Hun teksten zijn grappig, maar als muzikanten nemen ze zichzelf bloedserieus. Quinn, Jelle, Casper en Tristan van SKINC volgen dan ook allemaal de opleiding Electronic Music Production in Amsterdam.
Na het winnen van de Nobel Award op het randje van 2022 belooft hun afstudeerconcert in maart het eerstvolgende hoogtepunt te worden. Ook hebben ze net een nieuwe single uit. ‘In het rood’ is de voorbode van een nieuwe EP, spelen op Werfpop en nog veel meer... Hoog tijd om eens kennis te maken met dit jonge producerskwartet, dat duidelijk in de lift zit.

Het begon allemaal met het initiatief van een groep studiegenoten om een schrijverskamp te organiseren. Daar werd een appgroep voor aangemaakt, en vervolgens nog een andere appgroep voor de organisatorische details. In die tweede groep werden al snel beats gedeeld, waarop een ander een raps insprak en dat ook weer deelde, en zo ontstonden al bijna direct de eerste SKINC-tracks. Dat was in 2021. Het uiteindelijke schrijverskamp is er nooit gekomen, maar deze vier jongens bleven samen muziek maken. Begin 2022 verscheen hun eerste single ‘Spacebril’, gevolgd door de EP ‘Vieze zolen’ en natuurlijk het winnen van de Nobel Award. En dat terwijl ze al bijna vergeten waren dat ze zich voor die wedstrijd hadden opgegeven.

“Het zou leuk zijn als we echt een ‘household name’ worden”

Te energiek

Quinn: “Ik had ons aangemeld en een half jaar later dacht ik er weer aan en keek eens in onze mailbox. Precies op die dag kregen we een mailtje dat we uitgenodigd waren om mee te doen.” Aanvankelijk verwachtte SKINC ook niet heel veel van hun deelname; een goeie show neerzetten en nieuw publiek aanspreken stond voorop. “Bij de eerste voorronde hadden we nog geen idee of we wel goed in het plaatje zouden passen,” vertelt Tristan. “We wisten wel dat er vooral rockbands meededen. Daarom besloten we dat we ons vooral wilden onderscheiden door een energiek optreden neer te zetten,” legt Quinn uit. “Van tevoren waren we heel zenuwachtig. Toen bij de loting bleek dat we ook nog als eerste moesten, zonk de moed ons wel even in de schoenen. Wij zijn geen opwarmact. Toen we die avond én de publieksprijs én de juryprijs wonnen, gaf dat wel vertrouwen.” Met de feedback van de jury konden ze zich nóg beter voorbereiden op de volgende ronde. Casper: “Na de eerste ronde zei de jury dat we té energiek waren. Daarop hebben we onze setlist aangepast en eraan gewerkt om meer dynamiek in onze show te brengen. We maakten er meer een opbouw in, met af en toe een rustmomentje, waardoor de energieke bangers beter tot hun recht kwamen. Ook moest ik als dj interessanter eruitzien. Daarom werkte ik niet langer met een USB'tje, maar met een uitgebreide live set-up en een midi-keyboard met allemaal geluiden erin, waarmee ik de intro’s en soms een breakje kon neerzetten.” Die aanpassingen bleken niet onverdienstelijk. “Na de finale zei de jury dat onze set perfect was!” aldus Quinn.

Pijn dragen met een lach

Het winnen van de prijs is niet alleen een leuke erkenning, er zit nog een mooi prijzenpakket aan vast dat SKINC mag verzilveren wanneer ze daar aan toe zijn. Het gaat dan onder meer om studiotijd in de Wisseloord Studios, een fotoshoot en een releaseparty in Gebr. de Nobel. Op het moment is er net een nieuwe single verschenen: ‘In het rood (ketamine)’. Een nummer met oldskool gabbervibes, dat een verhaal vertelt over rood staan en geld willen verdienen, maar dan met een twist. “Onze nummers zijn altijd een soort verhalen. Daarvoor laten we ons inspireren door wat we zelf meemaken; een stemming waarin je bent, het studentenleven, feesten, liefde..., ” vertelt Jelle.

