Met veel festivals die nog niet los mogen of festivalorganisatoren die het nog niet aan durven ziet de festivalzomer er dit jaar opnieuw anders uit dan normaal. Gelukkig zijn er toch een aantal festivals die deze zomer niet ten prooi vallen aan de coronacrisis. Grote namen als Grasnapolsky en Noorderzon Festival bijvoorbeeld. In deze festivalgids zetten we ook voor je op een rij welke evenementen verplaatst worden naar volgend jaar. Kun je daar als earlybird alvast een ticket voor kopen.

Mei

Rhythm & Blues Night
De Rhythm & Blues Night brengt al bijna drie decennia topacts uit de internationale blues, roots en rhythm-and-blues onder één dak. Vrijdag 30 april 2021 zou de dertigste editie van het bluesfestival plaats vinden in de Oosterpoort, maar dat ging niet door. Het festival is verplaatst naar zaterdag 30 april 2022. Een aantal namen in de line-up zijn al bevestigd. Onder andere de Amerikaanse singer-songwriter The White Buffalo, de underground rock-'n-roll-punkers van Rocket From The Crypt, de bluesrockende viking Torgeir Waldemar en psychobilly band Reverend Horton Heat treden op.

Juni

Rapalje Zomerfolk Festival
Het Rapalje Zomerfolk festival werd vorig jaar een jaar uitgesteld en zal helaas ook dit jaar niet plaatsvinden. Men hoopt in het najaar wel een kleiner evenement neer te kunnen zetten, om de grootste trek te stillen. Op 4 en 5 juni 2022 kan het echte Zomerfolk Festival dan hopelijk echt weer los!

Swingin’ Groningen
Het geplande festival Swingin’ Groningen zou dit jaar plaats vinden maar wordt verplaatst naar volgend jaar. Het jaarlijks terugkerende cross-over jazzfestival hoopt de 26e editie volgend jaar groots te kunnen vieren. Data en line-up worden te zijner tijd bekend gemaakt. 

Festival Terug Naar Het Begin
Het Festival Terug Naar Het Begin vindt dit jaar coronaveilig plaats in drie etappes. Het festival biedt culturele dagreizen aan vol kunst, cultuur en natuur. Op 12 en 13, 19 en 20 en 26 en 27 juni kun je met maximaal dertig mensen ontdekkingstochten maken door het historische wierdenlandschap van Groningen. Per auto, maar het liefst op de fiets, met onderweg betoverende optredens van onder andere Marike Jager, Tim Knol, Pitou en Orbi. En spannende kunstprojecten van bijvoorbeeld danscollectief Teddy’s Last Ride en poëet Toon Tellegen.

Stadspark Live
De tweede editie van Stadspark Live wordt verplaatst naar volgend jaar. Voor een prachtige dag in het Stadspark volgend jaar bestaat het programma uit zes populaire acts en een spannend randprogramma. Datum en line-up zijn nog niet bekend.

Pagefestival

Het gratis Pagefestival is een breed, cultureel driedaags festijn wat plaats zou vinden op 18 t/m 20 juni 2021. Helaas heeft de organisatie besloten om het festival een jaar uit te stellen. Lees hier de column die voorzitter Nico Wiersma schreef over wat dit besluit deed met het bestuur en de vrijwilligers.

Juli

Krepelwald
Het nieuwe festival Krepelwald vindt plaats op zaterdag 10 juli en neemt de bezoekers mee op een muzikale reis door de natuur. Het ravefestival wordt georganiseerd door evenementenorganisaties KOPJEK en Onder de Pannen en is inmiddels uitverkocht. De line-up is nog niet bekend.

Festival Hongerige Wolf
Het Festival Hongerige Wolf gaat dit jaar helaas niet door. De tiende editie vindt volgend jaar plaats van 8 t/m 11 juli 2022. Het festival biedt een podium aan de ruwe schoonheid van nieuwe muziek. Je hoort en ziet hier dus geen grote namen, maar nieuw talent in de vorm van bandjes, theater, beeldende kunst en literatuur. Het festivaldorp staat middenin de weidse natuur. Het programma wordt te zijner tijd bekend gemaakt.

Grasnapolsky
Het Grasnapolsky festival vindt dit jaar plaats van 30 juli t/m 1 augustus 2021. De speciale, zomerse editie strijkt met een programma op het gebied van muziek en kunst weer neer in en rondom De Toekomst in Scheemda. De line-up bestaat uit onder andere Luwten, The Vices, Paceshifters, EMY en Kids With Buns.

Augustus

Hullaballoo Festival
Het Hullaballoo Festival werd vorig jaar afgelast. Het is nog onduidelijk of het festival dit jaar door gaat.

Paradigm Festival
Het elektronische muziekfestival Paradigm Festival werd vorig jaar verplaatst naar 2021 en vindt dit jaar in afgeschaalde versie plaats op zaterdag 14 en zondag 15 augustus. Het festival staat bekend om z’n artistieke integriteit en vindt plaats aan de Energieweg. De line-up bestaat onder andere uit Dvs1, ROD, Tripeo en Quest.

Noorderzon Festival
Het internationaal kunstenfestival Noorderzon vond vorig jaar online plaats. Dit jaar is er weer een real life festival van 12 t/m 22 augustus in het Noorderplantsoen. Op het programma van de alweer 31e editie staan weer spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld. Zoals het Australische circusgezelschap Circa, dat met een beeldschone, door architecten ontworpen tent naar het Noorderplantsoen komt met de voorstelling Bounce! Hou de website in de gaten voor meer updates over het programma.