frenzy in BAR. De band speelt op het juiste moment op de juiste plek. Als de laatste live-band speelt, wil je alle energie er uit kunnen gooien. Underground muziekliefhebbers van harde gitaarmuziek hebben aan Pig Frenzy een sterke act. Als zanger Timo Croes het publiek induikt om de moshpit zelf te starten is het aan. Er volgen vele indiepits(de net wat vriendelijkere variant van de moshpit) met geduw en gespring. 

Zanger Timo is vandaag een beetje ziekjes en Amber is door haar microfoon niet helemaal goed te verstaan. Daardoor klinkt het net even wat anders, maar dat maakt het publiek niet uit. De gekke post-punk sprongen van Second Nature en Kiss A Homophobe ('deze is voor alle homofoben, flikker lekker op'). Na afloop wil het publiek meer, maar drummer Lucas is al bezig om z'n bekkens weg te halen en de helft van het publiek gaat weer door. 

Voor Rotterdamse underground liefhebbers zou je Pig Frenzy een supergroep kunnen noemen. Met een samenvoeging van de drummer van Inwar, gitarist van Goodnight Moonlight, de bassiste van Forbidden Wizards en zanger/ schreeuwer Timo met veel connecties via Worm. Het is meer als dat. Dit is echt een band waar je naar toe gaat voor de energie en de ervaring. Bovendien hebben ze fijne nummers.

Bassist Amber zorgt in de muziek van Pig Frenzy voor de sterke baspartijn. Ze heeft besloten om tot eind mei nog mee te touren met Pig Frenzy(de laatste kans in de buurt is 18 mei in Baroeg met de releaseparty en het 25 jarig bestaan van Cenobites) en zich daarna op haar band Forbidden Wizards te storten, waar ze al enkele jaren verslavende baspartijen speelt. Met Forbidden Wizards heeft ze Amyl and the Sniffers, de afsluiter van de zaterdag in Rotown bij Motel Mozaique,  gesupport in Paradiso Noord. Omdat Amyl het tof vind wat ze doen.  Vermoedelijk omdat Amber laat zien dat ze punk is en er in vliegt. 

Wat gaan we BAR missen

Het is pas de eerst keer dat BAR mee doet als locatie. Na de vrijdag van Motel Moziaque bekruipt je het gevoel dat je met deze zaal nog zoveel meer zou kunnen. De zaal waar bands live spelen wordt niet altijd gebruikt, maar de combinatie met de live electronica in de andere zaal zorgt voor een fijne afwisseling. Met de banken in de eerste ruimte, de tafelvoetbaltafel en de grote bierpullen zorgt het net voor een huiselijkere sfeer.

Op vrijdag 28 juni t/m maandag 1 juli is het allerlaatste weekend dat BAR open is. Wat er daarna gaat gebeuren, is nog niet bekend

Zaterdag

Plaza Mozaique op zaterdag

Alle acts op Plaza Mozaique hebben mazzel met het prachtige weer in de middag. Veel mensen zitten op het iets verhogende kegelvormige kunstwerk, op de plasic blokken of stoelen richting de veelal Rotterdamse muziekacts. Hierdoor zit er wel enige afstand tussen publiek en artiest.

WARD

Aan WARD is de eer om te openen. WARD is van de 3voor12 talenten bij de Popronde van 2018, want tijdens de finale Grote Prijs van Nederland hoorde ze alleen maar hits. Begin april heeft ze in een vol Melkweg voor 1500 man HRVY gesupport met een zee lichtjes tijdens haar show. Als een van de voorvechters in Nederland van de 20GAYTEEN (van bedenkster Hayley Kiyoko) beweging met pop songs vanuit de ogen van jonge gays .Plus een van de eerste bedroom producers in Nederland (waar internationaal al veel meer gebeurd) met sterke songs. 

Het blijft knap hoe Verena Ward in haar eentje mensen voor zich wint. Met steeds meer live elementen. Zoals altijd is 'Nobody Else' een fijne hit. Ze vraagt om mee te zingen met de whoohoohooho van het refrein. Dat lukt voorzichtig met de afstand tot het publiek. 

