De Museumnacht. Het biedt kunst, cultuur en wetenschap, maar voor ons als 3voor12 Leiden is het vooral een muziekfestival.

Zoals op elk festival geldt: je kunt je avond en nacht zo strak plannen als het ritme van ’s werelds beste drummer, maar het loopt altijd anders dan verwacht. Optredens gaan wat later van start, zijn niet op tijd te vinden, of je komt onverwacht iets leuks tegen dat niet op je planning stond. Bovendien versla je soms tussendoor ook even een punkconcert in de Nobel en iedereen moet heen en weer de binnenstad door, wat kostbare tijd vergt.

Daarom pak je als bezoeker mee wat je kunt, en als verslaggever doe je daar nog een schepje bovenop. Er is namelijk een enorme verscheidenheid aan acts: van de oldschool ska van de Kiloknallers tot singer-songwriter Merle, en van Afroreggae-gitarist Bombino tot de broers O;RIORDAN, die obscure house, disco en electro draaien.

AMPFEMININE

Soft Break en Bella Hall van Ampfeminine verzorgen deze hele avond de elektronische soundtrack in het Wereldmuseum-café.

Bombino

Met Bombino staat er een Grammy-genomineerde gitarist te spelen naast het Wereldmuseum. Hij heet eigenlijk Omara Moctar; zijn bijnaam is afgeleid van bambino, Italiaans voor kindje. Zijn band en hij spelen ritmische en dansbare bluesy reggae met duidelijke Afrikaanse invloeden (niet zo vreemd bij een Nigerees). Minutenlang aangehouden ritmes waarop af en toe gevarieerd of geïmproviseerd wordt, zorgen voor spelwijzen als in de jazz of Soefimystiek. In zijn solo laat Bombino horen waar hij zijn bijnaam “Sultan of Shred” aan te danken heeft. De andere drie muzikanten zijn trouwens ook uitstekend, met name drummer Corey Wilhelm, die zich én uitleeft én met metronomische precisie door blijft spelen.

Het is flink afgekoeld, de band vraagt zich af of het hier wel zomer is, maar ze spelen de toeschouwers lekker warm. Toehoorders worden deelnemers en alle afkomsten, geslachten en leeftijden dansen door elkaar, een hartverwarmend tafereel als een clip van Michael Jackson. (RvN)

Close Acts

De magische steltlopers van Close Acts dwalen zo nu en dan rond in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden.

DansBlok en KASSETT

In Spiergeheugen verkent KASSETT de herinnering aan moeder. Een ode, een afscheid. Langzaam neemt het lijf, belichaamd door twee dansers van DansBlok, het geheugen over.
"Don't you forget about me"

Kiloknallers

Straatska op de steiger van de Hortus. Zomerse klanken golven over de singel. Helaas bereiken de Kiloknallers niet al het publiek aan de andere kant van de sterrenwachtmuren, maar knallen doen ze evengoed.

Knotenpunkt

In een soort doorloop in de Sterrenwacht speelt Knotenpunkt een bijna doorlopende set. Met golvende opbouwende en afbrekende sonische geluiden gaan we op een intergalactische reis, een enkele passant, die het duidelijk niet begrijpt, achterlatend.

Melvin Rosbief

Melvin Rosbief verkent in het Academiegebouw (vanavond overgenomen door Corpus) de grenzen van moderne conceptualiseringen in de jazzmuziek, en de grenzen van een bijzonder stil publiek.

Merle

Deze vriendelijke Leidse singer-songwriter speelt op de tweede verdieping van Molenmuseum De Valk. Door de zitkussens is het er knus, alsof er een meditatiesessie gaat beginnen. Merle kondigt met wat zelfironie aan: “Iedereen begint klein. Over drie jaar sta ik in de Ziggo Dome, maar ik begin in Molen De Valk!” Met mooie stem zingt ze gevoelige Nederlandstalige teksten. Die zijn ontleend aan Merles turbulente liefdesleven: een donkere kant van jezelf die naar voren kan komen in een ruzie, foute mannen, een geliefde met wie communiceren niet lukt. Ze wordt begeleid door Jelte, de gitarist van Dreams of Marquee, en soms een beat die via een mengpaneel uit haar telefoon komt. De Leidse speelt goed in op het publiek dat tussen de nummers komt en gaat. Wie weet staat ze inderdaad over drie jaar in de grote concertpodia en hebben we haar hier in een intieme setting gezien. (RvN)

The Nectar Effect

Precies om 20:00 uur begint dit Leidse viertal te spelen onder de grote boom in de Hortus. Hun altrock blijkt stevige indie. De gitaar van zanger/gitarist Koen van Leeuwen en de bas van Ophir Waasdorp hebben allebei de beige kleur van honing, iets waar ze trots op zijn. Luc Zwinkels drumt op de set van Grote Geelstaart, de postpunkband die hier later op de avond staat. Het vierde bandlid is de headbangende toetsenist Tijmen Krom.

