Inmiddels mogen podia weer in beperkte mate publiek ontvangen. Toch is er nog veel onduidelijk over hoe een concertbezoek er uit kan gaan zien in de toekomst. In april openden concerthallen en poppodia hun deuren voor een aantal testevenementen. Met deze pilots kijkt de overheid naar de mogelijkheden om de samenleving te heropenen met coronatesten. Dat gaat best eenvoudig. Zou je denken. De bezoeker koopt een ticket voor een concert, maakt een testafspraak en zet de negatieve testuitslag om in een testbewijs. Sommige poppodia denken daar iets anders over. Poppodium Vera en theater- en concertorganisatie SPOT vertellen over hun ervaringen.

Onder voorwaarden weer open

Hoofd Marketing bij Vera Arnoud Heikens vertelt dat de Vereniging voor Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) Vera zes weken voordat de pilots plaats vonden benaderde. Of Vera onder voorwaarden weer open wilde. Arnoud vertelt: “Dat leek ons wel wat. We waren vier maanden dicht geweest. We dachten echter dat er achter de voordeur weer van alles mogelijk was, zoals bij de Fieldlab Evenementen. Maar nadat we ons inschreven bleek dat er maar vijftig mensen naar binnen mochten en mensen nog steeds anderhalve meter afstand moesten houden. Dat was voor ons een tegenvaller.”

Testen voor Toegang

Toch ging de pilot ‘Testen voor Toegang’ door. Vera ging drie dagen open, op 25, 26 en 27 april. De eerste avond speelden de Groningse act Litter en de Drentse band Skroetbalg. De tweede en derde avond was de Nederlandse band Price te bewonderen. Arnoud vertelt: “We kozen ervoor om de eerste dag voor de vrijwilligers te openen. We zijn een vereniging met 250 vrijwilligers, die wilden we graag weer eens een leuke avond gunnen. De acht tickets die over waren gingen in de vrije verkoop.” De tweede show werd een clubkaartshow. Een show exclusief voor clubkaarthouders, die € 25 per jaar betalen en daar al vijf maanden niets voor terug hadden gezien. De derde avond ging Vera open voor het 'gewone' publiek. Gedurende de pilots kwamen vijf of zes mensen per avond niet opdagen. Vera kreeg één afmelding van iemand die snotterig was. Verder had iedereen een negatieve testuitslag en kon dus ook iedereen naar binnen.

Onduidelijkheid en regeltjes

Achteraf is Arnoud niet zo tevreden over de gang van zaken tijdens de pilots. Vooral door een boel onduidelijkheid van te voren over de voorwaarden. Veroorzaakt doordat bijvoorbeeld het voorstel om poppodia te openen met behulp van negatieve coronatestbewijzen nog door de Eerste Kamer heen moest en de rel rondom de aanbesteding van commerciële teststraten. Hij vervolgt: “Er kwamen steeds meer regeltjes bij. Bijvoorbeeld dat de bezoekers zittend niet mochten drinken. Daar werden we helemaal gek van.” Ook de combinatie van het vragen naar een negatief coronatestbewijs aan de deur en binnen de anderhalve meterregel hanteren vond hij maar niks.

Liever had hij gezien dat poppodia twee opties kregen; met vijftig personen een zittend concert organiseren op anderhalve meter afstand, óf een concert organiseren met een negatief coronatestbewijs aan de deur voor veel meer bezoekers. Hij legt uit: “Open met én een testbewijs én slechts vijftig bezoekers op afstand kan financieel niet uit. Je laat je toch bovendien ook niet elke keer testen om zittend drie kwartier naar een bandje te kunnen kijken en dan weer naar huis te gaan? Als poppodium gaan we liever een maand later geleidelijk open dan dat we eerst nog een tijdlang moeten stoeien met een testsamenleving en alle praktische bezwaren die dat met zich meebrengt. Natuurlijk varen we op de ziekenhuiscijfers, we willen niets overhaasten. Maar als het veilig kan, ga dan niet als overheid allerlei nieuwe drempels opwerpen.”

De deur weer op een kier

Renate Meijering, hoofd Marketing, Ticketing & Service bij SPOT denkt er ongeveer hetzelfde over. In april trad Lebbis drie keer op in de Stadsschouwburg en waren er in de Grote Zaal van de Oosterpoort concerten van Arthur & Lucas Jussen, Douwe Bob, S10, DeWolff en Wende. In totaal bezochten bijna 2000 mensen SPOT. Ze vertelt: “In eerste instantie waren we heel blij dat we na een sluiting van vier maanden de deur weer op een kier mochten zetten. We konden eindelijk de artiesten en het publiek weer een podium en een programma bieden. Toch vonden dat het vragen naar negatieve testbewijzen wel een drempel opwierp voor het bezoek.”

Artiesten blij, publiek dankbaar

Organisatorisch verliepen de evenementen prima. De artiesten waren blij, het publiek dankbaar voor de avondjes uit. Toch hoopt Renate dat SPOT weer gauw open mag zonder maatregelen. Ze vervolgt: “Onze medewerkers hebben ervaring met het werken volgens de protocollen, dus de organisatie verliep op rolletjes. Ook hebben we niemand aan de deur hoeven weigeren. Alle bezoekers ontvingen ruim van tevoren het testresultaat. Wie onverhoopt een positieve testuitslag kreeg, zich niet helemaal fit voelde of om een andere reden af wilde zien van het bezoek kon de kaarten weer inleveren en kreeg het geld terug. Toch vonden we het hele proces met testen vooraf niet ideaal en kijken we uit naar een tijd waarin we weer maatregel- en coronavrij kunnen zijn.”

Nog even geduld

Met de laatste versoepelingen is testen voor toegang voorlopig niet meer nodig. Gelukkig maar, iedereen gaat het liefst weer lockdownvrij door het leven. Maar wie weet slaat het weer om met een nieuwe variant. Het is goed om op alles voorbereid te zijn. Dat de overheid zich daarvoor inzet met het organiseren van testevenementen is goed. Maar wat meer duidelijkheid naar de brancheverenigingen en de poppodia toe had de gang van zaken makkelijker gemaakt. En het opwerpen van minder onnodige regels was voor de culturele instellingen prettig en eerlijker geweest. Want bij de Fieldlab Evenementen, die ongeveer tegelijkertijd plaats vonden, waren er veel meer mensen vrijelijk aanwezig. Maar het onderzoek Testen voor Toegang heeft de overheid belangrijke informatie opgeleverd over hoe concertbezoek kan gaan verlopen mochten de cijfers toch weer stijgen. Lowlands gaat bijvoorbeeld deze zomer door met toegangstesten. Mede door de pilot kunnen evenementenorganisaties straks weer veilig en verantwoord meer publiek ontvangen. Zonder de anderhalvemeterregel. Met open restaurants, een vakantie naar Italië en een ongestoorde knuffel aan je opa en oma. Dat willen we toch allemaal.