Zes rockbands uit het zwaardere of psychedelischer segment - dat belooft ook de derde editie van Interstellar Solar Fest, op 29 maart in de Nobel. De headliner van 2025 is Stoned Jesus, exquise stonerrock uit Kyiv.

20Hz Fader

Variatie en blend

Besmuikt omschrijft de opener, 20Hz Fader, zich als een band uit "het Westen van Nederland"; 'Escape from Sweetlake' verraadt waar. We waren bij hun debuutoptreden en zien hen hier nu terug.

De band mengt hun psychedelic doom met metal en stoner, waarbij de eerste sethelft meer stoner is en de tweede helft metaliger. Live is 20Hz Fader afwisselender, solerender en meer stoner dan op de plaat. 20Hz Fader is op meerdere vlakken afwisselend: qua variaties in effecten (distortion, delay, fader, fuzz), qua versnelling en invloeden.

Als eennalaatste nummer spelen ze bijvoorbeeld het fuzzy metalnummer 'Detritus'. De vingervlugge gitarist Stephen de Ruijter krijgt van de frontman alle ruimte om te stralen en haalt bij solo’s moeiteloos snelle loopjes uit zijn gitaar. Waar ze in 'Sweet Lake' versnelden, vertragen ze hier naar diepe, trage doommetal (liefhebbers van fantasyauteur Terry Pratchett's Discworld Series herkennen in de songnaam de trol uit the Night Watch).

Een deel van de settitels is in het Frans; ze gaan van 'Chambre sourde', naar 'Dovenkamer', naar 'Chambre folle'.

Bassist Evert van Leeuwen is de frontman, hij heeft een enorm gouden peace-teken op zijn leren basstrap. Halverwege hun optreden spelen ze 'Hate is the New Love', "Een liefdesliedje voor boze witte mannen, maar niet opgedragen aan die oranje meneer." Hun chill-vibe spreekt ook uit de luiaardknuffel, die als mascotte op de bass drum zit. (RvN)

Iron Jinn

Mysterieuze droomwereld

In de Nobel is de eer aan deze supergroep om de eerste show in de grote zaal te spelen. Iron Jinn nodigt het publiek vanavond uit toe te treden in hun droomwereld vol mysterieuze gitaargeluiden, zweverige stemklanken en tempowisselingen. Vanaf de eerste noten is het duidelijk dat het hier meer om een ervaring gaat dan alleen simpelweg een concert. Er wordt tussen nummers door nauwelijks wat gezegd, wat de band en de sfeer in de zaal ontzettend siert.

De dynamische drumpartijen van Bob Hogenelst lijken soms net op een donderstorm. Deze staan in contrast met de spookachtige synthriffs van Jarno van Es, die recht uit een L’Oréal-reclame lijkt te komen. Naast muzikaal talent en een epic uitstraling op het podium, schijnt een van de vereisten in deze band het hebben van een goede haardos te zijn.

Ontmaagding
Met nummers zoals ‘Soft Healers’, waarin je gehypnotiseerd wordt door diepe bastonen die tot het diepste van je ziel lijken door te dringen en frontman Wout Kemkens zijn longen uit zijn lijf schreeuwt, en ‘Blood Moon Horizon’, met een sterke afwisseling tussen kalmte en harde gitaren, bewijst Iron Jinn meester te zijn in het schrijven van veelzijdige en diverse nummers. “Leiden, vanavond hebben we naast oude nummers ook veel nieuwe shit voor jullie. Het is ook de allereerste keer dat we hier spelen. Dit is dus eigenlijk een soort ontmaagding voor iedereen.” En inderdaad, de band speelt twee nummers die nog niet uitgebracht zijn en die op de setlist genoteerd staan als ‘Minotaur’ en ‘Futurist’.

De set voelt alsof het oneindig lijkt door te gaan in de beste manier mogelijk. De band lapt de regels van tijd en ruimte aan hun laars. Vanavond hebben ze welgeteld zes nummers gespeeld verspreid over één uur. Iets wat op Interstellar Solar Fest helemaal niet vreemd is en juist met wijde armen omarmd wordt.

Iron Jinn gemist en toch nieuwsgierig naar hun fantastische live show? Laat je oren zuiveren met hun ‘Live at Roadburn’ album, dat op Spotify te vinden is. (RK)

Hell Valley High

Liefhebbende metal

Nog voordat ze één noot gespeeld hebben, is het duidelijk: Hell Valley High is een extreem gestructureerde band: op hun setlist staat de bpm van elk nummer vermeld. Bij hun opkomst rennen we met Creedence mee door de jungle.

