Eind 2023 waren ze er ineens, in december werden ze tweede bij de Nobel Awards en vorige maand kwam niet alleen de videoclip uit van hun derde single ‘Invisible Foreign Girl’, maar presenteerde de band bovendien hun debuut-ep ‘Introducing Talks Make Do’ in een uitverkocht Cinetol in Amsterdam. We hebben het over Talks Make Do, een jonge band die zich graag laat inspireren door de new wave van de jaren tachtig. Drie van de vijf bandleden hebben Leidse roots. We spraken hen over hun oprichting, inspiratie en toekomstplannen.

Hoewel Talks Make Do pas een jaar bestaat, waren frontman Alex Hoevenaars en gitarist/producer Arthur Vermeij al twee jaar bezig met de voorbereidingen. Sommige liedjes op de onlangs verschenen ep schreef Alex al op zijn zestiende. “Ik schrijf al lang en op een gegeven moment ben ik een lijn gaan zien in de dingen die ik maakte. Daar wilde ik een project van maken,” vertelt hij. “Eerst deed ik het alleen, maar op een gegeven moment had ik mensen nodig die mijn ideeën beter konden uitvoeren dan ikzelf.” Zo verzamelde hij de andere jongens om zich heen, die hem naar eigen zeggen nóg creatiever maken. Alex en Arthur zijn al van jongs af aan bevriend. “In de wieg waren we al verliefd op elkaar. Arthur en ik, dat is een ongoing love relationship,” lacht Alex. “En ja, Sam krijg je erbij als je met Arthur omgaat.” De gitarist en bassist zijn namelijk broers, die bovendien bijna altijd samen muziek maken. “Ik heb hooguit één jaar niet met mijn broer in een band gezeten,” vertelt Sam. Drummer Gideon Ellison wordt door Alex omschreven als “een engel op een drumkruk” – hij kwam uit de lucht vallen. Toetsenist Milan Damen is een huisgenoot van Gideon en kwam via die weg bij de band terecht. Grappig genoeg bleken Sam en Gideon elkaar nog te kennen van een Leids muziekschoolbandje waarin ze samen speelden toen ze pubers waren. “We waren meteen weer op elkaar ingespeeld.”

Collectieve spanning
Opmerkelijk in de songs van Talks Make Do zijn de invloeden uit de new wave van de jaren tachtig. Op ‘Invisible foreign girl’ klinkt de inspiratie van The Smiths duidelijk door en ook bands als Talking Heads en the Style Council hoor je terug in hun sound. Wat maakt dat decennium zo’n inspirerende periode voor deze twintigers? Alex: “Door de koude oorlog was er een soort collectieve spanning in de jaren tachtig. Er stond veel op het spel, daardoor werd alles intenser beleefd dan nu. Dat hoor je ook terug in de muziek. De grauwe sound van toen heeft iets heel gelaagds. De wereld van vandaag is helaas niet veel beter dan toen, maar nu lijkt iedereen de problematiek op zijn eigen manier te ervaren.” Sam vult aan: “Vroeger las je één keer per dag de krant en had je veel minder informatie over wat er speelde. Dat maakte het mysterieuzer. Nu lees je alles online en krijgen wij meer mee van de oorlog dan de mensen die erin zitten.” Alex: “Wat ik ook aansprekend vind aan die tijd, is dat mensen toen bezig waren met hun eigen esthetiek. Hoe dichter je naar nu toegaat, hoe meer de norm er is dat een artiest alles moet zijn en ook een politieke mening moet hebben bijvoorbeeld. Maar daar gaat het voor mij niet om als muzikant. Kijk naar iemand als Paul Weller: hij zat in de punkband The Jam en zocht een nieuwe uitdaging. Toen richtte hij The Style Council op waarin hij gladde 80’s pop met soul en jazz combineerde. Hij vond zichzelf opnieuw uit en daar was alle ruimte voor. De geëngageerde punkfans pasten zich maar aan.”

"Songwriting is nu een soort Wasgij-puzzel. En het leuke aan een puzzel is: je wéét dat-ie af komt."

"Tweede worden geeft een soort Feyenoord-gevoel."

Wasgij-puzzel
Als songwriter heeft Alex in de loop der jaren zijn eigen manier gevonden om aan zijn esthetiek te werken. “Veel liedjes op onze ep zijn al best oud. Eén van onze favorieten schreef ik toen ik 16 was. Ik maakte het in een roes van inspiratie, maar nu weet ik hoe mijn eigen proces werkt en heb ik er wat meer controle op. Daardoor kan ik nu veel gerichter werken en meer nummers maken. Het is fijn om er meer grip op te hebben. Het is nu meer puzzelen: een soort Wasgij-puzzel. En het leuke aan een puzzel is: je wéét dat-ie af komt. Je hebt heel duidelijk een beeld van waar het heen moet.”

David Lynch
Talks Make Do nam hun ep op in Studio Veldroos, de opnamestudio van producer Arthur. En hoewel Alex de aanzet geeft voor de nummers, zijn het allemaal wel echt creaties van de band als geheel. Sam: “Alex komt vaak met ideeën die al tachtig procent staan. In de repetitieruimte proberen we die ideeën te laten kloppen.” Gideon vult aan: “Op je eigen instrument kun je de kleinste nuances toevoegen, die zorgen dat een nummer echt tot leven komt.” Voor hun werkwijze laat de band zich graag inspireren door de Amerikaanse filmmaker David Lynch: “Wij zijn grote fans van Lynch. Zijn uitgangspunt voor het maken van zijn films is: ‘het idee is koning’. Zo benaderen wij onze muziek ook. Alles wat we proberen meten we af aan in hoeverre het ten dienste staat van het idee.” Milan: “We denken er vaak best wel hetzelfde over. Als we dingen gaan uitproberen en samen jammen, dan merk je dat wel. We hebben niet vaak discussie.”

Nobel Awards
Die manier van werken blijkt niet onverdienstelijk aangezien Talks Make Do in december 2023 tweede werd bij de Nobel Awards. Voor de optredens in de voorronde en de finale riep de band de hulp in van percussionist Omar Beganovic, zodat ze zich met hun volle potentie konden presenteren. “Hij is net als Feyenoord-speler Gernot Trauner: hij maakt de rest van het team beter,” stelt Sam. “Met hem erbij zat ik op het puntje van m’n drumkruk. Hij zorgde ervoor dat ik helemaal losging,” beaamt Gideon. Dat ze geen eerste werden, spijt hen niet erg. “Eerste worden is leuk, maar tweede worden heeft iets machteloos en ontmoedigends, net zoals de jaren tachtig. Daar komt een speciaal gevoel bij, een soort Feyenoord-gevoel.” Inmiddels is de band aangemeld voor de Popronde en zijn ze bezig om gigs in het buitenland te organiseren. Gelukkig spelen ze binnenkort eerst nog een paar keer in Leiden, voordat ze (inter)nationaal doorbreken.

Talks Make Do live:
19 april, Nobel, met Mo Bedick en Backyard Palace: https://nobel.nl/programma/indie-leiden-19-apr-2024/
1 juni, Museumnacht: https://museumnachtleiden.nl/talks-make-do/