“Het nummer ‘Lening’ ontstond bijvoorbeeld omdat ik rente moest gaan betalen,” vult Casper aan. “Een lening is leuk omdat je dingen kunt kopen, maar ik heb ook een enorme studieschuld. In zo’n nummer kun je zoiets dan een beetje inpakken als een geintje en we merken dat mensen zich daarin herkennen.”

“Dat is iets van onze generatie,” meent Quinn. “Het is normaal dat je met pijn omgaat met een lach. Het maakt het leven makkelijker als je overal een grapje van maakt.”

Jelle: “Ik denk dat het belangrijk is om altijd het positieve van iets in te zien. Als je denkt ‘ik heb zoveel schulden, ik wil eigenlijk dood’, daar schiet je ook niets mee op. En als je dan zo’n nummer hoort als ‘Lening’, kun je denken: ‘misschien moet ik het ook wel met een korreltje zout nemen’. Daar word je dan toch een blijer persoon van, ondanks je problemen.”

“Het rappen hebben we geleend uit de hiphop, maar die term dekt de lading niet”

Gelikt in de boter

Bij elk nummer hoor je weer een heel andere kant van SKINC. Het is daarom moeilijk om hen in een bepaald genre in te delen. In welk hokje vinden ze zelf eigenlijk dat hun muziek het beste te vangen is?

Tristan: “Dat is altijd een ongemakkelijke vraag. Elk antwoord klopt niet. Het rappen hebben we geleend uit de hiphop, maar die term dekt de lading niet. Ik zou het liefste ‘alles’ willen zeggen, maar dat is ook weer niet waar want we maken bijvoorbeeld geen metal.”

Casper: “We zijn vier producers, dus in principe kunnen we alles maken wat we willen. Dat is een luxe positie, die ook de ruimte geeft om niet in één hokje te blijven. Dus ik zou zeggen: abstracte, funky muziek met elektronische invloeden.”

Quinn: “Eigenlijk is het hokje gewoon ‘SKINC’. We worden vaak vergeleken met De Jeugd van Tegenwoordig, omdat mensen dat al kennen en sommige van onze nummers daarop lijken. Als we langzaamaan groter worden, gaan mensen misschien op een gegeven moment ook nieuwe acts met ons vergelijken. We hebben ook ons eigen taalgebruik. In een nummer zeg ik bijvoorbeeld ‘Gelikt in de boter’. Dat is SKINC-taal, maar het zou grappig zijn als het een gangbare uitdrukking wordt. Het zou leuk zijn als we echt een ‘household name’ worden.”

Veel teksten van SKINC zijn grappig, maar dat wil niet zeggen dat hun muziek alleen maar een geintje is. Tristan: “We vinden het superbelangrijk dat het goed klinkt, ons werk als producers nemen we heel serieus. Het is wel grappig, maar het is een heel bewust grapje dat we maken. In ‘In het rood’ zitten bijvoorbeeld veel details die je alleen hoort als je erop let. Sirenes bijvoorbeeld, en een toeter. Omdat we niet afhankelijk zijn van een externe producer hebben we het voordeel dat we onze ideeën meteen tot in detail kunnen uitwerken.”

Muzikale diversiteit
SKINC wil dus benadrukken dat ze geen gimmick zijn. Ook al zijn ze als act eigenlijk onbewust ontstaan, ze hebben wel degelijk een plan en een verhaal. Muzikaal kiezen ze soms voor uitersten, omdat ze graag diversiteit willen laten horen in wat ze maken. “De eerste single van onze volgende EP, die in de loop van het jaar uitkomt, is ‘La la la’. Een gevoelig nummer over de liefde, waarin we weer een heel andere kant laten zien aan onze achterban. Het is ook een voorbode van een balans op onze EP; een balans tussen serieuze nummers én knallen.”

Drie kansen om SKINC binnenkort live te zien:
- 22 maart: eindexamenconcert in de Melkweg, Amsterdam
- 24 maart: EP-releaseparty in podiumcafé TOOS, Beverwijk
- 8 juli: Werfpop, Leiden