De Stukafestorganisatie vertelt wat Stukafest is, en de artiesten van de Leidse editie van 2024 stellen zichzelf voor.

Huh? Stukafest?

Stukafest is een festival voor en door studenten dat in studentenkamers plaatsvindt. Op 8 en 9 februari zijn er allerlei optredens te zien, van muziek tot poëzie tot theater, veel verschillende kunsten zullen dus dit jaar op ons festival verschijnen. Het festival vindt plaats in rondes, per avond zijn er drie rondes. Bezoekers kunnen zelf aangeven welke acts ze tijdens welke ronde willen zien. Dus zo is er voor ieders wat wils op Stukafest!

Op 9 februari sluiten ze bovendien af met een gaaf eindfeest in de Nobel. Stukafest brengt niet alleen cultuur naar de Leidse binnenstad, het biedt ook een podium aan Leidse (jonge) kunstenaars die hun creatieve talenten met anderen willen delen. Stukafest brengt de artiest dichter bij de bezoeker, waar de studentenkamer een verbindende rol in speelt door de gezellige huiselijke sfeer die daar te vinden is. Een festival vol diversiteit, gezelligheid en cultuur! 

De artiesten

Ergens in het liefdesgebied tussen Ben Howard, Wilco en Kurt Vile, op de kust waar indie/folk en americana samenkomen kun je Aidan & the Wild vinden, het alias waaronder muzikale duizendpoot Diederik van den Brandt een fris geluid in het Nederlandse landschap laat horen. Hij brengt een tijdloze sound voort die je doet afvragen hoe het had geklonken als het hoogtij van de Laurel Canyon 50 jaar later had plaatsgevonden.

Sebastiaan de Bie (1999) is cabaretier en acteur. In 2021 studeerde hij af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Hij maakt tragikomische cabaretmonologen die zich op het snijvlak begeven van cabaret, toneel en stand-up comedy.

Black Widow: een explosieve combinatie tussen modulaire synths, live drums en live trompet. Wat kun je verwachten: Een sonische reis waarin elementen van house, elektronica, jazz en fusion samensmelten.

Death In The Afternoon is hier om een feestje te starten! Gewapend met oorverdovende gitaarriffs, snelle drums, edgy teksten en genoeg geouwehoer tussendoor zal deze band je geen seconde vervelen… De band heeft als thuisbasis de dungeons in Schiedam en bestaat uit: Wouter (Vocalen), Robin & Chris (Gitaren & Geschreeuw), andere Robin (Bass) en Ziggy (Drums). DITA is er om een set vol snelle punk door je gehoorbescherming heen te blazen.

Het duo Frank en Jessy bestaat uit Frank en Jessy en zij spelen wat ze spelen: muziek! Wisselende genres, wisselende instrumenten, wisselende talen. Dat wordt spannend!!!

COLLECTIEF JOCH speelt RADIO KLOOTZAK: Wanneer twee verstijfde radiomakers van een klassiek station op een nieuw radioconcept worden gezet, worden ze verrast door de bruisende heavy-metal scene. Ze laten zich inspireren, gaan uitdagingen aan en leren grunten van een fan. Neem plaats in de radiostudio en leer samen met Veronica en Simone de lugubere feitjes. Helmpjes op, nekkussen om: DEATH TO ALL BUT METAL!

DE KLIJN / LIPOWICZ is een gitaarduo dat zich richt op improvisatie en samenspel in hun verkenning van de klankmogelijkheden van twee elektrische gitaren. Het eerste tastbare resultaat is de EP ‘Stereo Talk’ (2023). Met een eclectische achtergrond, variërend van jazz tot ambient/noise en pop, gebruiken ze effectpedalen, schrijven speelse composities en verkennen diverse genres.

Leiden Internationaal Film Festival heeft een eigengemaakte compilatie van short films die gedraaid zal worden op Stukafest. Bekijk deze exclusieve compilatie aan short films niet op Stukafest, waar passie voor film en de knusheid van studentenkamers samen komen!

Painted Pillars: klodders verf op de tempel van het fatsoen. Deze alternatieve rockband is opgericht in een studentenhuis in het hartje van Leiden en produceert oorwurmen die nog dagenlang agressief in je hersenen zullen rond wroeten. Muzikaal terrorisme op je trommelvliezen, gebracht met liefde en tederheid. Je wilt niet dat het stopt maar bent blij als het voorbij is!

Danny Ramirez is a morbid folk singer-songwriter. Accompanying himself on an acoustic guitar and supported by hand percussion by Rudi Kovacs, Danny sings about true and fictional crime. Performances in 2023-2024 focus on the Leiden poisoner Goeie Mie, who was arrested 140 years ago after killing more than 20 victims with arsenic.