Nieuwste single 'Cigarettes On My Tongue' blijft ook lekker hangen in je hoofd en klinkt iets steviger(het is allemaal toegankelijk) door de hardere elektronische samples.

Als winnares van de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Singer-Songwriter is ze te bewonderen op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland van 18.30 – 19.00 op het vrijheidspodium (vorig jaar achteraan het veld bij de Sena stage)

The Shoebills

Als tweede op de zaterdagmiddag op Plaza Mozaique mag The Shoebills spelen als een van de Codarts acts. 

Shoebills zou zich zo maar in het rijtje sterke roots rock bands uit Nederland kunnen gaan voegen. Met onder meer DeWolff, Dawn Brothers en Certain Animals. De band voegt een relaxtere sound aan toe met aparte jazz en blues uitstapjes. Wat misschien verklaard kan worden door de inspiratie van Tom Waits. 

Met dit repetoire kan je ze makkelijk neerzetten. De band kan overduidelijk goed spelen. Misschien willen ze dat iets te graag bewijzen met teveel verschillende invloeden in de liedjes, waardoor ze het schrijven van sterke nummers uit het oog verliezen. Single 'Squeeze Me Tight' is fijn met het warme weer, omdat het ook wat dromerigs heeft. Het blijft niet helemaal hangen na het optreden. Dat is zonde, want ze hebben al een eigen stijl. Met meer sterke nummers, gaan ze echt indruk maken! 

In de zomer willen ze gaan opnemen. Presentatrice Roufaida heeft het over een release in het najaar

Bear Valour - TR Schouwburg

Een van de meest indrukwekkende shows tijdens Motel Mozaique komt van Aileigh Awad over de transformatie naar Eli Oscar Awad. Binnenkort gaat de transformatie gebeuren en zal ook de stem veranderen. Deze voorstelling legt haarfijn uit waar de moeilijkheden in zitten. Het is een zeer geslaagd onderdeel van het LIQUID-programma van Motel Mozaique van 2019, waarbij de zoektocht naar eigen identiteit, gender en roots die de grenzen tussen kunstdisciplines doen vervagen centraal staat.

Bear Valour is een van de sterkste Nederlandse folkformaties. Niet voor niks speelden ze al op Oerol en Eurosonic en heeft Leo Blokhuis ze uitgenodigd om te spelen op radio 2

De prachtige muziek van Bear Valour met meerstemmige zang met dromerige teksten krijgt een extra betekenis met deze voorstelling. 'Bij de repetities dacht ik wat slaat dit nummer goed op dit thema. Dat komt natuurlijk omdat ik het heb geschreven.' Wie het heeft gezien weet dat teksten van Bear Valour van het debuutalbum In October een net iets andere betekenis krijgen. Zoals 'My time is not my time.' Het zou door veel meer mensen gezien mogen worden. Nu past lang niet iedereen in de zaal. De voorstelling krijgt verdient een staande ovatie. Bekijk hier de teaser van de show op MoMo '19

Bear Valour

Kuzko - Plaza Mozaique

Kuzko is de winnaar van Art Rocks 2019. De titel van het winnende nummer komt van een internethype die oorspronkelijk begon bij twitteraar @josholzz die de outfit van z'n vriend Daniel filmde met daarbij de tekst 'Damn Daniel, back at it again with the white vans' . Inmiddels is er zelfs een Urban Dictionary voor. Natuurlijk is dat op zichzelf al een catchy zin. Kuzko heeft daar ook nog catchy muziek bij gemaakt. 

Hiermee heeft de muziek en de houding die ze aan nemen wat weg van Confidence Man. Deze Australische act is langzaam bezig aan een opmars en maakte indruk op Metropolis.  Helaas is Kuzko al klaar na de show van Bear Valour. 

