Podcasts zijn al langere tijd populair, maar de tijden van lockdown en isolatie heeft het medium een flinke boost gegeven. Vooral voor muzikanten kan het uitkomst bieden. Artiesten kunnen toch iets van zich laten horen en muziekliefhebbers kunnen horen wat hun favoriete artiesten bezighoudt, wat voor muziek ze goed vinden, of bijvoorbeeld wat het slechtste nummer is wat ze ooit hebben geschreven.

Trash That Podcast

De eerste podcast uit dit lijstje is ook meteen de nieuwste in Groningen. Het is een samenwerking tussen twee bekende namen uit het Groningse muziekcircuit. Peter Weening is al 40 jaar programmeur van Vera. Mark Lada is muzikant en ken je van traumahelicopter of Mark Lada’s Golden Arches. “Als Obama en Bruce Springsteen samen een podcast beginnen, dan kunnen wij dat ook,” aldus Mark en Peter.  

De podcast bespreekt de muziek die vanaf 1983 Vera heeft gevormd. Vanaf ’83 hield Peter Weening namelijk maandelijks een ‘Trash That Beat’-lijst bij, een soort Veronica Top 40 voor Vera-muziek. De handgeschreven lijst hing in de vitrine in de hal. Dit was oorspronkelijk een marketing-truc om meer mensen naar het concert van Sonic Youth te krijgen (niet gelukt), maar werd een jarenlange traditie.

Aan de hand van deze lijsten bespreken Mark en Peter de ontwikkelingen in de muziek van de jaren ’80 tot nu. Ook komen er veel anekdotes van Peter voorbij, wat het zeker het luisteren waard maakt.

De Eindtijd met Electropoëzie

Pas op, dit is geen podcast om rustig op de achtergrond aan te zetten. Als je niet goed tegen prikkels kan, is dit ook niet de podcast voor jou. Als je houdt van vrolijke chaos, absurde humor en een structuur waar geen touw aan vast te knopen is, is dit absoluut wél de podcast voor jou.

Als je Electropoëzieooit live hebt gezien (toen dat nog kon), weet je een beetje wat je kan verwachten. De twee mannen achter nummers als Glitterglijbaan en Ik Moord Ik Ben Vrolijk zetten de absurditeit van hun muziek door in deze podcast. Hans Hoeverloo en De Ridderbaas praten in ongeveer een halfuur over van alles, maar eigenlijk over niks. Soms is er een gast, wat het geheel nooit minder chaotisch maakt.

Vision Radio

De droogkloten van Noisia weten wel wat goede drum- ‘n-bass is. Het Groningse trio is zelf één van de meest invloedrijke acts in het genre wereldwijd. In deze podcast laten de mannen achter Noisia (Thijs de Vlieger, Nik Roos en Martijn van Sonderen) je iedere week een uur lang de muziek horen die zij op dit moment goed vinden. De muziek is serieus, het gepraat eromheen vaak niet.

Deze podcast heette tot dit jaar Noisia Radio, maar Noisia is sinds dit jaar officieel gestopt. Hoewel we nog steeds wachten op de afscheidstour, die door corona niet door kon gaan, wordt er nu niks meer uitgebracht onder de naam Noisia. Daarom draagt de podcast nu de naam van hun label: Vision.

Worst Song Scenario

Worst Song Scenario is een podcast over de slechte kant van Groningse muziek. Wilbert van der Kamp en Harmen Ridderbos (de Ridderbaas bij Electropoëzie en gitarist en zanger bij Town Of Saints) nodigen Groningse artiesten uit en vragen hen naar het slechtste liedje dat ze ooit hebben gemaakt. Zo vertelt Bas Schröder van Swinder bijvoorbeeld waarom hij een hekel heeft aan zijn grootste hit Noar Stad en Inge van Calkar waarom ze haar hele debuutalbum van Spotify heeft gehaald.

Het leuke aan deze podcast is dat je ook een inkijkje krijgt in het schrijfproces van de artiesten die langskomen. Alle gasten zijn heel open en vertellen de hoogte-, maar vooral ook de dieptepunten van hun muzikale ontwikkeling.