“Heb ik een bord op m’n kop van moet je haar nou zien? Zou het liggen aan m’n korte haar misschien?” rapt Babs op haar single ‘Wie Was Ik Wel’, die vandaag uitkomt. Ze is het zat om in een hokje gezet te worden omdat ze toevallig kort haar heeft, of omdat ze een vrouw is. Als vrouwelijke rapper en producer wil ze niet alleen goede muziek maken, maar ook opkomen voor mensen die zich onbegrepen voelen door hokjesdenkers. Dat laat ze horen op haar twee singles die deze winter verschijnen.

Babs Schutte groeide op in Leiden en studeert momenteel aan het ArtEZ conservatorium in Enschede, waar ze in het derde jaar van de opleiding MediaMusic zit, een opleiding voor producers en audio-engineers. Ze schreef ‘Wie Was Ik Wel’ in de eerste week van de lockdown in maart, en dacht het nummer uit te brengen met een vette releaseparty als alles weer openging. Het liep anders, maar in plaats van een feestje is er wél een mooie videoclip, deze zal volgende week verschijnen. “Met elk nummer dat ik schrijf ontwikkel ik me weer verder, dus ik wilde het toch graag snel uitbrengen,” legt ze uit. “Bovendien vind ik het belangrijk om mijn boodschap uit te dragen. Dat kon niet wachten.” 

Mannensport

Die boodschap draait om genderstereotypering. Iets waar ze zelf regelmatig last van heeft gehad. “Toen ik jonger was, heb ik heel lang gevoetbald op best wel hoog niveau. Ik was altijd het enige meisje, wat betekende dat ik vaak in m’n eentje in de kleedkamer zat en nooit bij ‘de jongens’ was. Van mensen om me heen kreeg ik altijd signalen dat het een mannensport was, en ik was dan toevallig een uitzondering. Dat voelde heel gek.” Ook nu ze aan ArtEZ studeert voor producer, komt ze soortgelijke situaties tegen. “Als vrouwelijke producer merk ik opnieuw dat ik vaak de enige vrouw ben. Mensen hebben niet altijd door dat ík de producer ben en denken ik als vrouw wel niets zal begrijpen van microfoons of akoestiek. In mijn ogen bestaat er niet zoiets als een mannensport of een vrouwenbaan, dus daar word ik heel opstandig van.”

Raar compliment

“Eerst was mijn haar nog wat korter dan nu, toen kreeg ik zo’n beetje overal de vraag of ik lesbisch was. Als ik vroeg waarom, zeiden ze dat zulk kort haar iets was dat alleen lesbiënnes hadden. Dat was ongelofelijk frustrerend. Ten eerste vind ik het super onbeleefd om iemand die je niet kent direct aan te spreken met een aanname over de seksuele voorkeur van die persoon, en ook dat iemand zo’n aanname doet op basis van alleen een klein uiterlijk kenmerk,”zegt Babs. Met haar single wil ze uitdragen dat je lekker moet doen waar je je goed bij voelt, ongeacht die stereotypen. “Mensen kunnen op basis van wat jij uitstraalt jou in een bepaald hokje zetten, maar dat nog niet wil zeggen dat dat ook bij jou past. Dat is iets wat je zelf moet ondervinden. Daarom is het belangrijk dat je altijd trouw aan jezelf blijft. Mensen zeggen wel eens tegen mij: ‘wat goed dat je altijd zo jezelf blijft’, maar dat is eigenlijk een raar compliment. Ik zou niet weten hoe ik iemand anders moest zijn en bovendien: jezelf zijn zou de norm moeten zijn!”

Wees jezelf

Het lijkt misschien makkelijk om te zeggen ‘wees jezelf gewoon’. Maar Babs weet heel goed dat dat niet altijd makkelijk is. Zelf werd ze op de middelbare school gepest omdat mensen haar ‘anders’ vonden. “Ik wil graag uitdragen dat het ok is om jezelf te zijn, en dat als je anderen ziet waarvan je niet helemaal begrijpt hoe het zit, dat je die dan gewoon moet respecteren.” Als artiest wil ze graag mensen representeren die zich onbegrepen voelen omdat ze niet in de standaardhokjes passen. “Vrouwen die klaar zijn met scheve genderverhoudingen, mensen van de LGBTQ-community die nog steeds een hoop shit over zich heen krijgen... maar ook bijvoorbeeld qua huidskleur en cultuur. Ik ben zelf half-Surinaams en zelfs daarmee heb ik me heel vaak niet echt comfortabel in een bepaald hokje gevoeld. Het hokje ‘wit, Nederlander’ past net niet helemaal, maar het hokje ‘zwart, Surinamer’ ook niet. Dat is altijd een beetje vaag geweest voor mij. In de door witte mannen gedomineerde muziekwereld ben ik ook daarin niet standaard.”

Achter de laptop

Babs schrijft al van jongs af aan eigen liedjes. Oorspronkelijk deed ze dat in het Engels, tot ze een keer voor de grap in het Nederlands schreef. “Ik ontdekte hoe fijn het is om in m’n moedertaal heel precies te kunnen uitdrukken wat ik wil vertellen. Wel spannend is het dat er bij een Nederlandstalig lied een vergrootglas over je tekst ligt, omdat het publiek elk woord verstaat en begrijpt.” Een nummer schrijven begint achter de laptop, vaak met een beetje improviseren. “Ik begin altijd met de productie, maar heb niet per se al in m’n hoofd bedacht hoe het moet klinken. Vaak ga ik gewoon wat stoeien met akkoorden. Voor ‘Wie wat ik wel’ begon ik met de drums. Dat gaf meteen een stoere, rebelse vibe, waar de tekst bij moest aansluiten. Ik begon met die eerste zin over m’n haar en binnen een paar uur was het hele nummer af. Het was een heel vloeiend proces.”

Muziekbeurs

Voor 2021 heeft ze een aantal spannende dingen op de planning. Allereerst verschijnt volgende maand haar tweede single, die de titel ‘de Brutalen’ meekrijgt. Ook kreeg ze een beurs bij het Burgerweeshuis in Deventer, die tot mooie projecten gaat leiden. Babs: “Het is een traject van een jaar waarbij ik de kennis kan gebruiken van het Burgerweeshuis, maar ook een budget heb om gave dingen mee te doen. Het is de bedoeling dat ik het komende jaar nog wat ga releasen, met weer een videoclip en hopelijk nog een tandje professioneler. En het zou heel mooi zijn als corona verdwijnt en ik ook weer live aan de slag kan. Ik weet nu wat ik wil uitdragen, heb mijn sound en mijn stem gevonden en dan wil je natuurlijk een publiek kunnen aanspreken. Dat gaat live toch het allerbeste.”