Het gratis Metropolis Festival in het Zuiderpark viert zijn dertigste verjaardag. Ook dit jaar is er weer een ijzersterke line-up. Met speciaal voor het dertigjarige bestaan mooi weer, een zonnetje, een extra uur (nu tot 22:00 uur), de afterparty in Rotown en een hiphop-podium. Dat wordt omgebouwd voor hiphop zodra de Metropolis Talents onder de 18 klaar zijn. Dit jaar zijn de artiesten uit Rotterdam: Luka, Lewsberg en de kersverse 3fm talent Day Fly. Verder tippen we Confidence Man, Arcane Roots, Petit Biscuit, Giant Party, Bad Sounds, Caroline Rose, Feng Suave en Kraantje Pappie (is terug).
Hierbij onze tien tips + extra tips:

1) Luka

Vorig jaar opende de Rotterdamse roots rock band The Dawn Brothers Metropolis. Dit jaar is de eer voor Luka uit Rotterdam. Prachtige moderne pop met elektronische invloeden en bovenal een prachtige stem. 'Met 'Welcome, Generation Everything' heeft Luka een van de sterkste Nederlandse EP's van 2018 afgeleverd.' 

'Als je van Lianna La Havas houdt, de energie van Feist en de dromerigheid van Patrick Watson dan denk ik dat je mijn muziek ook wel aardig gaat vinden. Zij inspireren mij enorm.' Lees hier meer in het interview met Luka

Inmiddels is ze ook bevestigd voor Sziget Festival. Ze heeft de aftershow verzorgt voor Elbow en is op clubtour geweest door heel Nederland met Yori Swart ofwel Yori bij wie ze ook in de band zit. Ohja en ze zit ook bij Autumn Child. Het project van Wannes die nu even te druk is met Klangstof.

Luister bijvoorbeeld Generation Everything, Northern Line  of River (Live)

13:00 uur - 13:30 uur Metropolis Festival - Workers Stage 

2) Confidence Man

Dit jaar zijn er waarschijnlijk drie acts waarbij het een feest kan worden. Kraantje Pappie, Togo All Stars voor de wereldmuziek en blazers liefhebber en Confidence Man. 

Confidence Man uit Australië is pas sinds 2017 bezig, maar schrijft zulke vrolijke en uitbundige nummers dat je er niet om heen kan. Verslavende nummers met een lekkere groove. Een live feestje

Luister het album Confident Music for Confident People maar.

19:30 uur - 20:30 uur - Metropolis Festival - Thinkers Stage

3) Lewsberg

Lewsberg doen het net wat anders. Ze zitten niet op sociale media. Het debuutalbum van Lewsberg is gereleased tijdens Motel Mozaique. Overal krijgen ze geweldige recensies (OOR, Volkskrant, NRC ) . Over het album schrijft 3voor12: '.. klinkt als Ought op z’n meest stuwend, of als Mark E. Smith (red The Eels) in z’n hoogtijdagen natuurlijk, met een groove die in het spoor van The Velvet Underground doorjakkert. Telkens zit er een spanning in de nummers: het zijn piekfijne songs, maar er zit altijd ook iets dreigends in, zoals die steeds heftiger piepende gitaarsolo in ‘Terrible’.

Voor de liefhebbers van praatzang

Rotterdamse DIY-band met (ex-)leden van Bonne Aparte, Rats on Rafts, Boring Pop en Venus Tropicaux. 

14:00 uur - 14:45 uur Metropolis Stage - Workers Stage

4) Caroline Rose

Caroline Rose scoort alvast bonuspunten voor de videoclips, teksten en kleding. In een nummer als 'Bikini' laat ze zien en horen dat ze catchy en tegelijk wilde nummers kan schrijven. Met Bikini en Money kiezen we de meest felle en snelle nummers.

Op het album Loner staan verder nummers die meer de tijd vragen en meer luisterbeurten. De titels spreken al boekdelen en gaan over zaken die persoonlijk zijn, maar waar veel meer mensen mee kunnen spelen.. Op het vorige album horen we zelfs een country snikje. Benieuwd of dat ook nog wordt gespeeld.

In het interview met The Daily Indie vertelt ze: 'Ik schrijf vanuit mijn ervaringen en ik denk dat iedere vrouw soms in onaangename situaties verzeild raakt. Ik kan er verder niet op ingaan, maar ik heb in de muziekindustrie in een vervelende situatie gezeten. Een invloedrijk persoon wilde dat ik dingen deed waar ik niet geheel achter stond, en daar is uiteindelijk Bikini uitgerold.' 

16:30 uur - 17:15 uur - Metropolis Festival - Workers Stage 

5) Kraantje Pappie

'Lil Craney' is terug. Dat zegt Kraantje Pappie niet alleen in Lil Craney. Voor Metropolis geldt hetzelfde. Wie herinnert zich nog zijn show op Metropolis 2012?

Metropolis noemt hem niet voor niks een live-fenomeen. Hij maakt van z'n optredens een feest. Met genoeg hits en nummers waar je zo bij kan mee zingen. Speelt hij nog 'Waar is Kraan?' en 'Goud Over Shirt Heen (G.O.S.H)'.?

Of hits als 'De Manier ' en 'De Feesttent'?

17:00 uur - 17:45 uur - Metropolis Festival - Thinkers Stage

6) Feng Suave

Feng Suave maakt een combinatie van neo-soul en slackerpop waar je de vingers bij kunt aflikken. Het duo is een van de meest opkomende, nieuwe  Nederlandse acts. Single ‘Sink Into The Floor’ verzamelde al meer dan drie miljoen streams op youtube en 1,5 miljoen op spotify.

