Het is inmiddels een traditie sinds maart 2014. De Meindert & Igor & De Jonge Boschfazant & PePr & Kesanova Show is niet alleen hele mond vol, maar ook een maandelijkse show met verhalen, liedjes, filmpjes, live-hoorspelen, diashows en spreekbeurten. We bezochten deze bonte avond in Vera, een van de laatste shows daar voor de vakantie. We werden haast als vanzelfsprekend uitermate vermaakt, maar was het een mooi cijfer waard?

Een zeer warm welkom

Het is geen druk bezochte show op deze donderdagavond. In de grote zaal van Vera staan helaas nog stoelen tevergeefs te wachten op een beetje warmte op de zitting. De stilte wordt verdreven door Das Audio Combo. Terwijl het spaarzame publiek binnen druppelt betreedt het trio het podium en speelt soul-volle funky deunen. Het geluid voelt direct als een warm bad, vintage genoeg voor de herkenbaarheid, intens genoeg om positief geprikkeld te worden. 

We herkennen op het podium een groot wit scherm. De gedachte dwaalt af naar de avonden van heel vroeger, en naar het fenomeen van de dia-avond. De nostalgie van de vakantiefoto’s op een wit scherm geprojecteerd. De hele familie aan de blokjes kaas in het donker. Kijken naar de kiekjes van tante Mien in bloemetjesjurk op de camping, het geheel opgeluisterd door de regelmatig terugkerende discussie of de plaatjes wel in de juiste volgorde zijn geplaatst. Aan de ene kant hopen we dat deze associatie onterecht zal blijken, aan de andere kant hebben we inmiddels wel zin gekregen in enige nostalgie.

Wanneer de overige leden van dit gezelschap het podium betreden en de begintune is ingezet, hoor je vervolgens uit de mond van Kesanova: “Wat gaan we doen?” Het zal ook voor de participanten op het podium voor een deel verrassend zijn wat de avond gaat brengen. Uiteraard wordt eerst het publiek welkom geheten. Met name ontvangt de recensent van dienst een extra begroeting. Het is een kleine wereld, Igor Wijnker is op de hoogte van het feit dat er iemand aanwezig zal zijn om over deze avond een recensie te schrijven. Uiteraard wordt, tijdens het slijpen der pen, het door hem uitgesproken warme en zeer terechte welkom ter harte genomen.

DE MEINDERT & IGOR & DE JONGE BOSCHFAZANT & PEPR & KESANOVA SHOW

DE MEINDERT & IGOR & DE JONGE BOSCHFAZANT & PEPR & KESANOVA SHOW

Wie zien we hier?

Nee, er is geen sprake van een nieuwe jonge boyband sensatie. De individuele leden van dit gezelschap zijn al jaren verbonden aan elkaar, en ieder voor zich op een eigen manier aan de Groningse muziekscene. Meindert in dit geval is Nederlands Onbekendste Popster Meindert Talma. Inmiddels is hij vanwege zijn recente NOS Studio Europa optreden iets minder onbekend natuurlijk. Igor Wijnker is tekstschrijver en onder andere auteur van het boek Rock City - Verhalen uit Muziekstad Groningen. De Jonge Boschfazant is Adriaan Bosch, door Wijnker omschreven als: “De Lennaert Nijgh van het Noorden.” 

PePr speelt meer dan een thuiswedstrijd. Peter Weening heeft, als bijna ex-programmeur van Vera, uiteraard een schat aan anekdotes. De echte naam van De Kesanova is Kees de Vries. Kees durft. Hij draagt een lelijk pak met zelfverzekerd gemak, en opent de bonte avond met een uitvoering van de Peter Maffay klassieker: Du. De intentie is hier zuiver, de zang af en toe niet. Zoals we dat allemaal hebben als we met heel veel passie Du ten hemel schreien.

 

" De intentie is hier zuiver, de zang af en toe niet. Zoals we dat allemaal hebben als we met heel veel passie Du ten hemel schreien"

Louis van Gaal

Wat volgt is een bonte verzameling verhalen, liedjes, presentaties, probeersels, en poëzie. Ieder item kent een eigen introductie-liedje, als in de beste - Ronflonflon - Clous van Mechelen-traditie. Een aantal hoogtepunten van het eerste uur? Wijnker, de bard uit Aduard, weet het te presteren het publiek met een rap te vereren. PePr leest voor uit eigen Vera-krant werk, en De Jonge Boschfazant neemt ons op volledig eigen wijze mee op een propedeuse reis van Minerva naar Berlijn. 