Kuzko

Kuzko

Dragonfruit - Plaza Mozaique

Zangeres Danique van der Vlugt kan gewoon blijven staan na het optreden van Kuzko, aangezien ze ook de zangeres is van Dragonfruit. De afsluitende muziek act op Plaza Mozaique laat zien waarom ze daar staan. Heel het optreden dansen er mensen uit het publiek mee, zoals ook te zien valt in het filmpje van Dragonfruit

Het laatste nummer 'Some Say' opent met de krachtige drums van de drummer. Dat is een van de sterke kanten van deze band. Er zit veel kracht in en zangeres Danique lukt het om het publiek te bespelen met haar prachtige stem. Samen met het feit dat er meer elektronische invloeden inzitten zorgt het er voor dat het geen standaard soul / jazz / funk band is. Bovendien weten ze echt een connectie op te bouwen met het publiek.

Binnenkort komen twee singles uit. Benieuwd geworden naar meer van Dragon Fruit? Het zou niet misstaan op North Sea Round Town of misschien zelfs het North Sea Jazz Festival

Dragonfruit

Dragonfruit

Zaterdagavond

Tessel zorgt voor voorzichtige dansjes

Tessel opent sterk met de eerste single 'Beach House' met een sterke hook. Daarna volgen dromerige, uptempo indiepop nummers met wat melancholie. Het is dynamisch en je blijft benieuwd na bijvoorbeeld een post-rock explosie. 

Misschien is het nog iets teveel van hetzelfde om echt indruk te maken. Pas tegen het einde komt het publiek weer tot leven met een breekbare nummer waarin zanger Levi zichzelf begleid. Waarna een iets steviger afsluiter de boel wat meer de boel opzweept. Het houdt de aandacht nog niet helemaal vast. Ze zijn net begonnen en zouden alleen al in de set kunnen winnen met wat andere keuzes.

De sympathie en overtuiging hebben ze om het publiek naar voren te krijgen en voorzichtige danspasjes te doen

17 mei support Tessel Ten Fé in Rotown

18 mei staat de band in de finale van de Grote Prijs van Nederland

DuvelDuvel released debuutalbum Rijmappie #1op vinyl

DuvelDuvel released in Roodkapje debuutalbum Rijnmappie #1 op vinyl. Zo'n 20 minuten voor het optreden ontstaat een rij. Uiteindelijk staan er zo'n 50 man voor Roodkapje in de rij. Helaas zit Roodkapje al vol en weinig mensen gaan na een paar nummers door naar andere optredens. 

Rapper Duvel is een van de eerste en beste Nederlandse mc's. Met legendarische lines. Uiteraard draait  DJ GitHyper als laatste de hit 'Wie Is Ut?''. Het publiek zingt hard mee en zingt zelfs door nadat Duvel van het podium af gaat.. Er hadden nog veel meer mensen naar binnen gewild.  Als DuvelDuvel dit nog een keer los zou doen zou die makkelijk Bird kunnen vullen. 

Amy Root is meester van de spanningsboog

Een van de twaalf 3voor12 talenten van 2019 is Amy Root heeft een lastige programmering. Iets na Fontaines D.C. Waar al heel het festival een hype omheen hangt. Gelukkig is er genoeg publiek voor de fijne elektronische muziek van de 2 heren die elkaar op Codarts hebben ontmoet. 

'Rotterdam fijn dat jullie er zijn' .. Zorgt er voor dat Bar weer even wakker word na de slim opgebouwde nummers. 
Spannende Synths over een interessante en spannendere beat. Met het live gevoel doordat .. En .. Continu aan de knoppen zitten en voor energie zorgen door mee te bouncen. Je gelooft Amy Root als ze  iets zeggen. Ook in de muziek weten ze het knap op te bouwen, te verzachten en weer tot een extase te bouwen. Het prijsnummer is natuurlijk .. Met het koor uit .... Er is ook een nieuw nummer met een sample uit een soulnummer. 

Ze gooien de EP het publiek in en vertellen dat ze binnenkort terug komen. Metropolis?