Club 3voor12 Leiden heeft zijn eerste betaalde editie, want aan stijgende kosten en leefbare gages voor de artiesten valt niet te ontkomen. Voor de line-up is het echter nog steeds een spotprijs, en velen trokken hun portemonnee voor de kunst. De avond start met de poprock variété van Strangeways, gevolgd door psychedelische garagerock van Tijger Tijger, en eindigt in de lekkere synth-grunge mix van HUNK. Ka-ching!

Strangeways

Bekend en bemind

Strangeways heeft een mooi mistroostig geluid in veel van de nummers, met genoeg gitaar en massale effectpedalen om een arena mee te vullen. Na een overpeinzend openingsnummer gaan we door naar een moment waarin het galmen van het instrumentarium de vluggere zangpartijen van de frontman verdringen. Het geheel doet bij vlagen denken aan Robbie Williams, vooral tijdens de minder bombastische en meer sardonische liedjes. Het is muziek met de ziel onder de arm, vooral wanneer de vernuftige effecten een standje lager worden gezet.

De bandleider is ook toetsenist, en moet natuurlijk ook een solo in gedempt licht met slenterende piano aftikken. Het ontpopt zich niet alleen maar poppy: ik ben blij verrast door een track vol tegendraadse ritmes in het midden van de set, waarbij hese tweede stem je uit de mijmerende tendens schudt. In de beschrijving van de band wordt Muse als invloed geciteerd, maar op het moment dat je de link het duidelijkst hoort, heeft het ook meteen de twist dat Billy Joel gastmuzikant lijkt te zijn. Beetje vreemd, maar wel lekker. De act krijgt punten voor oprechtheid, maar lijkt nog zoekende naar een identiteit. Genoeg talent om het te vinden hebben ze zeker. Er is ook een single op komst, en de datum wordt ons door de presentatoren stevig ingeprent: 25 april, oftewel Koningsnacht. Iedereen die dan sober genoeg is, kan dan de single 'What I've Sown' zelf ontdekken.

Tijger Tijger

Op je strepen staan

Tijger Tijger is garagerock die vorig jaar de Nobel Award wist plat te spelen, en in vergelijking met het optreden toen klinkt het geluid nu veel helderder, met nummers die in uitvoering duidelijker van elkaar te onderscheiden zijn. Vanavond is natuurlijk veel minder spannend, dus de podiumpresentatie is wat lodderig, maar je moet het garage element toch ergens behouden? Enfin, vanaf track numero uno horen we al de groezelige gitaar en ongewassen bas, kenmerken die er tot in het laatste nummer niet uitgeschrobd worden. Aanstekelijke sporen van psychedelica en bluesrock verfijnen het al wat oudere 'In between', en de nieuwe drummer (met jazz achtergrond) draagt 'Sing it, bring it' op z'n schouders.

Het midden van de set is rauw, met tracks die je niet moet rawdoggen met je trommelvliezen (doppen in), behalve dan het milde 'Marrakesh', in live uitvoering met indringend gepingel. 'Capo II' is heel toepasselijk uitgevoerd met de titulaire gitaarklem, en de torenhoge bassist maakt een zangdebuut tijdens het punky 'Breedy'. De sound doet het, met een blik op de zaal, vooral goed bij de mensen van middelbare leeftijd, maar bij de eind afbrander slepen de jongelui hun vrienden mee naar voren voor een miniscule mosh. Al met al een set die cleaner was zonder het gruis compleet uit de klankkasten te tikken. Liefhebbers kunnen zichzelf in het voorjaar verblijden met een nieuwe EP. 

HUNK

Niet stuk te maken

HUNK is, zoals vele female fronted acts, niet bang om een selectie mannen de wind van voren te geven, dit keer met een licht grunge sausje in combinatie met synth-estesie (Kurt Cobain zou de boodschap een duim omhoog geven). Wat echter wel verrassend is, is dat de hoofdrolspeler in één van deze nummers, 'Paul', ook figureert in een boksspelletje op de site van de band. Nostalgie naar stiekeme Flash spelletjes in het computerlokaal is niet de enige flits uit het verleden, want er bestaat geen twijfel over de No Doubt vibes van de act. Hippe kleding, dikbelegde synths, middelvinger naar de fuckboys. Dreigende instrumenten zodra hun gedrag in de lyrics escaleert, maar ook een heuse visjesdans (geen vogeltjesdans) tijdens het memorabele 'Goldfish'.

'Bug Me' begint met een uithaal naar de mensen in de zaal die vooraan beppen, gevolgd door samenspel alsof de formatie een korfgeest heeft. 'Upset' bevat een breakdown die meer de rocky kant opgaat, en na twee voorgaande acts wordt er eindelijk écht gedanst. De track over de eerdere genoemde 'Paul' blinkt uit qua bridge, die ideaal is voor het soort hoofdboppen waarvan je nek je gaat haten. De frontvrouw is niet vies van zelf in de loopgraven vooraan te duiken voor een pogo poging, en vult vanaf begin tot eind van de set charismatisch de ruimte. Overige bandleden mogen wat minder verlegen zijn. Los daarvan hunker ik al naar een volgend optreden. 

De volgende Club 3voor12 Leiden van 2025 is op donderdag 5 juni, zodat je alvast kan gaan sparen voor een ticket. De programmering wordt op onze socials bekendgemaakt, dus hou die in de gaten.