Een zeer sterke troef is uiteraard het belangwekkende oeuvre van Meindert Talma. Niet voor niets zit hij centraal op het podium. Het eerste uur wordt onder andere afgesloten met een echte klassieker, het nummer Louis van Gaal. Er wordt mooi ingespeeld op de actualiteit: gaat Louis weer bondscoach worden? Net zo indrukwekkend is het volgende voetballied; alle nostalgische bijnamen van beroemde voetballers en coaches komen voorbij. Maar de allermooiste bijnaam was die van André Hoekstra, de Koning van de Kluts. De bewegende beelden en de foto’s op het grote scherm tonen je de vele voetbalhelden. Het gevoel van met het bord op schoot kijken naar Studio Sport dringt hier bij je op. Een fijn moment, het doelpunt wordt duidelijk gemaakt door Talma. Met een comfortabele voorsprong gaan we dan ook de rust in.

DE MEINDERT & IGOR & DE JONGE BOSCHFAZANT & PEPR & KESANOVA SHOW

Voetbal en educatie op amoureus gebied

Na de pauze wordt nog even gesproken over de aankomende recensie. Zal het ook eventueel een cijfer gaat bevatten? “Ik hoop op een acht-min”, zegt Talma. We zullen zien, meneer Talma. Ook in dit uur gaan we verder met bijzondere bijdragen. Er volgt een verhaal uit Aduard. Bijzondere mensen wonen daar. We maken kennis met een Engelsman. We zien foto’s van hem en horen zijn stem ten tijde van de wedstrijd Engeland - Denemarken op het EK. De passie voor het voetbal is groot. Mooi, maar niet voor een ieder in het publiek herkenbaar. Nog meer voetbal. PePr heeft speciaal voor het EK een gedicht geschrevens. Het is tevens een quiz: Wie is de Leeuw? De Kesanova doet wat anders. Hij leest een stripverhaal voor over Josephine die in Delfzijl op stap gaat, waar ze J.B.G. Halma ontmoet, maar uiteindelijk met de held van het verhaal - dé Kesanova - de nacht zal eindigen. Eind goed al goed. Het is ook nog educatief. Het voordeel van het numeriek systeem voor amoureuse doeleinden wordt ons haarfijn duidelijk.

Afsluitend mogen we genieten van de samenwerking van het duo De Jonge Boschfazant en Meindert Talma. Adriaan schrijft teksten, Meindert de muziek. Zo hebben ze dertig nummers gemaakt in de afgelopen vijf-en-een-half jaar. We horen een aantal. De finale bestaat uit de nummers Vergaderen, Vergaderen en Eindelijk Vakantie. En ja, daar komen dan ook uiteindelijk de vakantiedia’s voorbij. Herkennen we daar Tante Mien in haar bloemetjesjurk op de camping?

DE MEINDERT & IGOR & DE JONGE BOSCHFAZANT & PEPR & KESANOVA SHOW

DE MEINDERT & IGOR & DE JONGE BOSCHFAZANT & PEPR & KESANOVA SHOW

Het oordeel

Jammer, het was niet de best bezochte avond van het afgelopen seizoen. Verder is het onduidelijk of deze show weer een plek gaat krijgen in Vera vanaf september of dat het wellicht weer terug gaat naar De Kroeg van Klaas. En wat dan te doen met Das Audio Combo? Zoveel vragen nog, het wordt dus toch nog veel vergaderen, vergaderen, ondanks de vakantie. 

Het oordeel van de recensent is wat dat betreft makkelijker gemaakt. Uiteraard smaakt deze avond naar meer. De laagdrempeligheid en de los-vaste manier van werken is bij deze show dik voor mekaar. Elke persoon op het podium krijgt het vertrouwen en de kudo’s van de rest van de participanten. Hierdoor ontstaat vrijheid en het vermogen om vanuit eigen creativiteit zonder angst wat te proberen. Die groepsdynamiek is iets waar je als buitenstaander jaloers op kunt zijn. Wellicht is het vriendschap, wellicht is het mensenkennis en elkaar de ruimte gunnen. In ieder geval wordt het naast de geboden hilariteit daardoor ook juist een hartverwarmende show. 

We geven het echter geen acht-min deze avond. (Niet alleen kinderen die vragen worden overgeslagen, ook lange onbekende pophelden.) De avond krijgt in dit geval gewoonweg - roffel roffel - een welverdiende dikke acht. Tot het volgende seizoen, waar dan ook, we komen zeker terug!