Begin dit jaar schreven we al over Melle Boddaert, de getalenteerde jonge zanger die met zijn band Melle eind 2019 de Nobel Award won. Schoolbanken noch COVID-19 weerhielden hem ervan nieuw materiaal uit te brengen: 1 mei kwam de single ‘On The Road’ uit. Een gesprek over corona, internationale ambities en een éénmansconcert.

De terrassen mogen misschien al weer even bezet worden, voor het theehuis in de Leidse Hout loopt het nog geen storm. Een geluk bij een ongeluk; ruimte zat voor Melle om over zijn nummer te vertellen. Hoewel de zanger nog moet afzwaaien van het conservatorium lijkt hij met ‘On The Road’ alweer een nieuwe richting te hebben ingeslagen. “Het nummer is meer uptempo dan mijn vorige EP”, bevestigt Melle. “Dat komt omdat ik die alleen had gemaakt. Daarom zijn de liedjes kleiner, meer akoestisch. Daarna vormde ik mijn band met andere conservatoriumstudenten in Haarlem. Toen dacht ik: het is tijd voor wat snellere nummers. Ik hoop dat ik die combinatie er wel in kan houden.”

De eerstvolgende EP van de songwriter - Little Life - is dan ook wat energieker. “Voor Little Life zijn alle nummers met de band opgenomen. Het is ook de muziek die we tijdens de Nobel Award speelden in 2019, en het staat ook precies in die volgorde op de EP.” Het album zal eind september het licht zien. Genoeg te doen dus, al is het coronaspook bedroevend genoeg ook niet aan Melle’s deur voorbij gegaan. “In de week dat de lockdown begon had ik vier optredens gepland staan. Die heb ik allemaal moeten afzeggen. In totaal zijn het ongeveer dertig shows geweest.” Vreselijk zonde natuurlijk, maar Melle kijkt naar de toekomst. “Ik hoop dat ik in het najaar kan doorgaan met de Popronde.” Sowieso is stilzitten voor hem geen optie. “In het begin was de corona-uitbraak wel een motivatie om veel te doen. Ik heb ook optredens gegeven via livestreams op Facebook en Instagram.” De zanger gaf een paar weken terug nog - met lichte plankenkoorts - een liveshow voor een eenmanspubliek: zijn Concert for One. “Ik kende die persoon niet. Het was een kennis van een kennis. Dat was spannend, omdat een groter publiek minder aandachtig luistert. Hoe minder publiek, hoe enger, in mijn geval. Maar het ging goed. Een welkome afwisseling was het ook, want online publiek geeft niets terug. Ik mis het applaus.”

Luisteraars behagen heeft Melle onder de knie, al is dat niet helemaal in lijn met de smaak van Melle zelf. “Mijn favoriete nummer op Little Life is denk ik All For You. Het is wat minder straightforward pop. Ik denk dat On The Road makkelijker in het gehoor ligt, en daarom ook meer hitpotentie heeft. De meeste mensen willen toch iets dat meer behapbaar is.” Met Heart Race haalde de band begin deze maand dan ook Radio 2, en ook op 28 juni, tussen 10 en 12 uur, worden twee nummers live uitgezonden op hetzelfde kanaal. Jammer genoeg gooit ook hier COVID-19 roet in het eten. Melle: “We mogen maar met zijn drieën tegelijk in de studio, dus dat wordt nog een beetje puzzelen.”

Pandemie of niet: Melle blijft spelen. “Het is een jaar geleden dat we voor het eerst met de band optraden, en we hebben nu de Nobel Award. Er kan nog veel meer gebeuren. We worden ook vermeld in een paar bekendere Spotify-lijsten. Mochten we worden opgepikt in het buitenland, dan zou ik zeker de grens over gaan.” Melle beseft zich het belang van een netwerk. “Nu, tijdens de corona-uitbraak, is de helft van mijn dagen dan ook gevuld met promotie. De andere helft met muziek maken natuurlijk”, aldus de songwriter. Naar school in Haarlem gaat hij al een tijd niet meer. “Dat maakt het lastiger. Normaal gesproken ga ik daar gelijk achter de piano zitten als ik een idee heb voor een nummer. Nu heb ik alleen wat online les. Ik ga überhaupt niet meer met het OV. Ik plan echt tijd in voor inspiratie, maar als je weinig naar buiten mag komt die niet snel. Maar ik mag niet klagen: ik ben jong, behoor niet tot een risicogroep en ken niemand die corona heeft. Dat is denk ik het belangrijkst. De boosheid die sommige mensen ervaren herken ik niet zo. Misschien moeten ze gewoon naar goede muziek luisteren.”