Op een mooie zondagmiddag parkeren een aantal enthousiastelingen hun fiets bij de Mariakerk in Oosterwijtwerd. Tegen de blauwe lucht wappert een vlag: Terug naar het begin. We zijn aangekomen bij het startpunt van de fietsroute van deze festivaldag. Ook vandaag wordt de Eemsdelta ontdekt per fiets en zullen we geprikkeld worden door kunst, wat opeens weer heel dichtbij is.

Oosterwijtwerd

De Mariakerk staat op een wierde, een soort heuvel, waardoor je achter de kerk een prachtig uitzicht hebt op de Groningse weilanden en de omliggende dorpjes kunt zien. Hier begint de reis naar het begin vandaag. Binnen in de kerk hangt een verfrissende temperatuur die de bezwete fietsers doen afkoelen.

Op deze mooie plek mogen de fietsers luisteren naar de rustige, maar rake muziek van Eva van Manen. Eva heeft een prachtige stem en een ontspannen houding. Ze brengt haar geslepen teksten terwijl ze zichzelf handig begeleid met synth, loop station en gitaar. Haar album heet Politiek En Liefde, en de teksten variëren van grappig (“Als ik jouw hart niet mag hebben / Geef me dan je auto maar”) tot politiek geladen.

Als de Amsterdamse klaar is met spelen wordt de betovering verbroken. De aandacht van het publiek die ze moeiteloos naar zich toe had getrokken, verplaatst zich nu weer naar de aankomende fietstocht. De volgende locatie is Leermens, een kleine twee kilometer verderop. Het is een prachtige dag en de zon laat noordoost-Groningen van zijn beste kant zien. De groep van 30 festivalgangers die samen deze route fietst raakt elkaar niet snel kwijt: door de weidse omgeving zie je precies waar iedereen fietst.

Leermens

In Leermens staat ook een kerk op een wierde. De fietsers verzamelen zich in de kerkbanken; nieuwsgierig en verwachtingsvol. In hun midden staat een viertal mannen ongeduldig aan hun instrumenten te plukken. Deze formatie is in veel opzichten niet wat het lijkt. Zo zit achter de contrabas Rick Stotijn, in de wereld van de klassieke muziek bekend als een van de beste contrabassisten ter wereld. De man met de fagot is Bram van Sambeek, en achter het drumstel zit Marijn Korff. Ook zij zijn vooraanstaande musici in de klassieke muziek. Dan staat er nog een orgel, waar Sven Figee achter zit. Hij is beter bekend als frontman van Sven Hammond, had onlangs een samenwerking met Typhoon en is iedere week te zien als bandleider bij Matthijs Gaat Door.

Samen vormen deze supersterren ORBI: The Oscillating Revenge of the Background Instruments. Dit ensemble komt namelijk voort uit wraakzucht, omdat de bespeelde instrumenten altijd naar de achtergrond verdrongen worden in een orkest. Met deze band pakken ze alle vier de voorgrond.

Niet lang nadat ORBI is begonnen met spelen, barst de kerk al bijna uit z’n voegen. De kerkbankjes trillen en het publiek straalt, want hier wordt iedereen enthousiast van. ORBI speelt Pink Floyd, Led Zeppelin, en ja, ook Vivaldi. Maar dan met dikke drums en van ieder instrument een solo waar de passie vanaf spat. Als je niet van rock houdt kan je je altijd nog vergapen aan de kunde waarmee de instrumenten bespeeld worden en de zichtbare band tussen de bandleden, die aan een halve blik genoeg hebben.

De festivalgangers zijn onder de indruk en balen dat het optreden maar een halfuurtje kon duren. Buiten komt iedereen even op adem en, kenmerkend voor de gemoedelijke sfeer, kan er nog even een praatje gemaakt worden met de vier heren. Dan stapt iedereen alweer op de fiets voor de pauzelocatie: een onbewoonbaar verklaarde boerderij.

Appingedam

Daar is door kunstenares Marike van Ringen van de boerderij een kijkdoos gemaakt. In ieder raam is een thema weergegeven uit Groningse verhalen. Naast kunst is er op deze zonnige weide ook soep, taart en koffie. Alles voor de fietser om weer even aan te sterken en zich klaar te maken voor de laatste fietstocht: naar Appingedam.

Bij de synagoge in Appingedam brengen jonge theatermakers van Theater De Steeg hun voorstelling ‘On Hold’. Deze voorstelling bestaat uit ontroerende inkijkjes in de hoofden van de jongeren over het coronajaar. Een mooie afsluiting van een zonnige middag vol cultuur.

Na deze fietstocht is er één ding duidelijk geworden: de weg terug naar verbinding begint met geraakt worden. En kunst, in alle vormen, is daar een uitstekend startpunt voor. Eva van Manen met haar persoonlijke teksten, ORBI met zijn muur van geluid, Marike van Ringen met de verhalen uit de omgeving en de jongeren van Theater De Steeg met hun kwetsbaarheid hebben daar het startsein voor gegeven.