Luka heeft haar nieuwe EP 'Welcome, Generation Everything' gereleased in Roodkapje. Samen met Grote Prijs van Rotterdam winnaar St. Solaire (in kleine bezetting). Ze heeft een nieuw nummer bij radio 2 gespeeld, speelt 3 dagen na de releaseparty de aftershow van Elbow en gaat daarna op tour samen met Yori Swart, bij wie ze ook in de band speelt. Ohja en ze zit ook bij Autumn Child. Het project van Wannes die nu even te druk is met Klangstof. Kortom: Luka is lekker bezig. Met Welcome, Generation Everything levert Luka een van sterkste EP's uit Nederland

'Welkom Luka! Je bent heel goed bezig. Je hebt bij radio 2 gespeeld, je gaat op tour met Yori Swart, de aftershow van Elbow. Wat wil je nog meer?'

Ja, het is gewoon heel leuk allemaal. Ik ben heel blij dat ik heel veel mag gaan vieren aankomende tijd

Is het ook feest muziek?

Nouja, het is maar wat je verstaat onder feestmuziek. We hebben nu wel een set die wel licht dansbaar is. De voetjes kunnen een beetje van de vloer

Welcome, Generation Everything

Ik vroeg het ook omdat de plaat 'Welcome, Generation Everything' gaat heten. Heb je er zelf ook last van?

Ik zie het gewoon heel veel om me heen, dat we aan het zoeken zijn hoe we moeten omgaan met deze tijd. Ik merk het ook bij mezelf. Je kan verdwalen in de oneindige mogelijkheden en keuzes die er zijn. Dat is een thema dat me best wel bezig houdt en waar de liedjes over gaan.

Hoe merk je het bij jezelf?

Je kan gewoon best wel makkelijk meegesleept worden door je omgeving. Op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik merkte dat ik me teveel liet mee slepen en niet meer in mijn eigen lichaam zat. En vanaf dat punt heb ik gewoon weer heel erg die schakeling moeten maken om van binneuit richting te geven. Dat heeft me heel veel kracht en energie gegeven, waardoor de liedjes ook wat meer uplifting zijn en ik heel erg een omarming kon ervaren van het niet weten, verdwalen en falen. Dat is ook oké. Dat is net zo belangrijk als het daarna wel weten.

Bij mezelf merk ik dat ik meer focus moet aanbrengen. Hoe merk jij dat?

Dat herken ik wel. Zeker in deze tijd, waar we in een illusie leven dat we maakbaar zijn. Dat de mens maakbaar is. Je hebt maar één hart en verder besta je uit botten en heb je een persoonlijkheid waar je wat mee moet. Het is toch wel minder buigzaam dan je denkt of zou willen. Dat is iets wat we niet moeten vergeten.

Ik merk aan mezelf dat er maar 24 uren in een dag zit en maar 7 dagen in een week. Ik wil meer uren, ik wil meer dagen. Die zijn er gewoon niet

Ja precies. Daar moet je je maar aan over geven. En dat is best wel moeilijk!

De muziek

Even over je muziek. Hoe zou je je muziek omschrijven?

Dat vind ik moeilijk om zelf te doen. Als je van Lianna La Havas houdt, de energie van Feist en de dromerigheid van Patrick Watson dan denk ik dat je mijn muziek ook wel aardig gaat vinden. Zij inspireren mij enorm.

Er zitten allemaal dingen in, maar het is net weer even wat anders.

Cool, dat is goed. Dat hoor ik graag!

26 februari speel je de aftershow van Elbow. Is dat muziek die goed bij je past?

Dat is eigenlijk van de programmeur van daar zo ontstaan. Ik denk dat hij het wel goed vindt passen. Ik denk het zelf ook wel. Ik laat me verrassen!

Je titeltrack klinkt goed. Wat voor invloeden zitten er in?

Dat is lastig. Ik denk wel bijvoorbeeld aan hoe Lianna La Havas haar stem gebruikt en gitaar bespeelt. Dat herken ik in deze track wel het meeste.

De show

Dat was 'Generation Everything' van Luka. Vet nummer. Hij is op spotify al 12.000 keer gestreamed en je hebt er Elbow vast ook een beetje aan te denken. Hij is wel breekbaar. Hoe breng je dit live dan? 

Op dit moment breng ik hem ook best wel intiem. Maar desondanks ook wel stevig, met drums en samples.

Hoe ziet een show van luka er uit?

Op dit moment hebben we dus best wel een speciale bezetting. Ik speel gitaar met wat effecten en toetsen. Mijn drummer speelt, buiten drums, bassynths, samples en zingt er bij. Dus we zijn met z'n tweeen alsof we in een speeltuin zitten. Lekker muziek aan het maken.

Er zijn al twee singles van de EP uitgebracht. 'Generation Everything' en 'Northern Line'. Ik hoorde net van je je hebt een nummer gespeeld bij radio 2. De rest komt de 23e?

Jaa! 

Meer over LUKA

Spannend. Wat staat er eigenlijk gepland na je releaseparty op de 23e en de aftershow van Elbow?

Daarna heb ik een tour. Ik ga met Yori Swart touren. Zij doet echt een clubtour. Dan gaan we veel zalen in door heel Nederland. Dat wordt heel leuk! Daarnaast heb ik nog wat kleine festivals zoals Stukafest en het Filmfestival. Ohja: een support van Thomas Oliver in TivoliVredenburg. Dus heel veel shows.

Voor de mensen die het niet weten. Je zit in de band: Yori Swart. En je zat / zit in Autumn Child. Dat is nu even on hold. Hoe combineer je dat allemaal? Dat is nu makkelijk omdat je met Yori Swart speelt. Maar normaal? 

Hoe combineer je dat? Ik vind het gewoon leuk en krijg er energie van. Dan zorg je dat het werkt. Ik merk dat het nu drukker begint te worden met Luka. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan in de toekomst

'Northern Line' is je nieuwe single. Uitgebracht op 11 januari. Hoe zou je zelf de sound willen omschrijven?

Hij is lekker puur. Ik had veel plezier met het opnemen van dit lied. Lekker los

Dat was 'Northern Line.  Klinkt lekker hoor. Je bent met z'n tweeën live. Dus dit word wel anders gespeeld live, denk ik?

Ja, klopt! Veel handen en voeten zijn bezig om dit voor elkaar te krijgen.

Ik ben benieuwd wat er nog komen gaat. Waar kan je meer vinden van Luka?

Op www.lisaluka.com

Dat gaan we in de gaten houden. Veel plezier met je releaseparty op 23 februari in roodkapje met St. Solaire en 26 februari met Elbow. Veel plezier!