“Toen ik jong was ben ik met name opgegroeid met Amerikaanse hiphop. Ik luisterde bijvoorbeeld veel Eminem en Dr. Dre. Rond mijn zestiende is meer de elektronische muziek op mijn pad gekomen. Ik werd met name beïnvloed door vrienden van mijn vader, die deejayden in de stad. Toen ik voor het eerst op stap ging was dat dus niet naar een kroeg, maar naar de club. Voor mijn verjaardag had ik eens wat vinylplaten gekregen, maar ik had nog geen draaitafel. Toen ik dat tegen iemand zei tijdens een Paradigmfestival zei hij dat hij nog wel een paar technics op zolder had staan. Ik was door het dolle heen. Toen is mijn platenverzameling-verslaving begonnen. Eén van de eerste dingen die ik echt vet vond was de Kerri Chandler EP - The Thing For Linda 2010. Ik kocht deze EP vanwege het nummer Mommy What’s A Record. Maar mijn favoriete track is nu 11th Hour. Het nummer is heel droog, zonder tekst, maar heel catchy om bij weg te dromen. Op het label staat de tekst: "Records are forever held on to, files are not" en hier kan ik me goed in vinden.”
In 'een duik in de platenkast van' vragen we elke maand een pure muziekliefhebber naar de meest speciale platen in zijn/haar verzameling. Op advies van Tom van Ulsen zijn we in gesprek gegaan met Christian Thomas. Hij is house dj en heeft dus uiteraard een grote collectie elektronische muziek. Maar hij weet ons nog behoorlijk te verrassen, en laat ons in zijn enthousiasme zelfs nog zwoele Franse en Braziliaanse muziek horen.
Waar ben je mee opgegroeid?
Christian Thomas
Christian Thomas - echte naam Chris Vos - is al vanaf zijn zeventiende actief als dj. Hij is begonnen onder andere in Subsonic. Later is hij bij Oost en Paradigm terecht gekomen. Zijn stijl? Hij is een house dj in de breedste zin van het woord, maar hij houdt heel erg ervan om te variëren met electro, italo of techno. Verder is Chris één van de initiatiefnemers van Relate Radio. Hij is daar met name verantwoordelijk voor de techniek.
Vanaf zijn zeventiende is hij echt in een house-bubble terecht gekomen. Het is voor hem een obsessie geworden om de echte classics te verzamelen: “Ik vind het mooi om van de belangrijke platen in de historie de fysieke exemplaren te hebben.”
Wat is je favoriet van een Groningse artiest?
“Ik ben fan van een aantal collega’s die goed aan de weg aan het timmeren zijn. Maar eigenlijk staat de plaat die ik heb uitgekozen nog dichter bij mij dan dat. Wellicht is het een beetje vals spelen want het origineel is niet van iemand uit Groningen, het is namelijk een edit van Aretha Franklin van het nummer Chain Of Fools. De RocknRolla Soundsystem Edit is gemaakt door mijn vader.”
“Dit ga ik dus niet snel verkopen, dat snap je. Mijn vader is een producer van de dj-groep RocknRolla Soundsystem, hij maakt vooral de edits. In tegenstelling tot mij draait hij niet zo vaak, en is hij meer georiënteerd op soul, funk en disco. Ik maak ook wel een beetje muziek, maar heb niks uitgebracht. Dat is een verschil. Op zich doe ik alles zelf en maak geen gebruik van zijn studio, maar alsnog vind ik het leuk om wat ik heb gemaakt aan hem te laten horen en andersom.”
Wat is de vreemde eend in de bijt?
“Hier had ik er eigenlijk twee voor uitgekozen. Maar als ik echt moet kiezen dan ga ik voor het album Azimüth van de Braziliaanse jazz-funk-latin band Azimüth. Mijn favoriete track hierop is Linha Do Horizonte, dit nummer is zweverig en vrij vrolijk. Het album komt uit 1975 en is een beetje een vreemde eend, omdat ikverder eigenlijk niks heb in dit soort muziek. Ik ken het echter omdat ik ooit eens op YouTube een lecture aan het kijken was waarin de spreker een track van dit album liet horen. Ik was geïnteresseerd, maar het album was moeilijk te verkrijgen en erg duur. Jaren later was ik bij De Jongens van Hemmes, de platenzaak, en keek ik naar de muur met al die mooie hoezen en toen zag ik die plaat. Ik kon het niet direct meer plaatsen, maar ik wou het wel luisteren. Ik zet het album nu vaak op op een zondag in de ochtend, als het zonnetje schijnt. Het is prachtige muziek, supermooi opgenomen. Ik zou het echter zelf niet snel draaien in een set.”
“Als andere vreemde beet had ik in Maya - Lait de Coco in gedachten. Vooral de hoes is intrigerend. Ook dit is al wat ouder en komt uit Frankrijk. Het is super leuke muziek, dit is ook een beetje latin, en funk, en is erg soulful. Ook dit past niet in mijn set maar het is wel supervet.”
Wat zou meer waardering mogen krijgen?
“Dat vind ik heel lastig. Dan ga ik wel terug naar de elektronische housemuziek. Dat op zichzelf krijgt wel enorme waardering bij de mensen om me heen, maar in algemene zin nog niet helemaal. Je hoort het niet veel op de radio. Ik zat weer tussen twee albums te twijfelen, allebei van hetzelfde Schotse label. Ik heb gekozen voor Linkwood met het album Expressions. Op dit album hoor je heel erg goed de moderne deep house sound. Er zit veel diepte in, het is experimenteel, je hoort niet de standaard drumcomputers. Het zijn over het algemeen dansvloer georiënteerde tracks, maar er staan ook spacey en ambient tracks op. Mijn favoriete track is het titelnummer, de meest dansvloer georiënteerde track. Het heeft een stuwende beat die op een soepele manier door-evolueert. Daar kun je heel erg goed bij wegdromen.”
“De eervolle vermelding gaat naar Lnrdcroy met Much Less Normal, met als favoriete track I Met You On BC Ferries.”
Wat is je grootste miskoop?
“Tracks die ik niet zo tof vind of waar ik aan twijfel zet ik op Discogs te koop eigenlijk. Maar waar ik voor gekozen heb is een EP met de titel Lost Tracks Vol. 2. Het is van Miss Kittin & The Hacker. Dat is niet omdat ik de muziek niet leuk vind, maar omdat ik hem heb gekocht, en toen bleek hij kromgetrokken. Dus ik kan de EP niet draaien. Daar baal ik enorm van, er zit een dikke bobbel in. Ik heb deze ergens gekocht, maar niet in de buurt. Nu zit ik er aan vast. Het is voor de rest wel heel vette electro. Mijn favoriete track hierop is Love On 26.
Bij wie moeten we de volgende keer in de kast duiken?
Elmar van Arnhem. Ik ken hem van achter de kassa bij De Jongens van Hemmes en hij draait zelf ook. Zijn sets zijn vaak heel verschillend. Volgens mij is hij een fanatiek platenverzamelaar in de breedste zin van het woord. Ik ben zelf heel benieuwd wat hij zou kiezen allemaal.