De enthousiaste indie singer-songwriter Quinty van der Geest groeide op in Stompwijk en Zoeterwoude. Sinds het najaar van 2023 is ze serieus bezig om een muziekcarrière op te bouwen, waarbij ze als een startup muziekrechten verkoopt in zichzelf. Ze doet veel op gevoel, maar dit “rationele gevoelsmens” heeft ook een duidelijke route uitgedacht. Quinty vertelt naast de investeringskant over haar proces van schrijven, opnemen en optreden.

Opnemen is gewoon magie

Roeping

“Muziek is mijn roeping”, vertelt Quinty. Ze is al van jongs af aan bezig met zingen en muziek. Als meisje deed ze auditie voor The Voice Kids en het Junior Songfestival en kwam op intuïtie tot de ronde voor de blind auditions. Daarna is ze aan haar techniek gaan werken via musicals en zangles, maar “de wens om andere mensen te vermaken met muziek is nooit weggegaan”.

Sinds haar veertiende schrijft ze op allerlei plekken eigen liedjes wanneer de inspiratie komt: “wanneer de inspiratie komt: in de bus, in de polder, in de stad”. Componeren doet Quinty op piano en gitaar. Haar teksten schreef ze altijd in haar eentje, maar ze is voor het eerst met anderen gaan schrijven bij haar tiende en recentste single met de toepasselijke titel ‘Aiming High’.

Vertaalslag
Het doel van zo’n schrijfsessie is een vertaalslag maken van haar gevoel naar het publiek. Eerst bespreken zij en drie anderen (David, Jochem en producer Jens Munnik) over waar de inspiratie vandaan komt, om die op te wekken. Quinty vat de boodschap van het nummer samen: “Iets wat ik om me heen zie en zou willen meegeven: ga niet in zombiemodus door met je leven, sta stil bij kleine momenten en doe een stap buiten je comfortzone.” Dat doet ze zelf ook door met anderen te gaan schrijven.

Vervolgens gaat het viertal aan de slag met “We’re aiming high”, de hook die later wordt meegepakt in het meezingelement. Ook moet het nummer je het keerpunt laten voelen, die zit in de bridge: kom uit die routine, het gaat er juist om wat je in je leven kan veranderen. Een gitaarlijntje, of ander stukje tekst, zorgen voor veel meer invalshoeken. Na een schrijfsessie is er altijd een nieuwe demo van wat ze hebben geschreven.

Samen schrijven zorgt voor nieuwe inspiratie, een hoger niveau en meer expertise, daar is Quinty van overtuigd. Haar gevoelens worden daardoor voor nog meer mensen herkenbaar vertaald. Je moet het voelen om het echt te laten zijn en over te brengen; haar motto is “feel to be real”.

Vlinders: de magie van de studio
Alle muzikanten spelen de nummers bij Quinty tegelijk in – dat gaat lang niet altijd zo. Ze zijn verdeeld over twee opnameruimtes: in de ene zitten de drummer en de bassist. In de andere de toetsenist en de gitarist en Quinty. Alles wordt tegelijk ingespeeld en gecombineerd.

‘Aiming High’ werd in een paar takes opgenomen. Alle instrumenten worden in losse sporen opgenomen. Dat geeft producer Jens Munnik de vrijheid om losse takes te kiezen (vermoedelijk iedereens beste) voor een goede set.

“Als de band erbij komt, is het onbeschrijfelijk, het geeft zoveel volheid. Ineens klopt het!”, vat ze enthousiast samen. “De samenwerking is essentieel. Het is niet zozeer kiezen voor gemak, maar een sessie met anderen helpt om er iets tofs van te maken. Blijven proberen totdat iedereen het refrein hoort en iedereen vlinders krijgt: ‘Hier gaan we op door!’. Dat is gewoon magie. Ik vind het bijzonder hoe het ontstaat, dat gaat nooit weg.”

Als je kan delen, kan je ook vermenigvuldigen

Quinty als startup

Quinty’s unique selling point is dat ze als opkomende artiest een deel van haar muziekrechten verkoopt in maximaal vijfhonderd pakketten. Een deel van de muziekinkomsten vloeit daarmee naar de investeerders. Hoe is dat zo gekomen?

“Het idee komt bij mijn moeder vandaan”, vertelt Quinty. Die hielp vijftien jaar als marketeer om nieuwe producten in de markt te zetten. Quinty was klaar met school en wilde fulltime muzikant worden. Haar moeder zei tegen haar: “Je moet een netwerk opbouwen, ik ga je daarbij helpen. Er moet iets zijn waardoor je dat op onderscheidende manier kunt doen.”

