Timo Epping, zanger/gitarist van de Leidse band Rufusking, was nieuwsgierig: tegen welke uitdagingen lopen andere Nederlandse bands aan, hoe pakken ze die aan, hoe zijn ze gekomen waar ze nu zijn? Hij besloot er een podcast over te maken. Die is leerzaam voor wie muziek maakt, maar door de mooie anekdotes en het vloeiende verloop van de gesprekken ook interessant voor elke muziekliefhebber.

“Wat goed is, komt snel”, beweerde sportjournalist Joris van den Bergh. Dat geldt ook voor Bandpraat. Op een verloren dag in het laatste weekend van oktober 2021 bedacht Timo opeens: er zijn in Nederland zoveel interessante verhalen van muzikanten, waarom maak ik daar geen podcast over? Die maandag plaatste hij de trailer en een maand later zat hij bij stonerrock-/popband El Fatso aan de keukentafel voor de eerste opname. Sinds januari staat de podcast online en verschijnt er elke maandag een nieuwe aflevering.

Dilemma’s

Bandpraat bestaat uit diepte-interviews met bandleden van ongeveer anderhalf uur. Er komen Nederlandse bands voorbij die in verschillende fases in hun carrière staan: beginnend, gevorderd of tegen hun nationale of internationale doorbraak aan. Elke podcast begint met een vlot, open interview, vervolgens dobbelen bands welke vragen ze krijgen die in elk interview voor kunnen komen: speel je liever akoestisch of elektrisch? Wat was jullie rampzaligste optreden ooit? Het lot bepaalt en ‘De standaardvragen’ verschillen dus in elke podcast. Daarna legt Timo de band vijf dilemma’s voor die op de artiest zijn toegesneden: Zit je liever in een studio of speel je liever live? Optreden op Lowlands of internationaal doorbreken? De vaste slotvraag: waar sta je over vijf jaar?

Een voordeel van bands op verschillende plekken in hun carrière is dat de dilemma’s daarin verschillen; het maakt nogal wat uit of je net hebt meegedaan aan je eerste bandwedstrijd of voor uitverkochte zalen speelt. Om die dilemma’s scherp te kunnen stellen, bereidt Timo zich grondig voor: hij leest oude interviews en podcasts met de band om daar “wat dingetjes uit te kunnen pikken”. Zo komt hij achter bandgeheimen – zo vroeg hij bijvoorbeeld door op een terloopse opmerking in een andere podcast en wist zo drummer Jur van El Fatso een uitgebreide anekdote te ontlokken over de valse start van een zelfgeorganiseerde tour in Spanje: hij had zijn schoenen vergeten en moest met blote voeten de tourbus in…

Gezellige kroegsfeer

Zelf is Timo zanger en gitarist bij de rockband Rufusking, al jaren een bekende naam in de Leidse muziekscene. Dat hij hobbymuzikant is, ziet hij als een voordeel; hij interviewt nadrukkelijk vanuit die rol en komt op andere vragen dan professionele journalisten: uit eigen ervaring, praktischer en om van te leren. Hij wil geen sfeer van een kruisverhoor maar een sfeer als in Spijkers met Koppen met “fijne, gezellige gesprekken in de kroeg over muziek”, en daarin slaagt hij volledig. Door zijn nieuwsgierigheid stellen muzikanten zich open op en krijgt hij leuke verhalen te horen.

Eyeopeners

Naast het delven van anekdotes is een doel van Bandpraat om ervan te leren. Wat heeft hij tot nu toe van de podcast geleerd? “Dat er tussen bands in opkomst onderlinge zulke grote verschillen zitten in hoe je uitdagingen overwint. Het is een heel persoonlijk verhaal hoe je het doet, er zijn duizenden goede manieren en vind daar vooral je eigen pad in,” vertelt Timo. Het heeft hem het inzicht gegeven dat de muziekwereld zoveel groter en rijker is dan hij dacht en dat er bij elke band wel mooie verhalen en wensen te halen zijn; treed je, als singer-songwriter KY., het liefst op in een kerk, of, als El Fatso, in een kroeg als moshpit? En wat is een goed nummer? Singer-songwriter Melle richt zich bijvoorbeeld steeds meer op de tekst en minder op de muziek, omdat nummers meestal uit dezelfde paar akkoorden bestaan.

Bandpraat geeft Timo ingevingen om processen eens een keer anders aan te pakken, zoals bij het schrijven van nummers. ‘Garden of Hope’ voelde nog niet helemaal af, dus liet Rufusking zich inspireren door bands als bubblegrunge-formatie TAPE TOY, die het helemaal anders doen. Rufusking schreef het nummer noot voor noot uit en herhaalde het in de repetitieruimte eindeloos om variaties en ideeën uit te proberen. Door het fijnslijpen ontstond een veel gelaagder nummer. Zo zie je hoe eyeopeners muzikanten direct kunnen helpen.

Toekomstplannen

Oorspronkelijk zou het eerste seizoen van de podcast uit tien afleveringen bestaan, maar voorlopig stopt het nog niet – Timo plant al opnames voor dit voorjaar. Hij benadert artiesten die hij zelf tof vindt, maar hij is ook geïnteresseerd in muzikanten in allerlei genres, en van beginner tot professional. “Als artiesten het leuk vinden om geïnterviewd te worden, mail maar, ik sta ervoor open!” zegt hij enthousiast. Zijn droom is ooit een festival in Leiden te organiseren met bands die hij in zijn podcast geïnterviewd heeft, zodat muziekliefhebbers iets moois hebben om naartoe te gaan. Wie weet wordt de Leidse muziekscene weer een stukje rijker.

Wie zijn er deze maand te horen bij Bandpraat?

7 februari: Paceshifters (indierock)
14 februari: Zuster Zonnebloem (sixtiesrock, winnaar Nobel Award)
21 februari: Tricklebolt (seventiesrock)
28 februari: Celine Cairo (indiepop)