Hoe klinkt een band die beïnvloed is door Fu Manchu, Truckfighters, Red Fang, Alice in Chains, Soundgarden, Karma to Burn, Kyuss, Monster Magnet en Black Sabbath? Als Metallica eind jaren ‘80, begin jaren ’90, aan het begin van de Newstedt-era: niet supersnel gespeeld, maar iets bedachtzamer, met een nadruk op de zang.

De joyeuze zanger voelt zich niet alleen thuis op het podium, maar produceert ook een goed volume. Door zijn keel vol open te zetten, produceert hij lange uithalen. Wel doet hij dat met een wat met hoger timbre dan Hetfield, zelfs op “The Black Album”. In diens kenmerkende pose zet hij daarbij zijn rechtervoet op een monitor. De solo-gitarist is opvallend intens en heeft daarbij steeds bijna zijn ogen dicht. De lange, pezige bassist mist de bovenste centimeter van zijn linker wijsvinger. Daarmee bespeelt hij de hals van zijn goed hoorbare bas, met aanslagen die de zaal instuiteren.

Bij ‘The Grind’ roept de frontman op tot "Minder ruzie, meer liefde," en past zo goed in het thema van de band - en van de avond. Dat geldt ook voor het walk off-nummer ‘The Power of Love’ van Huey Lewis and the News, maar door het muzikale contrast zou ik aan een eigenzinnige dj gedacht hebben. (RvN)

Mars Red Sky

Een allesverwoestende baspartij

Al tijdens de soundcheck laat het publiek zijn enthousiasme voor Mars Red Sky blijken. Veel mensen op dit festival hebben uitgekeken naar deze band uit Bordeaux.

Met hun oversized shirts en flannels lijken ze eerder op een grunge- of shoegaze-band, maar al vrij snel blijkt dit eerder psychedelische stonerrock van het beste soort. Deze wordt vaak afgewisseld met een flinke dosis vieze doomrock.

Met behulp van de engelachtige stem van gitarist en vocalist Julien Pras, stijgt het publiek op naar de hemel. Hij is klein van postuur, maar met zijn gitaar brengt hij harde, krakerige riffs voort, die heerlijk samen gaan met de diepe fuzzy baslijnen van Jimmy Kinast. De effectpedalen worden geen minuut met rust gelaten en dit trio stuurt samen een niet te ontwijken golf van geluid de zaal in.

Houston, we have a problem
Binnen de eerste paar nummers wordt er al één ding duidelijk: de drummer, Mathieu Gazeau, heeft een ernstige vorm van "stank face". Met heftige gezichtsuitdrukkingen lijkt hij mee te zingen met en te genieten van zijn eigen drumpartijen. Helemaal terecht natuurlijk, want deze man heeft dat groove-gevoel en nog veel meer (hij gooit zelfs blastbeats). Het is dan ook moeilijk om stil te blijven staan, zelfs de mensen achterin bewegen hun hoofd braaf mee op de maat. Dat vergt soms wat kunst, aangezien de band niet vies is van midden in een nummer veranderen van time signature.

Ook bij Mars Red Sky is de setlist kort en zijn de nummers heerlijk lang. Deze wordt alleen onderbroken door wat technische problemen. “The head is dead. I broke it,” vertelt de bassist pijnlijk, waarmee hij aanduidt dat het bovendeel van de basversterker niet meer functioneert. Met zo’n allesverwoestende en misselijkmakende bastoon is het niet gek dat er wel eens iets breekt. De band laat zich niet uit het veld slaan en na een kwartier van troubleshooten, spelen ze verder alsof er helemaal niks aan de hand is. Het vuur in hen lijkt juist aangewakkerd te zijn om de overgebleven nummers met nog meer energie in te zetten. (RK)

Cosmic Debris

Een retourtje naar de ruimte, alstublieft

Als laatste in de kleine zaal zijn de organisatoren van dit festival, Cosmic Debris, aan de beurt. Dit viertal met twee nieuwe leden is helemaal ready om het publiek mee de ruimte in te sturen met hun kosmische mix van catchy gitaarriffs en drumpartijen, die inslaan als een meteoriet op een planeet.