Twee factoren speelden mee: ten eerste die van technologie. Sociale media geven independent artiesten als Quinty de mogelijkheid om een potentieel miljoenenpubliek rechtsreeks te bereiken. Ook is een muzikant voor het uitbrengen van muziek niet per se meer afhankelijk van platenmaatschappijen: dat kunnen ze via Spotify ook zelf. Daarnaast waren muziekrechten van grote artiesten net in het nieuws…

Aandelen Quinty
Er werd een plan gesmeed: gebruik het model van een startup met een muziekrechtenuitgifte om een artiestencarrière op te bouwen. De investeerders krijgen een percentage van alle inkomsten uit muziek, en Quinty heeft stabiele inkomsten om in haar carrière te investeren: in een band, vervoer, operators, promotie - alles dat een label normaal financiert. Muziekrechten worden in plukjes uitgegeven: “Urgentie is belangrijk in marketing.”

“Geloven, vertrouwen hebben en het leuk vinden om er onderdeel van uit te maken” daarnaast zijn essentiële elementen voor investeerders. Naast de financiële kant is er namelijk ook het verhaal van iets groters dan jijzelf, iets waar mensen bij willen horen. Wie vroeg instapt, maakt de hele reis mee. Dat creëert door de verbondenheid met haar carrière een community. Investeerders worden fans, “Als je dat voor elkaar krijgt, dan zet je geschiedenis neer.” Zoals ze de gedachtengang samenvat: “Als je kan delen, kan je ook vermenigvuldigen”.

De ankerrol van haar moeder omschrijft Quinty zo: “Mijn moeder en ik zijn allebei gevoelsmensen, maar zij heeft een meer zakelijk hart en het grotere plaatje voor ogen. Dat werkt heel nuchter en relativerend, en ze houdt me met beide benen op de grond.”

Een video maakt het voorstellen persoonlijk

Je eigen videoclip

Als visitekaartje krijgen alle potentiële investeerders een video van een door Quinty gemaakt nummer met hun naam en een aantal aan hen gewijde zinnen. Met “What do you see? Let me show you what is real” en een bridge stelt ze zich voor. Ze werd op LinkedIn actief om haar muziekrechten te verkopen, en salesberichten vond ze vaak nogal kil: “Dit maakt het voorstellen persoonlijk”. Dat werkt goed: “Het raakt gelijk. Sinds ik dit doe, vanaf juni 2024, heeft het voor een boost aan eerste investeerders gezorgd. “Als ze in een flow zit, schrijft Quinty de persoonlijke songs gemakkelijk en maakt in een half uur twintig video’s. Ze neemt daarbij ook de gemeenschappelijke elementen bij elke video apart op.

Binnenkort live bij jou in de buurt?
Bij optredens doet Quinty altijd vooraf zangoefeningen (“daar krijg ik goede energie van”), ondersteund door gemberthee en keelsnoepjes. De technische details laat ze aan haar management en anderen in de crew. Als gevoelsmens concentreert ze zich op socializen en vraagt ze zich af: “Voelt iedereen zich goed, is iedereen er klaar voor?” En als dat niet zo is, probeert ze bijvoorbeeld iets te regelen voor de andere muzikanten op het podium, “zodat we iets tofs kunnen neerzetten”. Maar er is geen reden voor hen om bijvoorbeeld zenuwachtig te zijn: “Mijn naam is straks een merk, ík word uiteindelijk aangesproken op het optreden”.

Sinds kort heeft ze trouwens een management (“Ik koos uit vier partijen voor degene die het beste voelde – ik ben een gevoelsmens”) en verwacht daardoor vaker te kunnen optreden. Een agenda op haar site wanneer ze waar te zien is, staat op de planning.

2025 en verder
“In mei heb ik met Jens gesproken en we hebben een plan gemaakt voor heel 2025. We gaan het hele jaar nog dingen uitbrengen. Op 13 juni verschijnt de volgende single.”

“Alvast een tipje van de sluier: de Kerst gaat heel leuk worden, met eigen kerstsingle, en daarna gaan we een ep maken, of een bundel muziek die dan uitkomt”, verklapt Quinty. Uiteindelijk wil ze met de schrijfsessies toewerken naar een album (“bepaalde thema’s zijn te breed voor één liedje en het is zonde om die andere nummers op de plank te laten liggen”). Misschien volgen er ook ep’s met akoestische versies.

Quinty’s einddroom is optreden in Madison Square Garden in New York City: “The sky is de limit, dus we gaan er helemaal voor!”