Op een broeierige zaterdagavond is er van de avondzon weinig te merken in nachtclub Wibar aan de Willem Barentszstraat. Rode lichten glijden als sirenes door de zaal en schijnen een onheilspellend gloed op de bezoekers.
Het podium is minimalistisch opgebouwd met televisieschermen die live de zaal op abstracte manier weergeven. Er staat een drumstel, een microfoon en wat samplers en backing tracks.
The mood is right en de opening van cloudrapper mowi (Milo Mooi Wilten) sluit hier goed op aan. Zichzelf begeleidend met laptop en sampler performt hij delen van zijn debuutalbum.
Met zware emotionele beats die constant in tempo veranderen schreeuwzingt hij weemoedig over wat hem zwaar op het hart ligt. Terwijl hij zijn stem steeds dieper door de beats laat begraven weet hij het publiek al flink warm te krijgen voor de main act van de avond: Keenan Mundane.
Keenan Mundane aka Wesley Fransen timmert al een tijdje aan de muzikale weg met onder andere werk in de indieformatie TAPE TOY en artpopcollectief Newt. Na het vertrouwd worden met het maken van instrumentale hip hop vult Mundane sinds de lockdown zijn beats nu met eigen teksten. Hierbij put hij inspiratie uit experimentele hip hop met allerlei left-field sounds en met een hoog DIY-gehalte. Met zijn volledig zelfgeproduceerde album ‘Treasures of the Mundane’ (2021) en voorprogramma optredens voor GZA en Danny Brown staan alle sterren gunstig voor zijn EP-release en eerste show in zijn hometown Leiden.
In complete rust betreedt Mundane het podium, kijkt rustig de zaal rond en knikt naar zijn drummer Guy Pek. Na het applaus is het een paar seconde stil totdat de drummer oorverdovend hard de eerste ritmes aanslaat, die perfect matcht met de sampler die quirky soundeffects uitspuwt en de beat nog completer maakt. Het is een wervelwind van geluid die hard aankomt, Mundane maakt daar accuraat en snel gebruik van, is duidelijk verstaanbaar en switcht makkelijk tussen verschillende flows.
‘Propane!’ brengt de heerlijke gestructureerde chaos die je gewend bent ondersteunt door geestige en gevatte teksten, opnieuw versterkt met een beat die iedereen door de zaal laat bouncen. Het publiek krijgt geen tijd om op adem te komen, het tempo ligt hoog en de rust tussen nummers zijn kort. In ‘Die Broke’ rekt Mundane zijn bars uit waardoor ze als een glijdende schaal hard binnenkomen. Rappend over hoe hij zelf zijn eigen zaken fixt, zweept hij de toeschouwers op, die op hun beurt steeds harder met hun lichaam beginnen te bouncen.
De nummers duren niet langer dan drie minuten en laat je verlangen naar een hook of beat die nog één keer terugkomt. Of nog liever: een extra verse. Hoewel dit achterwege blijft, laten de compacte nummers een gigantische indruk achter en elkaar snel opvolgend blijft het energielevel door het dak gaan.
De gangster cowboy blues beat op ‘Molasses’ laat Mundane op een achteloze en relaxte manier rappen op een experimentele hip hop versie van dat ene typische blues loopje. Effecten halen op allerlei manieren alle mogelijkheden uit zijn stem, waardoor de verschillende flows constant interessant blijven. De beat voelt compleet ontleed en chirurgisch opnieuw in elkaar geplakt waardoor alle verschillende instrumentatie, sound effects en stem van Mundane als een puzzel in elkaar vallen.
‘Dime’ laat het publiek hun oren spitsen. Eerst trekt de korte sample die constant wordt gelooped de aandacht en vervolgens neemt Mundane het over door er gevoelig en met grootse armgebaren overheen te rappen. Vol kracht spit Mundane over terugblikken en vooruitkijken met de focus op new beginnings. Een andere kant van Mundane die we deze avond nog niet hebben gezien.
Met angstaanjagende arpeggio’s en een smoezelige sample blaast de beat van ‘Off the Handle’ iedereen omver. Mundane zoekt de connectie met het publiek, wijst en zwaait in het rond en laat zijn krachtige stem donderen op de stukken zonder beat. “No apologies, it is time for respect”.
De nummers zijn kort en volgen elkaar snel op, waardoor het optreden voelt als een wervelwind. Keenan Mundane voelt zich thuis op het podium, duidelijk verstaanbaar, makkelijk rappend ondersteund door op maat gemaakte beats en een drummer waaraan je ziet dat die het ritme diep van binnen voelt. De EP zit vol met verschillende flows, in your face teksten en steeds weer die bijzondere beats die je met verbazing laat luisteren naar een ongelofelijke krachtmeting.
Afsluitend laat ISAÏ het opgehypte publiek nog één laatste keer losgaan. Met club banger beats, teksten over de avonturen beleeft in het nachtleven en keiharde drops. Maakt hij het publiek ready om alles van deze zaterdagavond te maken.
Keenan Mundane’s Molasses EP is vanaf 24 mei te luisteren op:
Spotify
Bandcamp
Soundcloud
Youtube
Instagram