Stil blijven staan is geen optie bij Cosmic Debris, maar wat opmerkelijk is, is dat vooral de mannen op leeftijd het hardst uit hun dak gaan. Dit is echt een band voor de vaders in het publiek, wat geen verrassing is gezien de band een erg hoog nostalgiegehalte heeft. De band brengt heerlijk catchy gitaarriffs die straight out of the seventies lijken te komen.

Veel van hun arsenaal heeft weg van het vroegere werk van Black Sabbath. Vooral in het nummer ‘Interstellar Solar Race’, waar dit festival naar vernoemd is, komen die invloeden goed naar voren. Het nummer gaat als een trein, een ‘Crazy Train’ zou je mogelijk kunnen zeggen.

Volle bak
Deze mannen zijn niet vies van wat grappen en grollen; “Hebben we het allemaal naar ons zin? …Ja? Dan kunnen wij net zo goed stoppen”. Ook merkt de zanger op hoe warm het is in de kleine zaal. Niet zo gek, want deze zit tot de nok vol. “Ja godverdomme, dit gezeik hadden we vorig jaar ook,” zucht iemand die vaststaat op de gang. “Gelukkig zijn ze nog beter dan vorig jaar”.

Naast Stoned Jesus is ook ‘Space Jesus’ aanwezig vanavond in Leiden, een nummer met een hoog oorwurmgehalte. Eerlijk, veel nummers van Cosmic Debris maken zich daar schuldig aan.

Vooral het ruige, bijna pijnlijke geschreeuw van zanger Loek Deen geeft dat extra spicy randje aan de sound van deze Leidse band - een sound die in het Nederlandse muzieklandschap nog zeldzamer is dan een nummer van onder de drie minuten op deze avond.

'The Universe is Mine'. Misschien is de tekst in dat nummer niet honderd procent waarheid, maar vanavond was de Nobel wel even van Cosmic Debris. (RK)

Stoned Jesus

“Let’s have great time, shall we?”

Soms is alles goed. Stoned Jesus, een trio uit Kyiv, biedt perfect samenspel en afstemming van de instrumenten, tenzij je onder het balkon staat. Ze hebben de techniek en de focus op het publiek, zelfs al kijk je er niet speciaal naar, zoals charismatische, headbangende bassist Sergii Sliusar. Sowieso heeft de band een lekkere energie; ook drummer Dmytro Zinchenko headbangt mee. Ook daar zit dus beweging. Wanneer de heftige bas stilvalt, hoor je hoe goed frontman Igor Sydorenko kan zingen, zoals in ‘Distant Light’. Igor kan de zaal makkelijk laten doen wat hij wil: “I was a teacher, you know. That helps.”

Marillion
Ook de nummers zijn sterk: stoner vol rake hooks en tempowisselingen. De nummers blijven daardoor steeds fris en interessant. Ook zijn er af en toe uitstapjes; ze spelen ‘Bright Like the Morning’ als bluesrock. Midden in de show onderbreekt Igor deze om een (nog ongereleaste) TikTok op te nemen over de “Top-5 of Fish-era Marillion albums”. Het publiek mag zwaaien en joelen.

Stoned Jesus is een band uit een land in oorlog en gebruikt geen ‘Thoughts and Prayers’ als excuus voor passiviteit, maar collecteert rechtstreeks voor ontheemden uit Oost-Oekraïne. Massaal applaus volgt bij die aankondiging.

Maria
Voor de eerste keer sinds zes jaar speelt Stoned Jesus ‘Distant Light’ live: “Let's have a great time, shall we?" We shall. Daar lijkt het al helemaal op als ‘I’m the Mountain’ volgt, hun hit en Igors “Favorite moment of every set”. Teaset de band ons daar nou mee? Nee, ze maken er een uitgebreide medley van met nog minstens twee andere nummers, eentje waar het refrein in verweven zit en het tussenriffje Pink Floyd-achtig klinkt. Igor staat tijdens het nummer een minuut met zijn gezicht een beetje omhoog en precies in de lichtbundel, als een Mariabeeld. Even later staan Sergii en Igor samen in Jezushouding op het podium.

Bij de toegift geeft de bassist met een draai van zijn wijsvinger aan: circle pit! Leiden heeft meestal niet zo’n pit crew, maar hier volgt een massale, woeste draaikolkpit.

Het is bij dit optreden geen raadsel waarom Stoned Jesus aan de top van het stonerfirnament staat. Het mist de magische twee procent voor de “legendarisch"-status, maar dit is wel heel erg goed. Ach, ik schrijf het gewoon op: fuck yeah, dit is muziek, dit is geluk. (RvN)