Het is Pinksteren, tijd voor het jaarlijkse feest in de Leidse hofjes. 3voor12 Leiden volgde de Jazz en Volksmuziekroute en bezocht het Open Podium. Hieronder volgt ons fotoverslag.

Er waren bijzondere duo's...

...zoals de Spaanse zangeres Monica Coronado met haar gipsyflamenco gitarist Manito.

Vivienne Aerts was, zoals elk jaar, speciaal overgevlogen vanuit haar thuishaven New York. Haar onwijze jetlag doen haar verlangen naar een ontbijtje. Dit weerhoudt haar echter niet van het maken van lekkere lunchmuziek. Samen met Robin Koerts vormt zij het interessante Electronic Project waarin digitale samples, synthesizer en basgitaar de begeleiding vormen voor haar fijne jazzstem. Samen met haar man organiseert vormt zij ChocoJazz, dat met enige regelmaat te beleven is in Leiden.

Belán bestaat vandaag uit de broers Nariman (zang en daf) en Monir Goran (gitaar en ud). Andere dagen hebben ze een grotere bezetting. Zij creëren met hun Koerdische muziek (inclusief ritmisch klappend publiek) en vluchtelingenverhaal (dagen zonder eten, geld of schone kleren) een intieme sfeer in een toch al stil en verborgen hofje middenin het drukke stadscentrum.

De afsluiting werd verzorgd door Jules Deelder & Boris van der Lek. De voordrachtskunstenaar en jazzmuzikant (o.a.) bracht samen met zijn maatje, die nog geruime tijd boven jazzcafé The Duke heeft gewoond, voor het eerst delen van hun nieuwe programma Tweespalt ten gehore. Bluesy en jazzy liedjes werden afgewisseld met gedichten (en iets teveel gepreek tegen het eind). Since My Baby Left Me kreeg een typisch Deelderse twist. En de amper 2 maanden geleden overleden Ger 'Sax' van Voorden kreeg een typisch, maar prachtige ode.

Vivienne Aerts

Jules Deelder & Boris van der Lek

En spraakmakende trio's...

Het begint bijna als een mop; een Belg, een Hongaar en een Nederlander... Het Black Tie Trio bestaat uit drie jonge, maar al zeer ervaren muzikanten (conservatorium, North Sea Jazz en veel meer). Zij zijn een zeer welkome act deze dagen.

Trio C tot de Derde speelt 'nieuwe' klezmer klassiekers geïntegreerd met Balkan invloeden, gipsy, jazz en klassieke muziek. Wat vanmiddag begon als een duo werd toch een trio toen de derde muzikant de laatste noot van het eerste nummer kwam uitblazen.

Bij The Bucket Boyz in het groene Van der Lindenhof wil je het liefst de hele middag blijven hangen. Deze straatmuzikanten weten hoe ze een rock 'n' roll-feestje moeten bouwen met hun zelfgemaakte instrumenten. Het jongste publiek levert de support act en special effects in de vorm van bloemetjes. Als het hofje iets groter was geweest, dan werd er vast ook uitbundiger gedanst.

The Bucket Boyz

Maar er waren natuurlijk ook grotere bands en solo acts, zoals Leticia y su Rumbadama met hun weergaloos swingende 'Son Cubano' in een jazzy jasje met vierstemmig close harmony zang, het 10-koppige Coal Harbour dat hun debuutalbum - het klinkt als een soort filmmuziek - presenteert, en de flamencojazz componist, gitarist en fluitist Christiaan de Jongh met zijn klanklandschappen.

Christiaan de Jong

Het Open Podium werd gevuld met afwisselend jazz, oude muziek en klassiek. Hinkes Heroes deden de aftrap, gevolgd door Stella Musica, Jonathan van IJzerlooij, Sarina & Co. en Duettissimo.

De sfeer zat er goed in