'Fans van Chet Faker, Glass Animals en Homeshake kunnen blind wegzakken in de dromerige, zwoele pop.' Aldus Metropolis.

13:15 uur - 14:00 uur - Metropolis - Thinkers Stage

7) Bad Sounds

De voorspellingen voor het weer zijn Metropolis Festival gunstig gezind. Lekker weer. Zo'n 24 graden en een zonnetje. Dus dan wil je lekker dansen op vrolijke muziek. Daar heeft Metropolis voor gezorgd.Wij zijn benieuwd naar Bad Sounds. Vrolijke indie-elektrofunk met elektronica en samples. 

'Fans van Beck, Gorillaz, The Beastie Boys, The Beta Band en LCD Soundsystem kunnen Bad Sounds blind aanvinken' volgens Metropolis.

Wie het voetbalspel Fifa 2018 speelt, herkent  Wages (hier een live versie). Door het vaak spelen van dit spel ervoor zorgt dat het nummer dan in je hoofd zit.

 Check ook Are You High(een andere favoriet), Living Alone en I Feel

15:15 uur - 16:00 uur - Metropolis Festival - Workers Stage

 

8) Day Fly

Day Fly is 3FM talent voor de maand juli met de gloednieuwe single 'Her Light'. Day Fly wordt gevormd door Beau Nox en Rudy Jr. Deze maand ga je ze vaak op 3FM horen met hun nieuwe single 'Her Light'. Dit jaar heeft de band al op Noorderslag gespeeld. Ze noemen de eigen muziek Future Soul. Een combinatie van hiphop, soul, alternative pop en R & B. Eind 2018 komt er een plaat aan. 

Al in 2015 heeft Day Fly indruk gemaakt met de EP 'Nightmares / Invincible'. In de recensie van die plaat hadden we het er al over dat Day Fly niet zou misstaan op Metropolis

Zou het ze net zo af gaan als Naaz die vorig jaar haar eerste show speelde als 3FM Talent op Metropolis? Nu is ze niet meer weg te denken is uit de muziekscene met haar qwerk pop? Ze heeft inmiddels al een Edison Pop voor Beste Nieuwkomer en Beste videoclip gewonnen.

18:15 uur - 19:00 uur - Metropolis - Thinkers Stage

9) Arcane Roots

Arcane Roots is zonder twijfel de hardste band van Metropolis Festival, maar het is niet alleen maar hard. Het unieke aan Arcane Roots is dat het pop met prachtige postrock, chaotische mathcore en emocore vermengt. Met prachtige interludes, grootst aanvoelende momenten en oergeweld. Een nummer dat zacht begint kan exploderen, maar het kan er ook tegen aan blijven schuren. Of een prachtig pop nummer zijn. Hier kan van alles gebeuren binnen de nummers. 

Muse, Enter Shikari en Biffy Clyro hebben het Britse trio op sleeptouw genomen tijdens tours. 

De frontman van Arcane Roots (zie dit live filmpje bijvoorbeeld) lijkt door zijn baard en kale kop wel wat op John Dyer Baizley van Baroness die nog op Metropolis 2010 speelden. Die net als Arcane Roots ook pop met hardere muziek vermengen en fraaie interludes hebben. 

Zoals bij alle muziek kan je er het beste in mee gaan. Zou hier een moshpit komen?

15:45 uur - 16:30 uur - Metropolis Festival - Thinkers Stage

10) Petit Biscuit

De afsluitende act op Metropolis Festival heeft de grootste hit van allemaal. Met zijn hit 'Sunset Lover' heeft Petit Biscuit wereldwijd voor fans gezorgd. De vraag is of iedereen weet dat het van Petit Biscuit is. Het klinkt tropisch. Wat goed past bij het weer morgen. Petit Biscuit staat waarschijnlijk niet achter een draaitafel en brengt zelf ook veel energie mee.

En daarna allemaal door naar Rotown voor de gratis afterparty met DJ's Dee Dee Kardashian & Beyonce Ramone. 'Zij draaien de gezelligste punk-, garage-, soul-, depri-disco-, grunge-, reggae-, beat-, glamrock- en powerpopliedjes. 100% dans-garantie!' Aldus Metropolis

21:00 uur - 22:00 uur - Metropolis - Thinkers Stage

(Voor de Metropolis-watcher. Het festival mag een uur langer door)

Extra tip) speciaal voor het dertigjarig jubileum komt het hiphop podium terug

Speciaal voor het dertigjarig jubileum van het Metropolis Festival komt The Garden terug op zondag 8 juli. Na afloop van de Talent Stage met muziekacts die jonger dan 18 jaar zijn (je kan hier de voorwaarden vinden en hoe je je kan aanmelden), wordt het podium verbouwt.

Door bezuinigingen is het podium voor opkomend talent, The Garden, in 2014 geschrapt. Nu is het dus terug. Met: 

  • Bokoesam -  Van Trap tot Dancehall met pop en humor. 
  • Leafs - vlot, kleurrijk, lichtvoetig en hyperactief.
  • Latifah - Nederlandse rapkoningin. Zie de 101 Barz sessie
  • Kevin - ontspannen hiphop 
  • Poke - Een van de beste live performers die met het gemak een zaal meekrijgt die hem voor het eerst live zijn. Met zijn unieke mix van trap,  hiphop en Suriname

Extra tip) Metropolis Talents

De Metropolis Talents onder de 18 zijn ook bekend: 

  • Maj Wouterson (R&B / jazzy pop) uit Amsterdam
  • Rock Season (de jongste Classic Rock coverband van Nederland) uit Bergen op Zoom
  • The Frontiers (hardrock) uit Spijkenisse
  • Left In Suspense (alternative rock) uit Berkel en Rodenrijs