In april 2016 opende nachtclub OOST voor het eerst haar deuren. Samen met undergroundpodium de Gym huurden organisatoren Bram Steenhuis en Rob van den Ham het pand aan de Oosterstraat. Ze openden er met succes de alternatieve nachtclub, die al gauw ook dienst deed als debatcentrum, alternatief poppodium en veganistisch restaurant Achterwerk. Na vijf mooie jaren lijkt het einde nabij. Hoge huren, negatieve effecten van de coronacrisis en de slechte staat van het gebouw deden club OOST recent beslissen om in oktober officieel de deuren te sluiten. De organisatie hoopt echter een doorstart te maken en is druk op zoek naar een nieuwe locatie en een bijbehorend programma. Bram (30) vertelt over het begin, de coronacrisis, en het einde.

Nachtclub

”De belangrijkste functie is altijd de nachtclub geweest,” vertelt Bram Steenhuis, met zijn knieën opgetrokken zittend op een bank in restaurant Achterwerk. Toen Bram en Rob vijf jaar geleden club OOST begonnen, huurden ze de clubzaal. Zeven voormalige Minervastudenten huurden de rest van het gebouw en runden er stichting De Gym, een onafhankelijk podium voor onder meer muziek en kunst. “In 2017 hield De Gym op met bestaan. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om OOST met een aantal functies uit te breiden. Het werd ook een debatcentrum, zaal- en kantoorverhuurder en radiostudio voor Relate Radio. En in oktober 2017 vond ook veganistisch restaurant Achterwerk er haar plek.”

Ingang OOST

Ingang OOST

Elektronische muziek

Het idee voor de nachtclub ontstond vanuit een passie voor elektronische muziek. Bram was al dj en draaide graag op evenementen in en buiten de stad Groningen. Hij vertelt: "Gijs Deddens was programmeur van De Gym. Via hem zijn we hier in het pand aan de Oosterstraat terecht gekomen. Er was een lege zaal, daar mochten we voor het eerst een evenement organiseren. Er was een goed verzorgde basisinfrastructuur voor een club en de locatie was perfect. Want we zaten gevestigd net buiten het uitgaansgebied in het centrum. Dus werkten we ons idee uit en zijn we gestart. Dat plan groeide uit tot een gezonde organisatie waar ik tot de coronacrisis fulltime werkte. Mijn hart en drive ligt bij wat ik allemaal doe hier.”

Intrede coronacrisis
De nachtclub werd een succes en mensen liepen er de deur plat, totdat de coronacrisis haar intrede deed. Bram vertelt: “We draaiden in 2019 goed en in 2020 ons potentieel beste jaar. We hadden de periode tot aan de zomer al vol gepland met verschillende evenementen, waaronder een dagfestival. En toen moesten we dicht.” Tijdens de crisis zat het team niet stil. Er werd verbouwd en in het restaurant werden veganistische kookshows georganiseerd. Bram vervolgt: “Mensen konden wekelijks een pakket bestellen met ingrediënten voor een gerecht waarbij in een video werd uitgelegd hoe je het moest bereiden. Daar was genoeg animo voor. Mensen vragen er zelfs nog steeds naar.”

Unieke livestreamevents

Ook organiseerde OOST samen met het Noord Nederlands Toneel (NNT) en Club Guy & Roni, Kopjek en Paradigm drie livestreamevents in de avonduren. Bram licht toe: “Een van de livestreams was op Koningsdag. Het was een unieke, interactieve sessie waarin mensen konden mee dansen, wat opdat moment vrij uniek was. De livestream in samenwerking met Paradigm was landelijk op nieuwjaarsnacht. In deze mooie, zes uur durende livestream waren dj-sets en dansperformances te zien."

Onvermijdelijke evaluatie

Hoe langer de coronacrisis aanhield, hoe zwaarder het werd voor nachtclubs om het hoofd boven water te houden. De crowdfundingactie van Merlijn Poolman liep goed en trok OOST financieel door de crisis heen. Maar uiteindelijk brak er ook voor OOST een onvermijdelijk evaluatiemoment aan. Bram: “Uiteindelijk zijn we met meerdere experts en adviseurs bij elkaar gaan zitten om alles te evalueren. De financiën, de marketing, de programmering, onze rollen. Als je maar de helft van het gebouw kunt gebruiken dan is zelfs een gunstige huurprijs te hoog. Investeringsmiddelen hebben we niet, dus uiteindelijk besloten we om te stoppen. Dat was ergens in april.”

Valse hoop

Na de zoveelste persconferentie in juni leek er even hoop aan de horizon te gloren. De nachtclubs mochten weer los, en OOST besloot om de deuren op zaterdag 3 juli na anderhalf jaar weer te openen. Het werd een speciale avond voor Bram. “Het was druk. Er waren leuke mensen en iedereen zorgde voor elkaar; er hing een communitysfeer en er ontstond een collectieve dansvloer. Het voelde dan ook als een vertrouwde avond. Om half zeven werd er afgesloten met een volle zaal. Er was flink geïnvesteerd en met het hele team werd hard gewerkt om deze clubnacht op poten te zetten. “Technici, barpersoneel, beveiliging, de programmering; alles moest op korte termijn geregeld worden. Dat we daarna meteen weer dicht moesten zonder perspectief was een behoorlijke klap.”

Gezonde doorstart

Maar dat de knoop om te stoppen is doorgehakt betekent niet dat er achter de schermen niks gebeurt. De mannen van OOST zoeken samenwerking met een andere partij. Ook onderzoekt het team of er elders een geschikte locatie is waarop OOST een gezonde doorstart kan maken. “Het liefst creëren we opnieuw een totaalbeleving. Met een nachtclub, bar, restaurant en radiostation onder één dak. Dan zijn we qua inkomsten niet afhankelijk van de nacht. Maar het is lastig om een locatie te vinden waarop je nachtclub mag zijn. Zeker in de binnenstad en nu, tijdens de pandemie. We zijn afhankelijk van investeerders en pandeigenaren. Geld is niet eens het belangrijkste; we hebben onze ziel en zaligheid in de nachtclub gestopt en houden er een passie voor. Daarom willen we vooral op een gezonde, duurzame manier door kunnen ondernemen. Er ligt geen contract, er is nu dan ook nog geen nieuws. Maar we voeren gesprekken. En mochten de plannen goed uitpakken, dan verwachten we daar in het najaar meer over te kunnen delen.”