Een nieuwe naam gonst rond in de Leidse muziekscene. Maar wie is toch die Antje Krook? Dat blijft een mysterie, zoals het een muze betaamt. Wel maken we kennis met vier muzikale Leidenaren die onder haar naam dansbare, ietwat melancholische Nederlandstalige ska en reggae spelen. Deze maand zijn ze te zien op verschillende kleine podia in de stad. “Wij maken muziek voor iedereen,” stelt het viertal.

We treffen de band rond de kortste dag van 2023 in hun repetitieruimte annex opnamestudio. Een grappig toeval, want de band blijkt zeven maanden eerder, rond de langste dag van het jaar, te zijn opgericht. Dat was het moment waarop zanger en frontman Aron Elstgeest iedereen bij elkaar had verzameld voor de reggaeband die hij in z’n hoofd had. “Tien jaar geleden zat ik ook in een band. Ik was veel met muziek bezig, maar toen ik ging werken is dat naar de achtergrond geraakt,” vertelt Aron. “Afgelopen voorjaar lag ik op een nacht te piekeren in bed en ik bedacht me dat ik het zonde vond om daar niets meer mee te doen. Ik bedacht wie ik kon vragen voor welke instrumenten en gelukkig wilde iedereen aanhaken.” Alle bandleden hebben al de nodige ervaring op zak. Zoals gitarist Sam van Tienhoven, die we kennen als bassist van Sunday at Eight en Phoenix Rivers. Maar ook bassist Bart Lubking en drummer Valentijn de Leeuw hebben al de nodige muzikale bagage. “Maar ska en reggae is voor iedereen nieuw,” vertelt Bart. “Met mijn eigen jazztrio speel ik standards, maar dan op gitaar. Dat is een enorm verschil als je kijkt naar de rol die je vervult binnen het geheel, en natuurlijk ook qua klank en timing bijvoorbeeld. We zijn hier heel onbevangen mee begonnen, en daar zit voor een deel onze kracht. Het voorkomt dat je snel in cliché’s vervalt.”

Ook de studio waar Antje Krook repeteert heeft een rijke historie: drummer Valentijn erfde deze van zijn vader, die professioneel muzikant was en onder andere  speelde in de Leidse rockgroep The Spirit of St. Louis. Met die band stond hij in 1974 in de Top-40 en trad hij op in het destijds bekende televisieprogramma Van Oekels Discohoek. Valentijn kreeg van hem de liefde voor de muziek én voor het vak van pianostemmer mee.  

"We vinden het belangrijk dat onze muziek voor iedereen is."

Doe maar niet

Wie Nederlandstalige ska en reggae zegt, zegt Doe Maar en dat blijkt dan ook een grote inspiratiebron voor Aron. Hij is het hart van de band en schrijft de basis voor alle nummers van Antje Krook. Daarna is het aan de rest van de band om die basis verder uit te werken. Wel willen de jongens even nadrukkelijk stellen dat zij zichzelf niet als de nieuwe Doe Maar zien. “Ik ben fan van Doe Maar, maar ook opgegroeid met bands als Radiohead en Pearl Jam. De melancholie van die grungebands hoor je ook terug in mijn muziek. Mijn songs zijn heel poppy, toegankelijk,” legt Aron uit. “We vinden het belangrijk dat onze muziek voor iedereen is,” vult Sam aan. Daarom bij Antje Krook geen politieke statements, maar wel melodische refreintjes en teksten over liefde, lopen door het bos of over drank. “Dat is waarom je naar een band gaat: je wilt dansen en geraakt worden,” stelt Sam. Aron vind het ook belangrijk om simpele nummers te schrijven, zodat ze goed opgepikt kunnen worden door het publiek. Goed in het gehoor liggen en makkelijk meegezongen kunnen worden. Maar niet té simpel natuurlijk. Sommige van de nummers speelde hij tien jaar geleden al met zijn vorige band. “Maar nu is het serieuzer,” stelt hij. “We schaven ook aan elkaar,” vertelt Valentijn. “Dan zegt de een tegen de ander: ‘doe jij nou eens dit of dat’. Aron levert de bouwstenen en met elkaar bouwen we de infrastructuur.”

Muze met een eigen leven

Dat zijn de vier muzikanten, maar wie is toch de naamgeefster van de band, Antje Krook? “Tsja, dat weten we zelf ook nog niet zo goed,” zegt Sam. Ze is het meisje in het bandlogo dat door een collega van hem ontworpen is, zoveel is zeker. Meteen wordt een grote backdrop tevoorschijn gehaald, die tijdens hun optredens op het podium te zien is. Daarop prijkt Antje in haar volle glorie. “We vonden het leuk om een naam te kiezen waar zich een personage omheen kan vormen dat een eigen leven kan gaan leiden,” legt Sam uit. “Het moet ook een beetje een mysterie blijven. Ze is onze muze – sommigen noemen het inspiratie, wij noemen het Antje Krook,” vult Valentijn aan.

Bewijzen  

In januari speelt Antje Krook een aantal shows in Leiden, om meters te maken, maar ook gewoon omdat er behoefte is aan hun muziek volgens de band. “Vroeger had je Doe Maar en De Dijk, maar als je kijkt naar het niveau van de Nederlandstalige muziek van nu ... Er is plek voor ons op de radio,” stelt Valentijn. “Én in de Ziggodome,” vult de rest van de band lachend aan. Het plan is om eerst Leiden te veroveren en daarna de rest van de wereld. “Voorheen was ik terughoudend in het delen van mijn muziek, maar nu zijn m’n nummers goed genoeg om gehoord te worden,” zegt Aron. “In de zeven maanden dat we nu bestaan, hebben we veel werk verzet. Nu willen we onze songs aan het publiek blootstellen, veel spelen en dan pas ‘definitief maken’ door ze op te nemen.” De band verwacht in de lente van 2024 één of twee singles uit te brengen. Een ep of album is echter nog iets voor de verdere toekomst. “Maar live is het belangrijkst,” zegt Aron. “We willen ons graag bewijzen op het podium, daarbij zetten hoog  we in,” aldus Sam.

Antje Krook live

Vrijdag 5 januari
Café 't Praethuys

Woensdag 17 januari
Dranklokaal de WW
(Leidse Jazzweek, samen met Kalima)

Donderdag 25 januari
Jazz- & wijncafé De Twee Spieghels

Donderdag 15 februari
Van Goyen Jeneverhuis
(Pieters Podium)

Al deze optredens zijn gratis toegankelijk. 

Bart

Valentijn

Sam

Aron