Michiel J. Ris is dichter, boekwinkelklerk en allergische kattenliefhebber. In zijn vormvaste poëzie staat hij met één voet in de traditie en met de andere midden in onze samenleving. Thema’s als familie, queer-zijn, geheugen en verhalen vertellen keren vaak terug in zijn gedichten. In januari debuteerde hij bij Uitgeverij HetMoet met zijn bundel Broersgedicht.

Dichters van ROEM, Sascha en Jeroen dragen voor uit eigen werk! In de poëzie wordt er dikwijls gezocht naar antwoorden op de grote vragen: Waar gaat het heen met de wereld? Waarom zijn tulpen stom? Wat is de betekenis van appelmoes in het eindstadia van kapitalisme? Zijn er écht leuke mensen bij jou in de buurt? Ben je eigenlijk wel gelukkig of is emotie slechts een illusie? Soep of Salade? Op al deze vragen krijg je waarschijnlijk geen antwoord, maar het wordt vast een leuke avond.

Sanjaya is een gevoelige filosofische maker. Hij werkte eerder mee aan theatershow Sites of Memory, voorgedragen voor ‘de nacht is zwart’ van Omroep Zwart, heeft 2 jaar event productie gedraaid op o.a. ADE, heeft beats gemaakt voor Kaascouse, Kortsluiting en BNN’s Next MC. Kenmerkend voor Sanjaya’s performances kenmerken zich door zijn maatschappelijke betrokkenheid en bevragingen over identiteit, sociale constructen en alledaagse bevindingen. Universele liefde door de bril van zijn adoptie is het thema van zijn huidige performances en upcoming EP.

Scout: In een wereld tussen alternatieve pop en hiphop leeft de melancholische muziek van Scout. Na jaren te hebben gewerkt aan zijn eigen geluid laat de jonge artiest je bewegen en af en toe ook helemaal stil vallen… 

Sunday at Eight is een Indierockband uit Leiden. Het viertal haalt inspiratie uit de sixties en seventies en combineert dit met een moderne Indierock sound. Tijdens Stukafest kun je dansbare beats, kristalheldere melodieën en krachtige gitaarriffs van ze verwachten.

Theatercollectief Voor de Vorm is opgericht in 2021 en bestaat uit Anouk Wensink, Eva Doueiri, Go van Hilvoorde en Inge Versteeg. Voor de Vorm maakt theater voor nuancering, verfrissing, verwarring, verbinding, voor de vorm. Het uitgangspunt is liefde voor theater en een fascinatie voor de theatraliteit van de mens. Het eindresultaat: absurde, kritische en bitterkomische voorstellingen.

Artiesten voor het eindfeest op vrijdag

Citrusblossom maakt sinds 2017 een amalgaam van genres met een basis in rockmuziek. Diep geëngageerd tegen sociale ongelijkheid en de verschrikkingen van oorlog, reizen de sociaal-politieke teksten van hun originele nummers tussen gruis en tederheid. Met hun geïmproviseerde nummers met een hoge dichtheid en de rauwe essentie die een kwintet altijd uitstraalt, zijn ze erin geslaagd om nummers te maken die op maat gemaakt zijn om voor een publiek gespeeld te worden. Oorspronkelijk opgericht in Griekenland, bestaat de band nu uit eclectische internationale muzikanten die in Utrecht wonen.

Elaine: Donkere synths, warme gitaar- en pianoklanken, persoonlijke en eerlijke teksten, catchy melodieën en nostalgische koortjes en harmonieën. ‘Elaine’ is het soloproject van de 23-jarige zangeres en songwriter Elaine Hakkaart. Ze schrijft Nederlandstalige liedjes over opgroeien en alles wat daarbij komt kijken en stelt in haar muziek vragen waar misschien geen concrete antwoorden op zijn. Haar muziek komt tot leven in een energieke en kwetsbare live set met haar band.

KRISTAN (2003) schrijft Nederlandstalige popnummers over het leven van jongeren. Onderwerpen als een eerste liefdesbreuk, reizen met het openbaar vervoer en het studentenleven vind je terug in zijn (aankomende) nummers. En met succes: zijn nieuwe nummer ‘Treintje Later’ gaat al richting de 100.000 streams. Door een combinatie van eigen muziek en covers weten KRISTAN en zijn band een echt feestje te bouwen!

DJ Spaceplur houdt zich onder andere bezig met verschillende genres, met funky deuntjes die overvloeien in soms duistere ondertonen, verspreidt hij zijn mystieke energie door middel van verbluffende acapella's die de tracks die hij speelt ondersteunen. Zijn liefde voor longboarden, oude geschiedenis en (neuro)psychologie vullen zijn muzikale smaak en eigenschappen alleen maar aan en dragen bij aan een waarlijk kosmische ervaring!

Je kunt een verslag van Stukafest Leiden 2024 op 11 of 12 februari op de site van 3voor12 Leiden verwachten.