Ophir verontschuldigt zich: “Ik ben mijn stem kwijt. Dat komt door een verkoudheid en heeft niks te maken met mijn zangkwaliteiten…,” totdat frontman Koen hem goedmoedig onderbreekt: “Cop out girl!” (RvN)

O;RIORDAN

Wij komen langs op het moment dat Tom draait, onder andere bekend van de Wibar. Zijn broer Chris vormt de andere helft van O;RIORDAN. De aankondiging maakt nieuwsgierig: ze hebben een voorkeur “voor het obscure, het onbekende en andere muzikale rariteiten, bestaande uit Japanse funk, Belgische new beat, Chicago house, Zuid-Afrikaanse disco en West-coast electro.” Hij laat op het moment van ons bliksembezoek opgewekte, Franstalige ’80s dancebeats horen op de binnenplaats van de Lakenhal. Naadloos laat hij die overvloeien in Afrikaansere nummers met dezelfde vierkwartsmaat, dus dezelfde beat. We dansen even mee en haasten ons dan naar de volgende act. (RvN)

Plaatjes vullen Gaatjes

STAPLERS

"Kunnen we gaan spelen voor het gaat regenen en de bliksem inslaat?" Die haast is niet nodig. De blijheid straalt er vanaf bij Staplers. De helling bij het Bolwerk in de Hortus staat vol dansende toehoorders. Tussen de strakke tempowisselingen door zingt drummer Stan Schrama enthousiast mee en doet trucjes met zijn drumstok. Deze stevige punkrock levert hun eigen bliksemsound.

The Stream

Nederrockfysicaformatie The Stream past van alle acts het beste bij de Museumnacht: hun thema is namelijk wetenschap. Het vijftal speelt hun voorstelling ‘Nature Calls’ in de binnentuin van Rijksmuseum Boerhaave. “Voorstelling”, want hun concert is meer dan nummers gebaseerd op natuurkunde. Zangeres Susan Joyce speelt namelijk een dronken monoloog en leden van Stichting Rino voeren live proefjes uit. Dat bekent veel wolkend stikstof, een lange serie pendules die met verspringende kleuren op de muziek bewegen, carbidachtige explosies en opblazende ballonnen  die de Big Bang symboliseren. Het is kortom interessant muziektheater. (RvN)

Talks Make Do

"Wij zijn Talks Make Do, en hoe is de museumnacht tot nu toe?" Als we de volle helling bij het Bolwerk in de Hortus mogen geloven is het heel goed. Opener van de set en van hun nieuwe ep, 'Invisible Foreign Girl', wordt enthousiast ontvangen. De band bewijst dat na de huiskamer van Leidse Lente een Leidse tuin in de zomer hen ook goed past.

Tribes

De geest van Goeie Mie is terug. Dansgroep Tribes speelt het verhaal over de meest beruchte Leidse seriemoordenaar op de Doelenbrug.

Tuna Ciudad de Luz

Traditionele Spaanse muziek vult het Nachtpad. Tuna Ciudad de Luz brengt liederen over liefde, reizen, genieten en het studentenleven naar Leiden.

Zingende cyanobacteria

We ontmoeten bio-kunstenaar Lena Kuzmich in de binnentuin van Museum Boerhaave. We worden stil, we observeren de morfologie van korstmossen, we luisteren naar bio-akoestische tonen en we ervaren actieve fotosynthese bij cyanobacteriën.

Voldaan na een avond vol muziek, dans en vlotte verplaatsingen in de Leidse binnenstad wagen uw redacteuren zich om 00:30 uur in Museum Boerhaave nog aan het oplossen van een moordzaak, 'Ode to Frances'. Na deze festivalavond voelt een deadline van twintig minuten om de dader te vinden als een ruime jas.